![]() |
Radeon x1950PRO i VF700
Ukratko... Kupio Gigabyte Radeon x1950PRO koji dolazi sa Zalman Vf700 AlCu tvornicki. E, pa kako sam imao prilike "cut", doticni ima dva nacina rada; silent i normal mode. E sad, kako se između ta dva "pribaciva" nisam znao. Al, koliko vidim po netu to se radi sa adapterom za molex; mijenja se ili +5 ili +12V.
Pa posto na doticnoj grafi nema (ili ja to nisam vidio, nije da sam bas i gleda) nekakav jumper za prebacit na kol'ko dragocjenih volti ce bit raspolozivo cijenjenom zalmanu, imam jednu ideju, također me muči jedno pitanje. Ideja. Da ja njega "istekam" sa graficke i sam ga "adaptiram" pa ce dobit 5V. Pitanje. Dali ce ovo utjecat na hlađenje, naravno znam da hoce, ali dali ce utjecat u smislu da ce se kartica konstanto pregrijavat ili ne znam sta vec (prodimit:stoopid: ). Otkud ideja? Jednostavno: na 12V mi je VF700 dovoljno bucan. A zasto me muci ovo pitanje? Pa s toga sto sam gigabyte nije dao ovu opciju "nama" na raspolaganje. Dajte neka mišljenja. |
Nije to neki problem. Sa Zalmanom dobiješ mali adapter koji ubodeš u molex.
Iz tog adaptera izlaze dva konektora (5v i 12v). Pogledaj sliku dolje navedenu sliku, vjerujem da će ti biti jasnije. http://www.max-save.org/thumbs/882735adapter.JPG 5v mod (silent) naravno nudi manje voltaže, te se vent sporije vrti, dok 12v mod (normal) logično nudi više voltaže, te se vent brže vrti. EDIT: u tom slučaju, sve se da lijepo srediti u ATiToolu :) |
on je dobil tvornički, znaci da mu je grafa spojena drito na grafu...
on il treba prčkat po att il po biosu grafe :) |
Ma da jasno mi je to da kad kupis VF700 NAKNADNO dobijes taj adapter. Al je moj vf700 dosao SERIJSKI sa karticom pa nema tog adaptera. Da odma jos malo skratim vase odgovore :) znam kako ga spojit da bude na 5, 7 ili 12V. Nego ono sto me jaaako zanima je dali itko ima iskustava sa kombinacijom x1950PRO + vf700 AlCu na 5V? KONKRETNO dal ovo radi stabilno, dali se kartica ovako grije puuno vise i dali to utjece na njen rad?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
EDIT: da, konentor je onaj mali dvo-pinski na grafi, al mi ne predstavlja problem spojit vent negdi drugo priko njega ;) |
Jel ima grafa temp senzor? Fino promijenis tvornicku pastu, instaliras att ukljucis 3d renderer (onu raketu sta se vrti) i gledas temperature pri voltazi hladnjaka koju si stavio. Voltazu probaj regulirat ili preko att-a ili ako ne ide, ovako kako si rekao. Ako grafa nema senzor (valjda ima, nemam pojma) onda metoda prstom po zalmanu.
|
Citiraj:
|
BTW, di se u AtiTool podesava vrtnja ventilatora? Il ova opcija zavisi o hardware-u, tj, ako moja kartica nema senzor ni PWM chip, onda nista ni od te opcije u AtiTool-u?
I da, jel ovo moze ista zavist o verziji drivera, kod mene su Catalyst 6.9? EDIT: OffTopic: tek sam sad primjetio koliko mi je sig bespotrebno zauzimao :) |
to se gleda pod overclock...;)
inace, reinstaliraj att i omoguci overclock, makar ga nebus koristil :) |
Citiraj:
|
Hardware -> Overclocking settings -> Fan (tab)
Pod overclocking tab-om att-a bi trebao imat prikaz temperature, ili Everestom ili necim slicnim. A cuj, kako god okrenes ne bi ti bilo lose neke novije drajvere imat, ovi imaju vec godinu dana iza sebe... I stavi zadnji att i enejblaj oc kako ti je d'beast rekao. |
evo do cega je :(
"Unfortunately, Gigabyte used a slightly different board design for their card and in the process fail to include hardware monitoring functions." - sa gornjeg linka. Al eto. Sam cu ja to da implementiram :D |
Da, ta grafa nazalost nema temperaturni senzor...
