![]() |
Veliki usporedni test grafičkih kartica
http://www.hardwarezone.com/articles...?cid=3&id=2351
Ima jako puno modela, od Nvidia 7xxx i 8xxx serije, preko ATI X1xxx i X2xxx. |
Dobar pokazatelj u izboru kada se danas kupuju mid/high-end graficke kartice..:)
|
Nice;)
|
Zanimljivo, oni su prvi koji su dobili solidnu razliku u testovima između DDR3 i DDR4 2600XT-ica
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
A moguce je da su obrnuli brojke kod zagrijavanja. Da je zapravo obrnuto.
|
Gledao sam te testove i meni je zapelo za oko nesto sasvim drugo. Gledao sam taj gornji segment. Morati cu si nabaviti nekakvu karticu ali ne želim da mi na dan izlaska CoD4 bude šljuka. A nisam niti navikao imati karticu koja je slaba.
Odavno mi je jasno da za 8800 GTX/Ultra baš i nemam novaca. A nit mi je neVidia baš prirasla srcu. Ali, opet, jača je.... Tako ja gledam ATI 2900XT i 8800GTS 640 (a ta je kao super i jako popularna). Pada u oko njezina cijana. Tek za nekoliko $ više dobivam ATI. A ATI je puno jači od te neVidie. Ne vidim razloga za toliku popularnost 8800GTS 640. Kao poznati ljubitelj tišine malo sam bacio oko na potrošnju. Nekako mi se vidi da je potrošnja kod ATI-a manja. A to mi garantira i manje temperature i manje buke. Ovdje valja naglastiti da me nimalo i ni u kojem snu ne zanimaju temperature na stock hladnjacima jer su svi bučni preko mjere. Isprobao - ne zanima me. Dakle, uzimam referentni VF900 kao primjer. ATI on može ohladiti, ali ne baš pretjerano zadovoljavajuće. 8800GTX ne može nikako - upasirao ga. Zaključak je da je ATI top model hladniji, a samim time i tiši. Potrošnja mi govori o tome kakvo napajanje valja imati. jasno, kod neVidie puno jače. To predstavlja dodatni izdatak. ATI možemo pogoniti sa dobrim napajanjem, a neVidiu samo ja brutalnim. Tu je razlika u cijeni duplo pa na gore. Govorim za cijenu napajanja. Gledam malo rezultate 3DMark. 8800 GTX/Ultra stvarno dere tog jadnog ATI-a. Puno je jača. Istina dok se ne orjentiramo na neke realnije testove. Igre su ipak programi na kojima ćemo koristiti takvu opremu. Da li nekoliko FPS-ova vrijedi razlike od 50%? Meni ne. 3DMark mi pokazuje da lopata RAM-a ne može garantirati puno bolje rezultate niti na većim rezolucijama. Još uvijek je 512Mb sasvim dovoljno za sve. Osobito ako nam grafička ne služi samo za testove. Iz osobnih testova znam da će se u 3DMarku više dobiti sa nekoliko MHz na procesoru nego na grafičkoj (clock jednog, pa drugog). Razlika između neVidie i ATI-a je u tim testovima ipak prilično velika. Zaključak je da je ATI daleko slabiji od neVidie. Gdje se onda gubi ta ogromna prednost u igrama? Postoji neki nesrazmjer. Nije li Futuremark opet pokazao tko mu je miliji? Ili su driveri opet podešeni samo da bi rezultat bio uvjerljiviji? kada smo već kod drivera, postoji ustaljeno mišljenje kako su neVidia driveri puno bolji. To i nije daleko od istine. Bolji jesu. No ATI ima 3-rdParty program koji nadomješta baš sve nedostatke. Čak se s njim dobiju daleko bolje kontrole nego kod neVidie. Nije da nemam izbora. Google pokazuje kako Catalist sa CCC nisu jedini izbor za ATI. Postoje verzije sa CP, koji se pokazao kao daleko bolja opcija. Tako da pitanje teške i zahtjevne aplikacije teško može proći. Niti je konkurencija napravila bezgrešne drivere. Rušenje drivera nije baš rijetka pojava kada se malo pretjera. Po tom pitanju neVidia ima jednu konkretnu prednost. No, kada bi i napisao koja je to, velika većina posjetioca ovog foruma ne bi znala niti o čemu ja to trabunjam, a onaj mali ostatak bi to smatrao zanemarivim. Tu opciju ja niti u ludilu ne koristim, dok je neki smatraju vrlo važnom. Tako bi ostali na 0.2% ljudi koji bi zbog upravo toga svoj novac dali neVidii. Rekao bi da je pitanje drivera lijepo izjednačeno iako bi bilo krasno kada ATI ne bi morao koristiti strane programe i ubaci tu jednu, gotovo beznačajnu, opciju. Mislim si ja da znam što ću sljedeće ubaciti u svoju kištru. |
