PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Dužina kabela (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=8292)

Jozha 17.02.2004. 16:43

Dužina kabela

Eto ja danas objašnjavam mahnitavcima da bilo kaj preko 100m kabla nebu funkcioniralo ali ajde ti sine razvuci.I eto Tusti mi razvukel kabel preko krova,cca 140m, i narafski stvar ne radi.E ali ovi moji bi da radi a ja neznam kak. Jel ima kakvo pojačalo da se može stavit na pola puta ili bilo kakva glupost (tips&tricks)?

Black Dragon 18.02.2004. 01:32

Jel to LAN:confused: Ak je LAN zemeš Switch, pukneš ga na pola puta i to je to. Mislim Switch ti je pojačalo 100 m pa switch pa još 100m = 200 m i i 6 cm ako imaš 8 portni switch (6cm od 1 do 8 utora :D )

tihomir 18.02.2004. 18:54

jel postoje kakve zakonske prepreke furanju mrežnog kabla preko krova,ak imaš suglasnost vlasnika kuće?

i oće bit pizdarija s kablom s obzirom na vremenske uvjete?
tj. ,kolko će izdržat na surovom vjetru,snijegu...

Black Dragon 18.02.2004. 20:43

Zakon kaže (za žice) ... ovo preko susjedovog krova vrijedi zakon dobrosusjedskih odnosa:D . Imaš ti pravo ali ako susjeda da (ja imam 75m kabla iz moje sobe preko balkona oko susjedove garaže, pa oko druge (taj drugi mi je zalio kabl u armirani beton tako da mu sada niš ne mogu niti munje niti gromovi a ni poplave i požari :D ) pa po krovu u MasterXovu sobu :D . Što se tiče ulica, UTP kabl je samonosivi kabl ali opet trebalo bi mu dati kakvu takvu pomoć u obliku sajlice. Ako kabl ide preko ulice, stazice preko koje se odvija pješački promet:confused: minimalno 3m, ako ide preko kolnika gdje se odvija auto-promet onda minimalno 6m visina od sredine kolnika do kabla jer najviše dopušteno vozilo je 4m +-10% i ukoliko je veće od 4,5m mora biti u pratnji policijskog vozila i ako Vam sjebu kabl oni odgovaraju za svu štetu.

LorD ClockaN 18.02.2004. 20:51

Citiraj:

Originally posted by Black Dragon
Zakon kaže (za žice) ... ovo preko susjedovog krova vrijedi zakon dobrosusjedskih odnosa:D . Imaš ti pravo ali ako susjeda da (ja imam 75m kabla iz moje sobe preko balkona oko susjedove garaže, pa oko druge (taj drugi mi je zalio kabl u armirani beton tako da mu sada niš ne mogu niti munje niti gromovi a ni poplave i požari :D ) pa po krovu u MasterXovu sobu :D . Što se tiče ulica, UTP kabl je samonosivi kabl ali opet trebalo bi mu dati kakvu takvu pomoć u obliku sajlice. Ako kabl ide preko ulice, stazice preko koje se odvija pješački promet:confused: minimalno 3m, ako ide preko kolnika gdje se odvija auto-promet onda minimalno 6m visina od sredine kolnika do kabla jer najviše dopušteno vozilo je 4m +-10% i ukoliko je veće od 4,5m mora biti u pratnji policijskog vozila i ako Vam sjebu kabl oni odgovaraju za svu štetu.
Ste probali testirat brzinu ako ste izgubili od recimo kabla od 10m?
Jel ping isti?

Black Dragon 18.02.2004. 20:57

Citiraj:

Originally posted by LorD ClockaN
Ste probali testirat brzinu ako ste izgubili od recimo kabla od 10m?
Jel ping isti?

Pa da razumijem pitanje, pa i ne:confused: Ali ping je najmanji mogući:D 1ms i imamo oko 92 - 95 mbps od mogućih 100 (to je 75m kabla). Mislim ping je isti kao i ovaj mi u kući, a to je kabl od 16m.

LorD ClockaN 18.02.2004. 21:26

Onda prva liga.

Mislio sam da je možda zbog dužine kabela došlo do nekih smetnji, pa da ste izgubili na bandwaithu ili pingu. Izgleda da bi kabel onda mogao možda biti i duži od 100m

tihomir 18.02.2004. 22:57

jel to postaviš kabl jednom za vazda ili za 3-4 godine dok ga vrijeme ne uništi?

šta je s gigabitnim lan-om,kolke su tu brzine i jel postoji kakav pad performansi mreže kod većih dužina kabela?(u mom slučaju jedno 75-80)?

z3D 19.02.2004. 00:19

ma postavi utp i miran si ;)

Black Dragon 19.02.2004. 01:44

Gle STP je oko 7 kn po metru, UTP je oko 1,5 kn. Dakle 100m je ili 700 ili 150 kn ... dakle kupiš UTP i čekaš dok ne propadne, a STP nebu trajao 4,5 puta duže sigurno. Mislim kabl za antenu propadne nakon nekoliko godina, di nebi neki UTP. Za gigabit ti ne znam, to kada bum sa frendom slagao svojvrsni backbone onda ću vidjeti ... ali velik broj današnjih UTPa ima na sebi čitabu ... verified for gigabit ... pa uzmi taj, moj je takav ... (to barem piše na njemu :D ). Sada se bakčem WLAN, napokon su stigli Routeri (LinkSYS WRT54G :D , bahata deca se igraju sa Cisco Opremom). sa običnim antenicama od Routera na 30 m i 3 metra visinske razlike, bez optičke vidljivosti i smeta nam cijela jedna kuća i moja dva nosiva zida i dimnjak i frendo novisi zid i imam 4 MBPS, a sad kad tek upogonimo i antene ...:D

tihomir 19.02.2004. 21:54

ma ja ću to kablom i mir,samo trebam nać nofce i bit će multiplayera...

