PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   ASUS P5K WS - Review: Par riječi... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=81615)

Sa_Stilom 26.09.2007. 10:56

ASUS P5K WS - Review: Par riječi...

Evo, htio bih samo pohvalit ploču na sve strane, i to ne iz razloga što ju imam, nego iz razloga što sam specifično pucao na nju i vidim da je zaista dobra.

Radi se o ASUS P5K WS.
http://img3.pconline.com.cn/pconline...6952_p5kws.jpg

Pošto ne postoji review ploče, evo da ja nešto napišem kao prvi vlasnik u RH.

Najviše me oduševljava famozni Realtek ALC888 audio chip.
Toliko je fleksibilan, da je to strašno!

Dotičan chip sam imao na ASUS P5WD2-E Premium koja mi je omogućila prvi kontakt s ALC888. S prelaskom na ASUS P5N32-E SLI PLUS, mislio sam da će SupremeFX ADI 1988B biti pun pogodak što se tiče kvalitete zvuka, ali sam se razočarao. Zaista SupremeFX ima kvalitetniji zvuk, ali je jako ograničena. Kod 7.1 signal pada, kao i njegova kvaliteta zvuka. Svaki audio konektor služi točno onome za što je namijenjen. Pošto koristim cca 10 zvučnika, 5 izlaza, to je zvučao katastrofalno.

Prije nego nastavim dalje, samo da pojasnim zašto mi famozni ALC888 toliko znači. Kad dođem doma, napravit ću par SSa koji će reći više od 1000 riječi. No, do tad da ipak napišem nešto: ALC888 mi omogućava da na 5 izlaza pustim isti signal (tipa FRONT OUT), bez gubitka na jačini signala ili kvaliteti zvuka. Također, većinu izlaza mogu podesiti da rade što ja hoću, a ne kao u SupremeFX da svaki izlaz/ulaz radi isključivo za što je namijenjen. Još jedna velika prednost ALC888 je ta što i Front Panel (Mic ulaz, te Headphone (lineout)) također se može konfigurarati da imaju druge funkcije, što na kraju dobijete 8 audio konektora)

- Osim prevelikog zračenja topline (za moje kriterije) P5N32 ploče, najveći razlog odabira nove ploče bio je ALC888. P5K WS je bio dobar izbor.

Jedna od velikih vrlina je što ploča ima razrađenu zaštitu od overclocka. I na P5N32 i na P5WD2-E, imao sam potrebu za otvaranjem kućišta, te ručnom (jumperima) resetiranju BIOSa. P5K WS, ukoliko ugasite prije nego što se boota BIOS, on će resetirati BIOS. (pod resetirati ne mislim na totalni reset, nego će resetirati postavke koje se odnose za overclock, bootat će se s default postavkama, a kad se uđe u BIOS ostat će stare postavke koje se namjestili - koje ćete trebati prepraviti da se ploča normalno BOOTa)

Naravno, manje se grije, ipak je Intelov chipset, a i vrlo sam zadovoljan overclockom, s Q6600 s 2.4GHz, promijenivši samo FSB 266->400MHz, CPU radi bez problema na 3.6GHz.

Jedna od mana, koje ma koštala dosta živaca i mozganja jest: Neće Bootat Hiren's Boot CD, a na njemu je Ghost za rađenje Image-a Diska, no uspio sam naći Bootabilan CD s Ghostom 11 preko torrenta, tako da sam s time riješio svoj problem, te napravio Disk Image.

Pohvalno je što Ploča ima 6 USBa integriranih s stražnje strane (back panel), te još 6 USBa na ploči, sve skupa 12USBa. Također, ima i eSATA na back panelu, za koji sam uvijek govorio, kao i ovoga puta: A kako oni misle da ja spojim SATA disk, i kako da ga napajam???

Kad sam već ko SATA, ploča ima 6 SATA konektora, koje neću pohvalit, jer smatram da TAKVA ploča treba imati barem 8 SATA konektora.

Najveća mana je što ploča nema 2 utora za PCIe VGA karticu.

Za kraj ovog texta, želim samo napomenuti da ploča ima kondenzatore vrlo blizu CPU socketa, stoga treba unaprijed razmišljati ukoliko se uzima nekakvo extremnije hlađenje, kao što i hladnjak (na kojem piše WORKSTATION) je također vrlo blizu CPU socketu. Imao sam (sićušnih) problema kod montiranja TT-ovog "H", za kojeg sam planirao montirati za 90 stupnjeva, no radi hladnjaka morao sam ga montirati (ako gledate sliku) baš kao slovo H, jer kod zatezanja je limić zapinjao za hladnjak. (pošto mi se nije dalo brusiti limić (jer zaista ga treba pobrusit koji 3-6mm), odlučio sam radije ga okrenuti da bude kao "H"

Htio sam da bude ovako
http://www.max-save.org/images/356120h1.GIF

A sad je ovak:
http://www.max-save.org/images/422302h2.GIF

Osim tih sićušnih problema, ostalih problema oko montiranja vodenog CPU bloka nisam imao, jer dotični kondenzatori su vrlo niski tako da je blok fino sjeo. Očito su u Asusu računali na to.