G33k jedan, sad ima da trosis na pelene, kakav 2900xt kad imas staru mrcinu od x550 u ormaru. :)
|
Citiraj:
Primam donacije u obliku plišanih medvjedića. S čim bi se Ličanka imala svađati da nema njih? |
Citiraj:
|
jedinu stvar koju ovo (opet) pokazuje jest kako je 8800GTS 640 neisplativa investicija u usporedbi sa 8800GTS 320
600kn više za 3 frame-a je puno para. jedino su mi jako sumnjivi grafovi di 8800GTS troši manje struje od 2900XT...no svatko ima svoje mušice.... btw rak o čem ti pričaš kad kažeš kako mi za 8800GTS treba puno snažnije napajanje nego za 2900XT, obe kartice može (komotno) tjerat 430W napajanje od 400-500kn tako da priče kak ti treba puno jače napajanje i da je cifra duplo na gore me jako iznenađuje što izlazi iz tvojih usta. također ako smatraš stock cooler od 2900XT tišim od onog na 8800 seriji onda stvarno nemam riječi. GTS-ica u idle-u je tiša od 90% računala prosječnog korisnika (govorim u idle-u) a i ventilator čak niti pod opterečenjem ne povećava broj okretaja, no i da digne na oko 75-80% opet je dovoljno tiha da je ne čuješ ako igraš igru sa uključenim zvučnicima. |
Citiraj:
Citiraj:
Stock cooler (ultra super GTX Turbo - kako kažu za neVidia coolere) od 8800GTX NIJE tiho rješenje. Nije tih niti u idle. U loadu mi razdere uši. A nije niti baš hladno. Temperatura iznad 60 je pečnica za moje pojmove. U idle ne smije priječi 45. Tako se adekvatno hladi bilo koja komponenta. Zato sam našao pravu primjenu za 8800GTX u kojoj ATi ne može konkurirati niti iz bliza. Odlična je za testove VGA coolera. Baš kao i stari Prescott na socketu 478 za procesore. Mogli bi ponosni vlasnici neVidia kartica napraviti test: Koliko se brzo speče janjac na tom kaloriferu sa podrškom za 3D? http://images10.newegg.com/NeweggIma...130-072-12.jpg http://www.mimovrste.com/images/imag...&size=1&main=1 |
ja sam svoju konfu iz siga + 8800gts 640mb upogonio sa codegenom 400w, baš me zanima kaj bi bilo da sam umjesto nje stavio radeka hd2900xt.
U gafu potrošnje stuje nije mi jasno kako gts640 troši manje struje od 320mb verzije |
@Rak - ovak, 2900XT sa DDR3 kakva se kod nas prodaje nije brza od 8800gts 640mb...a ista je cijena...2900XT sa DDR4 je druga prica al kolko znam kod nas je nema i pitanje je koju ce cijenu imati.....
@Wolverine - ako se igras na 1600x1200 ili na 1680x1050 onda je razlika izmedju te dvije gts-ice u nekim igrama 30 frejmova i vise...a u nekima pak samo 3 frejma kak sam velis....u bliskoj buducnosti, u novijim naslovima razlika ce biti jos veca (tko mijenja tak skupu grafu svakih par mjeseci??)....osim toga, vec je netko ovdje kupio onu s manje meme i onda skuzio da mu u igri koju igra na vecoj rezi treba ona s vise meme....napravio zamjenu i preporodio se... EDIT: ovi testovi kojima se vodite...vecina su puni marketinga da boli glava |
Citiraj:
Gledajući cijene vani, razlika nije velika. O tome se radi. Isto tako će mala biti razlika kod nas nada dodje. |
razlike ima između 640mb i 320mb,8800gts....u nekim igrama....sva sreća kaj na taj fps dodam još 10-etak gore radi clockanog proca:D
|
NVIDIA GeForce 8800 GTS 320MB: Performance / Price Index = 2.43
Ono što se po forumu priča već mjesecima opet se pokazalo točnim. Najbolji omjer performansi i cijene (čak gledajući sve tržišne segmente) ima 8800 GTS 320. |
Citiraj:
http://www.digit-life.com/articles2/...index0707.html 320GTS-ica je druga, što je isto dobar rezultat, ali ostale kartice su po meni složene puno realnije |
Citiraj:
|
|
A jeste ga zabrijali...
