PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Overclocking (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2)
-   -   flash biosa (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=8228)

Flood 14.02.2004. 01:57

flash biosa

Ajd neka mi netko objasni kako fleschati bios,a da pri tome sve prodje ok,tj.da mi ploca ostane cijela.thanx:smoke:

joolka 14.02.2004. 07:29

.....prvo skini odgovarajuci bios sa sajta proizvodjaca maticne,bios mora biti tocan,a pritom mislim na revizije ploce npr 1.2,2.0....pogledaj tocno koja ti je maticna i revizija,prije nego pocnes bilo sta pogledaj sta ti novi bios ispravlja i da li ti je opce potreban,ako ti sve radi nema potrebe da ista mjenjas,nakon sta ga skines (obicno 2 ili 3 fajla 400-900 kb u koje spada sam bios,zatim program za flashanje i same upute),kopiraj fajlove na floppy odnosno napravi boot disketu,obrati paznju na to da ti sistem nije clockan i da su ti sve postavke u biosu (procesor,memorija) na defaultu,takodjer ovo radi u i smo u dos-u,nakon sta napravis boot restartiraj komp i pokreni sa floppy-a program za flashanje,obicno to bude awdflash.exe ili nesto tome slicno (ovisi o chipsetu na maticnoj),kad pokrenes sljedece je da upises ime biosa (najcesce imenom indentican modelu maticne ploce)koji ti je jedan od preostala 1-2 fajla na floppy-u,prije samog flasha imas opciju da napravis backup orginalnog bios u slucaju da nesto ne stima,u tijeku samog procesa NE DIRAJ NISTA !!! dok se sve ne zavrsi (nestanak struje ili pad napona u tom trenutku znaci bye bye hapiness..,ili pozdravi se sa maticnom)nakon sta ti se sve napravi restartaj komp pritiskom na f1 ili f2,nisam tocno siguran (prati upute).Ako ti se komp ne budi nakon restarta odnosno ne ispisiva osnovne podatke (procesor,kolicina memorije itd...)otvori kuciste i nadji jumper (clear cmos) na maticnoj,ili izvadi onu plosnatu bateriju na nekih par minuta,nakon toga sve bi trebalo biti u redu ili ne.... ;),ovaj ili ovome slican postupak ti je kod svih novijih ploca,za starije ploce (unazad 5-6 godina ili vise) potrazi strucnu pomoc..... :D

...neka me neko ispravi ako sam nesto izostavio ili sta vec.......

tor 14.02.2004. 16:05

Ak ima FAT32 na disku sigurnije je da flasha s diska nego s diskete....

Flood 14.02.2004. 18:30

Citiraj:

Originally posted by tor
Ak ima FAT32 na disku sigurnije je da flasha s diska nego s diskete....
Imam FAT32,kak da napravim sa diska?:smoke:

ßellerophon 16.02.2004. 22:34

koja ti je marka maticne ploce? -neke imaju programe sa napravit flash iz windowsa... -vrlo jednostavno izvedivo

tor 17.02.2004. 19:28

Citiraj:

Originally posted by flood
Imam FAT32,kak da napravim sa diska?:smoke:
Sve je isto ko na disketi, samo što na recimo C: staviš novi BIOS i awdflash, zbotaš comp u dos i pokreneš flash direktno s C roota umjesto s diskete.

Master Neo 17.02.2004. 20:04

ili kod Abita Stisnes ALT + F2 i sve samo ide!

Flood 17.02.2004. 20:16

Thax!It's done! :smoke:

Flood 17.02.2004. 20:20

Iako promjena nema!:smoke:

LorD ClockaN 17.02.2004. 21:54

Na nekim pločama moraš nakon flashanja resetirat bios pomoću jumpera. Točan naziv ti je Clear CMOS. Nakon toga pogledaj razlike

Master Neo 18.02.2004. 16:38

Kod kojih se to ploca mora?ja sam svoj neki dan upajdirao! Dal je to obvezno kod nje ili?

Isus 18.02.2004. 17:10

Citiraj:

Originally posted by Master Neo
Kod kojih se to ploca mora?ja sam svoj neki dan upajdirao! Dal je to obvezno kod nje ili?
Pročitaj u uputama za BIOS flash ja više nisam zihe rjel treba ili ne, brijem si da ne.
Neki dan veliš koji BIOS 22?ili je zašo 23?

Master Neo 18.02.2004. 17:28

ma zanimalo me je sam koji je bolji bios za oc! Cuo sam po netu do nekih ljudi da nisu svi biosu super za Oc... al ne sjecam se koji! a ja si stavil naj noviji 23, i dobijo 50Mhz vise...

Dal vrijedi sta stavljati bolji cooler na NB, da li onda FSB ide vise?
Dal si ti mozda povecavo voltazu NB, kod oc-a?

Isus 18.02.2004. 17:44

NBu nisam dizao napon je rmu za 166 ne treba, bolji cooler za NB nije loša ideja je rovaj orb je relatini drek imaš opciju Zalmanovog pasivca ili nešto ručne izrade neki CPU heatsink smanjen ili neki s nekog P3/K6.
Ah BIOS 23 je zašo sam se nadam da mi neće sjebat brzinu memorije kao što mi je ovaj napravio pa je bio reinstall Windowza!:rambo:

Renesis 18.02.2004. 18:24

Citiraj:

Originally posted by Isus
Ah BIOS 23 je zašo sam se nadam da mi neće sjebat brzinu memorije kao što mi je ovaj napravio pa je bio reinstall Windowza!:rambo:
Meni je isto novi bios sjebo write score u aidi sa 1015 na 532 :fuming:

Kažeš da bi reinstall windoza možda pomogao?

Master Neo 18.02.2004. 18:42

Citiraj:

Originally posted by Isus
NBu nisam dizao napon je rmu za 166 ne treba, bolji cooler za NB nije loša ideja je rovaj orb je relatini drek imaš opciju Zalmanovog pasivca ili nešto ručne izrade neki CPU heatsink smanjen ili neki s nekog P3/K6.

Znam da je ovaj cooler od nb drek, imam ja thermattake cyistal orb,planiram ga staviti... A sta time dobivam?veci Fsb ili ? Mene zanima da li treba povecati napon NB kod viskog FSB ? Meni nije nista sjebao novi Bios 23, sve radi ok, ZA sada !?

Master Neo 19.02.2004. 19:07

Isuse ... pa kaj si ti napravil (kak bi rekli zagorci rekli :-)) ? Sada se sjetih, pa ti biosi 23 su ti za Abit NF7-s REVizije 1,2... na ne za reviziju 2.0 ! ! ! Pa zato ti je sjebalo windowse! Naj noviji biosi na NF7-S (2.0) si 22. koliko je meni poznato ! :D

"Da li netko zna odgovor na moje pitanje, gore iznad"

tor 19.02.2004. 19:20

Je, a moš mislit kak bi uspio staviti BIOS od druge revizije bez nekog mađijanja. Vjeruj, ja probao:D

Master Neo 19.02.2004. 19:38

je... a opet... ja neki dan bio na abitovoj stranici i vidim da je naj noviji bios za reviziju 2.0, je bios 22, A ZA REVIZIJU 1.2 bios 23! javiti ce se on, pa ce mo vidjeti

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:14.