PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   IPMI sa "KVM Over LAN" u kucnoj radinosti? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=85825)

Bubba 01.11.2007. 13:58

IPMI sa "KVM Over LAN" u kucnoj radinosti?

Ima li netko iskustva s time?

Naime, zelio bih potpunu kontrolu racunala preko LAN-a, dakle od BIOSa pa na nize. Je li to moguce uopce izvesti (samo) s mreznom karticom i nekim "posebnim" boot ROMom ili je bas potrebno kupovati specijalizirani hardver (ala iLO ili IPIM module od Supermicroa, recimo)?

BladeRunner 01.11.2007. 15:00

a bubba ako ti neznaš, tko će znat....

^SuperUnknown^ 01.11.2007. 15:04

Ne vidim nacina na koji bi bilo kakav boot ROM od bilo kakve mrezne kartice bio sposoban kontrolirati BIOS...

Old Iggy 01.11.2007. 16:19

Citiraj:

Autor Bubba (Post 856947)
Ima li netko iskustva s time?

Ima. :D

Citiraj:

Autor Bubba (Post 856947)
Naime, zelio bih potpunu kontrolu racunala preko LAN-a, dakle od BIOSa pa na nize. Je li to moguce uopce izvesti (samo) s mreznom karticom i nekim "posebnim" boot ROMom ili je bas potrebno kupovati specijalizirani hardver (ala iLO ili IPIM module od Supermicroa, recimo)?

Eno na h.c.h., u pravilu treba specijalizirani HW jer je bitna integracija s BIOS-om. To su u biti posebni moduli s LAN prikljuckom, nije samo LAN adapter.

syss 01.11.2007. 16:23

daj bubba remote desktop ko svi normalni ljudi i bok :)

Old Iggy 01.11.2007. 16:29

Citiraj:

Autor syss (Post 857116)
daj bubba remote desktop ko svi normalni ljudi i bok :)

Remote desktop, nazalost, nije ni sličan. Treba mu prava konzola.

syss 01.11.2007. 16:31

ma shvaćam sve, samo ukazujem na bubinu nenormalnost u zahtjevima.

ziher mu ovo treba jer mu se ne da preštekavam monitor ili kvm svič kad hoće promijenit boot order na mašini u špajzi :)

Old Iggy 01.11.2007. 16:33

Citiraj:

Autor syss (Post 857124)
ma shvaćam sve, samo ukazujem na bubinu nenormalnost u zahtjevima.

ziher mu ovo treba jer mu se ne da preštekavam monitor ili kvm svič kad hoće promijenit boot order na mašini u špajzi :)

Pa nije bas nenormalno, to se danas sve vise trazi jer je jako korisno, posebno na kriticnim sustavima. A gdje mu treba ne znam, sigurno ne doma, bit ce da nekom nesto slaze. :fiju:

syss 01.11.2007. 16:39

nemoj bit tak ziher da mu nije za doma, lud je taj buba sa brojem računala :)

kužim ja da je to korisna stvar, samo moram malo bubu maltrat ;)

Bono 01.11.2007. 16:47

Mene bi isto zanimalo da li se to moze napraviti jer su IP KVM skupi ko vrag. Sta ti znaci shell i sve kad ti se box smrzne pa moras ici na lokaciju da to rjesis.

Bubba 01.11.2007. 17:36

Citiraj:

Autor BladeRunner (Post 857010)
a bubba ako ti neznaš, tko će znat....

Znam ja za sve - osim kako to dobiti doma skoro pa besplatno. :)

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 857016)
Ne vidim nacina na koji bi bilo kakav boot ROM od bilo kakve mrezne kartice bio sposoban kontrolirati BIOS...

Obicno treba dodatnih mikrokontrolera i cuda, no rekoh, mozda se nesto promijenilo od zadnji put kad sam se igrao s time...

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 857112)
Ima. :D

Izgleda da si previdio dio "u kucnoj radinosti" sto je != masini s 10000 procesora i kolicinom RAM-a s prefiksom koji se rijetko koristi! :D

Citiraj:

Eno na h.c.h., u pravilu treba specijalizirani HW jer je bitna integracija s BIOS-om. To su u biti posebni moduli s LAN prikljuckom, nije samo LAN adapter.
Znam da su posebni moduli/kartice ali rekoh, mozda ima nesto za low end masine. Ahh, tezak je zivot... :)

Citiraj:

Autor syss (Post 857124)

Otprilike. ;)

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 857128)
Pa nije bas nenormalno, to se danas sve vise trazi jer je jako korisno, posebno na kriticnim sustavima. A gdje mu treba ne znam, sigurno ne doma, bit ce da nekom nesto slaze. :fiju:

Da nekom slazem, znam sto bih mu uzeo, jer ne bih placao ja, nego osoba koja to uzima. :)

Lesa 01.11.2007. 17:54

Znam da je Dlink imao mrežne kartice na koje su se mogli staviti boot ROM-ovi :stoopid: Tih sad bezvrijednih boot-ROMova i danas imamo u firmi na lageru za prodati budzašto, no neznam na koje mrežne još mogu ići..

Ako je to to što tražiš, pogledam ti...

Old Iggy 01.11.2007. 18:29

Citiraj:

Autor Bubba (Post 857189)
Izgleda da si previdio dio "u kucnoj radinosti" sto je != masini s 10000 procesora i kolicinom RAM-a s prefiksom koji se rijetko koristi! :D

Ne znam ja nista. Kod tebe nista nije sigurno. :D

syss 01.11.2007. 19:52

@iggy... kaj sam ti reko :D

celduce 01.11.2007. 20:00

Citiraj:

Autor Lesa (Post 857203)
Znam da je Dlink imao mrežne kartice na koje su se mogli staviti boot ROM-ovi :stoopid: Tih sad bezvrijednih boot-ROMova i danas imamo u firmi na lageru za prodati budzašto, no neznam na koje mrežne još mogu ići..

Ako je to to što tražiš, pogledam ti...

Ne znam da li je to bash ono sto Bubbach trazi. Mislim da zahtjevi nadilaze mogucnosti te kartice.

Imam ja josh jednu 3C905C-TX-M sa biosom na sebi koja bi trebala imati slicne mogucnosti kao ta D-Linkova.
Ovi iz 3Coma kazu da ima mogucnosti >>> Managed by: SNMP management applications, including 3Com DynamicAccess® boot services and 3Com DynamicAccess managed PC boot agent... Link
Kod mene skuplja prasinu pa ako zatreba nekome...

shimpa 02.11.2007. 08:11

da bi mogao BIOS konfigurirati preko mreže ti treba neki od Lights Out kontrolera (ala iLO koji si već spomenuo). Za obične strojeve to ne postoji (koliko ja znam - možda griješim).

horza 02.11.2007. 09:18

blah... malo je teško nešto takvo u kućnoj radinosti jerbo mora enkodirati i streamati video. vjerojatno je to i jedini razlog zbog kojeg još nema shemi online.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:59.