Po mom iskustvu: GTS je tiša. GTS manje troši. (govorim o 320 MB modelu) 2900XT više troši od spomenute Nevidie, cooler je glasniji bez daljnjeg. Sa druge strane-moj stari Tagan iz siga je puno lakše disao sa "rastrošnijom" 2900XT, najvjerovatnije zato kaj koristi dva konektora za dodatno napajanje. Na Nevidii mi je jače oscilirao 12v rail. Kako stvari stoje-sa tim opjevanim DX10 ipak bolje radi ATI. U DX9 Nevidia u nekim naslovima pobjeđuje ali u 10-ki čak i GTX zna ostati iza 2900XT. Nekima je važno i to (meni je) da kartica iz gornjeg razreda MORA imati i VIVO. ATI-ca ima. Isto tako ima i jako dobar bundle sa igrama. Ja osobno mislim da nitko kom nije baš "za glavu" mjenjati grafu ne kupuje ništa:) Gledajući striktno na DX 10-nema smisla. Bolje dočekati sljedeću generaciju pa onda razmisliti kaj kupiti. |
Citiraj:
Nesumnjivo je 8800 Ultra jača od bilo čega što je izašlo iz ATI-a. Ja gledam da je 8800GTX/Ultra SKUPA. I to je u redu jer se ipak radi o top modelu. Moja računica kaže da se meni ne isplati kupovati takva neVidia, nego ću si radije priuštiti neki malo slabiji model. S druge strane mi se 8800GTS 320 ne čini dovoljno uvjerljivom, iako ima prilično primamljivu cijenu. Model sa 640 Mb ima cijenu tek nešto nižu od 2900XT 512 DDR4 (ako i računamo na 3000 kn). Tako mi se ne vidi kao dobar izbor. Obzirom da imam televizor na 1600x1200 i da će sljedeći biti takav ili wide screen... Za nekog tko ima 17'' LCD i rezoluciju 1280x1024 bi 320 bila super, ali ne i za mene. 8800GTS 320 i 2900XT 512 DDR4nisu isti rang kartice i nimalo me zanima koliko je neVidia jeftinija, hladnije, manje troši i ima ljepši cooler. Sada dodaj ono što sam napisao gore i to da ATI ima VIVO (a hoću ga imati), pa ćeš doći do toga da je moja odluka oko mog izbora kupovine dobar. 8800GTS 320 je bestBuy ali nije model koji predstavlja moje potrebe (želje). A to sam napisao več toliko puta. Samo izvrčete ili čitate dijelove koje vas zanimaju. Čitaj sve i čitaj s razumjevanjem. MOLIM. |
Citiraj:
Citiraj:
Dalje, u DX10 (barem u onome sto smo dosad vidjeli), ATI kida Nvidiju. 2900XT je odjednom brza i od 8800GTX, a o razlikama izmedju HD2600XT i 8600GTS da ne pricam. Za cca 3000kn se slazem da je HD2900XT bolji izbor od 8800GTS 640MB. Doticna Nvidia ne pati od manjka memorije, dapace, ali HD2900XT je jednostavno naprednija grafa (sto pokazuju DX10 testovi, ma koliko oni bili indikativni). A ima i VIVO. Dodatni plus za ATI. Na koncu, sve se ove grafe griju i sve dosta trose. No, svako brand napajanje od cca 450-500W ce to lakocom tjerat. Tako da se oko toga nema sta ni raspravljat toliko. Da su glasne, jesu. |
Nije mi bogme jasno zakaj su X1xx seriju testirali sa 7.2 driverima:stoopid:
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:07. |