z3D 20.02.2004. 09:40

ovako, htio sam reci stavi STP a ne UTP...ima ga i po 4kn BD malo si pretjeral! :D

Black Dragon 20.02.2004. 11:46

Citiraj:

Originally posted by z3D
ovako, htio sam reci stavi STP a ne UTP...ima ga i po 4kn BD malo si pretjeral! :D
Ma da je i po 4kn (to mora da je fakat loš STP) to je opet 400 kn vs 150 kn, nebu trajao taj STP 2,5 dulje ...:D

tihomir 21.02.2004. 13:52

koja je zapravo razlika između STP-a i UTP-a ?
jel mi trebaju ona klješta za krimpanje kako bi nakeljio priključak na kabal ili ne?

MadBoY 21.02.2004. 23:19

Citiraj:

Pa da razumijem pitanje, pa i ne:confused: Ali ping je najmanji mogući:D 1ms i imamo oko 92 - 95 mbps od mogućih 100 (to je 75m kabla). Mislim ping je isti kao i ovaj mi u kući, a to je kabl od 16m.
Hehe.. A meni je sa 3m kabla ping 5-10 :D, a prijenos je mozda nekih 10-20Mb/s.
Doduse ja sam pravio crossover kabal... pa je mozda i do toga (iako sumnjam jer sam sve lijepo, bajno napravio).

MasterX 22.02.2004. 00:47

razlika

STP - shielded twisted pair - oklopljeni kabel, kao i obican utp ali ima oplatu unutar gume, tako da 10 metara tog kabla recimo ne glumi AM antenu za Iraq NEWEST HITS radio :-)
potrebni su ti i STP konektori, isti kao i klasicni konektori za UTP ali su u malom metalnom kucistu

UTP - unshielded twisted pair - klasican svima poznati kabel za mrezu, kick ass i ne kosta nista!

Planet mrezna oprema kicka ass za malo love... abusamo njihova dva 8 portna 100mbit switcha vec duuuugooo, sada ce doci i treci...

a uskoro ce doci Planet 8portni 100mbit switch sa jos 2 gigabit porta, to da Black Dragon i ja mozemo kopirati filmove u sekundi (zivio RAID) :)

Black Dragon 22.02.2004. 01:24

Citiraj:

Originally posted by MadBoY
Hehe.. A meni je sa 3m kabla ping 5-10 :D, a prijenos je mozda nekih 10-20Mb/s.
Doduse ja sam pravio crossover kabal... pa je mozda i do toga (iako sumnjam jer sam sve lijepo, bajno napravio).

Mala škola :D bez uvrede, dakle 100 MBPS = 12,5 megabajta u sekundi. Dakle kada bi imao 20 megabajta u sekundi to bi značilo da imaš 160 MEGABITNU mrežnu karticu, a takve nema ... znači kroz 100 MEGABITNU mrežnu super rezultat je 11,8 Megabajta u sekundi ili ti 95 MBPS ...

Elven 22.02.2004. 16:10

Citiraj:

Mala škola :D bez uvrede, dakle 100 MBPS = 12,5 megabajta u sekundi. Dakle kada bi imao 20 megabajta u sekundi to bi značilo da imaš 160 MEGABITNU mrežnu karticu, a takve nema ... znači kroz 100 MEGABITNU mrežnu super rezultat je 11,8 Megabajta u sekundi ili ti 95 MBPS ...
Hm... Već dugo nisam gledao oznake i njima se bavio. Ali ne označava li b (nasuprot B) bit?

MadBoY 22.02.2004. 20:38

Znam to... al mi se pomutilo vise u glavi kbit, kb, mbit, mb... cccc
Kojeg su vraga morali izumiti ove Kbit i Mbit.?!?!? Samo zbunjuju covjeka......

Jozha 24.02.2004. 14:34

Daklem stvar sređena na slijeeći način: postavljen hub po sredini koji se preko uplinka vuče na switch i dijeli vezu na 2 kompa. Radi bez pola frke.Jedini je bed kaj sad svi kompovi iza huba imaju za djelit 100MBPS vezu za razliku o ovih koji su na switchu koji imaju full 100MBPS. and now for somthing completly diferent pogledajte novi thread sa novim problemom.

Paske 24.02.2004. 14:58

Ma meni se čini da je WiFi puno bolje riješenje - jedino kaj je bandwith u kvurcu :rolleyes:

Osim toga je sve 5 :beer:

Jedino ako nema optičke vidljivosti :rolleyes:

Jozha 24.02.2004. 15:00

Ma razmišljal sam i o tome ali gledam eto kabela i eto hub pa reko kaj da se još sa time zezam.

MentalHarikiri 17.03.2004. 19:13

frend je spojen s frendom :D :D :D imaju 150m UTP kabla preko jedno 7 kuća bez switcha već jedno 3 godine i nikad nikakvih problema...naravno prijenos podataka nije baš najbolji (neznam točnu brzinu prijenosa)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:52.