![]() |
{Ubuntu} Zamjena za Visual studio
Trebao bih neki porgram za Ubuntu u kojem mogu pisati osnovne C programe tipa:
#include int main(){ inti i=0; printf("%d", i); . . . } a da odma iz text editora ga mogu i pokrenut. |
Za pokretanje iz editora ne znam, ali instališ gcc i programe iz prompta kompajliraš sa gcc ime-datoteke , što će ti automatski kreirati izvršnu datoteku imena a.out koju možeš pokrenuti sa ./a.out
gcc kod.c ime-izvrsne-datoteke će umjesto a.out kreirati ime-izvrsne-datoteke. Što se instalacije gcc-a na ubuntu tiče, probaj sa apt-get install gcc , ako kaže da nema paket pogledaj kako se točno zove sa apt-cache searc gcc . Od IDE-a možeš baciti oko na Eclipse, no ne znam za njega podržava li baš ovo što tebi treba... |
ne uspjeva mi kompajlirat s naredbom gcc ime datoteke, makar već imam instaliran gcc.
Ispiše: root@Zvjer:/home/marko# gcc newfile#1 gcc: newfile#1: Nema takve datoteke ili direktorija gcc: no input files barem Eclipse radi! Hvala:care::care::care: |
kucaj samo "cc ime_fajla"
pokreces sa ./ime_fajla |
kompajliras s gccom: gcc ulaznadatoteka.c -o izlaznadatoteka
pokreces s ./izlaznadatoteka inace nest kao visual studio ti je eclipse, uz pluginove mozes radit i u c a probaj i anjutu(ja dok sam trebo nest za faks u c-u onda sam radio u anjuti |
instaliraj anjutu
|
probaj sa gcc ./ime-datoteke
./ - znači da se datoteka nalazi u trenutnom direktoriju |
anjutru već imam i neznam kako s njom kompajlirat
a ovaj gcc mi ne radi probo sam: gcc ./proba -o p cc proba gcc ./proba file not recognized: File format not recognized |
za anjutu
F9-F11-F3 |
da li radim nešto krivo za anjutru? (kao source korisim gore navedeni program bez onih točkica)
file-->new project-->otvori se application wizard->stisnem next -->izaberem pod c++ generic-->stišćem netx do kraja -->stisnem project-->add source file-->dodam ga u neki file--> stisnem F11 i izbaci mi grešku: ffgh.cxx(ime sourca):multiple definition of 'main' |
|
našo sam full jednostavan program za programiranje u C!
Zove se Kdevelop i ima ga u synaptecu. :goood: |
to nikad nije bila ni tajna ni nepoznanica
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:27. |