PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Koju vrstu utp kabela odabrati ? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=84729)

Doom 22.10.2007. 23:11

Koju vrstu utp kabela odabrati ?

Prijatelj sređuje stan pa smo odlucili postaviti malu mrežu sa Elcon modemom i Canyon Wf514 routerom kojeg bi žićno povezali sa 3 kompa. Problem je u tome što elektricar hoće provuči mrežne kabele skupa sa električnim instalacijama i bojimo se zbog blizine 220v instalacije.
Potrebna duljina kabela od routera do svakog kompa je cca 10m pa smo razmišljali o korištenju stp ili ftp kabela umjesto neoklopljenog utp-a ali se i dalje bojimo da će 220v stvarati intefernecije.
Što vi iskusniji u slaganju mreža mislite o ovom pothvatu, hoće li stp biti dovoljno otporan na smetnje?

Xizor 22.10.2007. 23:36

Jedna od prvih stvari sto su me ucili je: ne mrezu i struju skupa. E sad vidio sam kojekakvih mreza koje rade bez greske sa strujom i utpom prakticki omotanim jedno oko drugog. I utp kablova preko upsa (i kroz njih kao surge protection) i skupa u podu, zidu, stropu, kanalima i sl. Ali za svaki slucaj ja bi ti preporucio da to odvojis a na 30m kabla iako mozda nepotreban stp i nije toliko skup (na nabavi stp cat 6 10m, 87kn, a utp cat 6 57kn)

gog 22.10.2007. 23:43

Ništa se ne brini, ali ako ti nije preveliki trošak uzmi stp kabel. imam hrpetinu kablova po zgradi koji su povućeni uz 220v jer nije bilo druge solucije i sve radi savršeno. Doduše nisam još prešao na gigabit, no sumnjam da će i onda biti problema.

Doom 23.10.2007. 00:09

Nije problem platiti malo više ako bi stp kabel rjiešio problem.
Svakako cemo pokušat odvojiti mrežu od struje pa ako nebude išlo provuci stp.

gog 23.10.2007. 00:24

Ma u biti niti nemaš problem, ali ako već želiš biti on the safe side, a i to je posao koji se napravi jednom pa se ne dira.

Doom 23.10.2007. 22:34

Materijal je nabavljen i vec sutra krece montaža. Odlucili smo uzeti stp i svejedno ga odmaknuti od struje.
Zahvaljujem na pomoci

NJUNJO_HR 23.10.2007. 23:09

inžinjersko rješenje ti je minimalno 20 cm razmaka između energetskih i signalinih kabli

Doom 23.10.2007. 23:51

Problem je stvarao majstor, htjeo je duplo naplatiti taj dio instalacije gdje bi kabeli od mreže išli odvojeno od struje.
Promjenili su majstora i ovaj novi ce to napraviti kako treba, stp uzimamo jer je mala razlika u cjeni a kvalitetniji je.

domy_os 23.10.2007. 23:56

Ako već uzimaš STP, sukladno s njim moraš uzeti i odgovarajuće konektore i utičnice jer obični plastični neće obavljati funkciju. Konektori i utičnice bi trebali biti metalni kako bi STP kabel mogao negdje odvesti smetnje.

Doom 24.10.2007. 10:28

Citiraj:

Autor domy_os (Post 848986)
Ako već uzimaš STP, sukladno s njim moraš uzeti i odgovarajuće konektore i utičnice jer obični plastični neće obavljati funkciju. Konektori i utičnice bi trebali biti metalni kako bi STP kabel mogao negdje odvesti smetnje.

Stp smo uzeli više zbog mehanicke zaštite jer ce mreža biti odvojena od struje i nece kupiti smetnje. Kako se krimpaju stp/ftp konektori ? Gledao sam neke poluprofi krimplaice od 100kn, neznam mogu li poslužiti za takve konektore.

shimpa 24.10.2007. 10:44

Mogu ako si mazohist. Šalu na stranu, ako cijeniš sebe i svoje vrijeme 800+ kuna. I obavezno ih uzemlji jer će inače biti kontra-produktivni.

atha 24.10.2007. 10:45

Citiraj:

Autor Doom (Post 847966)
Nije problem platiti malo više ako bi stp kabel rjiešio problem.
Svakako cemo pokušat odvojiti mrežu od struje pa ako nebude išlo provuci stp.

U praksi imam iskustva da cak i UTP uz strujni na preko 50m radi normalno. Cak i za kameru. No to ne znaci da se FTP/STP ne preporuca, dapace.

Sto se tice krimpanja, metalni will do it, a takodjer i obicne krimpalice. Samo pazi da nisu neka plasticnjava jer takve i nakon 10-15 konektora obicnog konektora znaju posustati. :) Brijem da po chipotekama imaju one mrvu ozbiljnije, a opet ne preskupe. Takodjer, ako mislis da ti krimpalice vise nece trebati, probaj tu preko foruma ili kod susjeda/frenda potraziti neke za par konektora...

Doom 25.10.2007. 01:18

Danas je sve provuceno, cak smo uzeli i mali ormaric za router i Elcona :).
Dva dana smo tražili stp po gradu i na kraju ga našli u trgovini koja drži elektromaterijal :D, za krimpalicu cemo se nekako snaci.
Tnx svima na savjetima :goood:

hornyBsensitive 30.10.2007. 14:35

ako se smijem nadovezati na ovu temu, naime nemam nikakva iskustva sa STPom pa me zanima sljedeće:
1. kakvi točno konektori su potrebni za navedeno i kako to spojiti?
2. da li se ti konektori mogu krimpati istim onim kliještima kojima se krimpaju plastični RJ-45 konektori?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:39.