I za kraj, sitnica, ploča ima i PS2 utore, tako da oni s PS2 tipkovnicama, bit će oduševljeni :)

Pozdrav, te ako bude kakav odaziv na temu, potrudit ću se staviti dosta SSova, i još texta. (mislim na to ukoliko netko poželi nekakvu posebnu sliku, ili test, iako ću kad dođem doma napraviti nastavak review-a).

Molim i predlažem da moderator pobriše nepotrebne posteve, a ukoliko je netko voljan, kad dovršim cijeli review s slikama (koji neće biti nikad na nivou nekog jačeg časopisa, iz razloga što ne mogu napraviti usporedne testove) da ukoliko netko ima volje, da text prevede na engleski, tako da kad netko googla, da naiđe na review. ;)

Eto, samo prijedlog, jer ja sam kopao satima da nešto nađem o ploči, a nisam našao.

ps: Posudil bum fotić danas, pa ću poslikat ploču koliko ću moći, jer je već montirana u kućište...

Ubleha 26.09.2007. 11:03

Ja sam odavno imao probleme sa Norton Ghost programom na novim plocama, i presao sam na Acronis True Image 10 koji mi se pokazao dosta boljim i brzim od nortona, nabavio sam i ghost 12 ali True Image mi je bolji.

Pomo 26.09.2007. 11:06

Citiraj:

Autor Sa_Stilom (Post 824472)
Pozdrav, te ako bude kakav odaziv na temu, potrudit ću se staviti dosta SSova, i još texta.

Ako bude odaziva na temu počastit ćeš nas sa slikama svoje nove ploče? Grejt...
Pa kakva ti je to recenzija, nit imaš sliku ploče, ni sliku biosa. A bogami nismo ni saznali koliko taj uber proizvod košta.
Sve u svemu o tvojoj recenziji: 5 min utrošenog vremena koje ne mogu dobit nazad :banned:

Sa_Stilom 26.09.2007. 11:13

Aj ne seri :p, na poslu sam, nemam vremena pisat sve detalje...
Kad dođem doma bit će više, a i bez fotića sam ovaj tjedan :p pa zato nema fotki ;)

Na riječi: ako bude kakav odaziv na temu, potrudit ću se staviti dosta SSova... Naglasak na DOSTA ;)

Stavit ću ih ovako i onako, ali mislio sam na odaziv, ukoliko će netko tražit neke posebne SSove, ili tako nešto, da ću rade volje testirati, pokazati, poslikati.

Što se tiče cijene, ja sam ju platio 1500kn. Ne znam koliko dođe u dućanima, to i sami možete vidjeti na nabava.net

Lord_Calidor 26.09.2007. 12:19

Steta sto Asus na sve P5K ploce ne stavlja S-ATA konektore kao na P5K64-WS, pod kutom od 90, tako da kablovi izlaze paralelno s plocom, a ne okomito.

Inace, s kondicima oko socketa nema problema, dovoljno su niski da ne smetaju prilicno ekstremnom hladjenju - TR-u Ultri 120 eXtreme.

Jesi se pozabavio s voltazama u BIOSu?

Swarm dude 26.09.2007. 12:23

Hoće li ići kakav bijesni storage kontroler u PCI-X? :)

Sa_Stilom 26.09.2007. 13:50

Iskreno, razmišljao sam o tome, ali financije grebu, a i realno nemam potrebe za time :)
Razmišljao sam stavit 2 ili 4x Raptor X 150GB. + 2x1TB Hitachi...

No, to čeka bolje dane, iskreno, dok se ne dignu APovi ili neke Antene pa da se spojim na ZGWireless, Z-Net... (a možda nikad neće bit od toga, jer diskovi bi bili za čisti gušt, nema potrebe za njima...)

The Satara 26.09.2007. 13:55

Citiraj:

Autor Sa_Stilom (Post 824472)
Također, ima i eSATA na back panelu, za koji sam uvijek govorio, kao i ovoga puta: [I][B]A kako oni misle da ja spojim SATA disk, i kako da ga napajam???

kupiš eksterno kućište za hdd koje ima esata, nisi valjda mislio direktno disk spajati na esata :stoopid:

sorry na ot

Sa_Stilom 26.09.2007. 14:04

Neznam, nisam to nikad koristio... :)
Najćešće i imam potrebu spajat SATA disk, i onda mi se neda otvarat kućite niti ništa... (pa ga moram otvarat...)

Ali imam zato Front Panel (baš kupio) na koji se spaja živi SATA disk :D yeeey :D

Optik 26.09.2007. 17:42

Jeli ta ploca ima ICH9R ? Ako da ,on podrzava 6 sata konektora ,iznad toga -kontroleri :)

Armand 26.09.2007. 22:10

Sreca pa ima ich9r za raid, za radliku od brace p5k i p5kc.
A zasto to kazem?....detaljnije imate ovdje
http://forum.pcekspert.com/showpost....95&postcount=4

Sa_Stilom 27.09.2007. 09:36

Isprike što još nema slika, naime, kasno sam došao s posla doma, tako da sam bio preumoran za ikakvo slikanje... Bit će uskoro..

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:46.