Glede regulacije venta, pripazi jer VF700 prilicno lose hladi X1950GT/Pro GPU. A to sto nemas temp senzora dodatno komplicira stvari, jer nikad ne znas na koliko je celzijevaca GPU... |
Citiraj:
SRV daj mozes li malo pojasnit ovo sto pise kod tebe pod "moj komp" VF700+ AC TC pro modded? BTW, za regulaciju Vf700 u mom slucaju cu si stavit onaj sklop, ili ako mi se ne bude dalo lemit sve to, znam da negdi ima za kupit onaj zalmanov potenciometar (oni "obicni" potovi izgore za par min, pa od regulacije ništa), tako da dok sam u windozama "stišam" ventilator, a čim loadam igru zavrtim ga do kraja, prilično jednostavno. Ili jos jednostavnije bi si za ovu svrhu moga stavit preklopku jednu 5/12V! (malo "naglas" razmisljanja)...ovo cu si napravit :goood: |
:D
Evo kako sam ja to uradio: 1) promijenio vent na VF700, stavio 80mm AC TC Pro, ali tako sto sam prespojio termistor da vent na 12V radi na oko 2600rpm. Svejedno je tisi od Zalmanovog. 2) Prespojio ovaj 80mm vent na grafu, tako sto sam nasao onaj sitni 3-pinski konektor sto ide u grafu (dakle nisam ga odrezao sa stock cooler-a od grafe radi garancije :D) 3) podesio u ATT kako da se vrti vent, ovisno o temperaturi. U konacnici sam dobio vrlo tiho hladjenje kad grafa nije opterecena, jer se tad vent jedva vrti, s druge strane, ovisno o temperaturi ubrza po potrebi. Namjestio sam da ne ubrza bogzna dok temp ne predje 70C :D E sad, tebi je to komplicirano/nemoguce za izvest...jer nemas temp senzora. :/ |
Al ako se ne varam TC Pro ima temp senzor ugrađen?
Al nema veze... Ne mogu ni tek tako modat vf700, jer je tvornicki (garancija). Spojim ga na 5/12 i to ce bit to... BTW, malo sam ju clock-ao jutros od 7h (radni narod :) ) i postigao: sa default GPU-a 575 na 627 MHz, memorija sa default 1380 ilitiga 690 na 1580 (790)... Takt nije jos finalan, treba to jos iscrpno testirat... |
Citiraj:
|
TC Pro nema ugrađen temp. senzor, ali ima grafa ;)
Btw, u vezi modanja Zalmana, mislim da ne bi gubio garanciju, jer tvornički vent samo odšarafiš i sa npr. plastičnim vezicama pričvrstiš drugi :) Inače solidno poteže grafa, ići će to još. |
Grafa dobro ide jer nema referentni PCB, to je super.
Ma ja sam prezadovoljan sa X1950GT+VF700. Sve me je ukupno kostalo 1000kn, a uzeo sam ovo jos tamo za Uskrs ako se ne varam. :D |
Taktovi nece gori, memorija malo je, sad je na okruglo 1600, al gpu se moze dogurat do 640, al je nestabilan, radi neko vrime pa dobijem bsod, dok u ATT artifact scanning ne vraca nista. E sad, sa rabitom sam modao bios, konkretno digao voltazu gpu-a sa 1.3 na 1.425, al mi sumnjivo sljedece:
-ATT nije mogao napravit bios dump, rece da nije podrzano na r5xx (u mene 570), -sa grafickom dosao gigabyte v-tuner 3, meni zanimljiv zbog toga sto ima neki alat za fashanje bios-a, pa sam preko njega dump napravio -problem je sto sam dobio datoteku od 64 KB, pa mi sumnjivo da je samo toliki bios, mislim mozda zvuci preglupo, ali onaj gigabyte utility za flashanje bios-a sam mora gasit task managerom, progress bar u njemu nije mrdnuo sa 0%. pa si mislim dali nac neki drugi alat za "pokupit" bios iz graficke i promijenit ga ili... i da dali je moguce mjenjat napon memorije? i dali je uredu dignit napon za 1.25V? Jeli to previse ili malo ili ... jer, btw, rabit mi ne da vise od 10% da ga dignem... |
Softverski ne možeš mijenjati voltažu čipa/memorije. BIOS ne flashas sa nekim alatima iz Windowsa, već iz DOS-a.
|
dignut napon za 1.25v NIKAKO, ali za 0.25v je uredu.:D
moje savjet je da flashas iz DOS-a, a ne pomoću onog programa što daje Gigabyte(imao sam loše iskustvo, umjesto da flash-a on je obrisao bios). EDIT: i da, bios je male velićine (40-100kb) |
Razer je vec rekao, NEMA dizanja voltaze kod RV570.
Samo i samo hardversko modanje kartice. |
Hmm nemoze se promijenit voltaza u bios-u.... Ali ovaj thread na tech power up forumu je pun modificiranih bios-a za x1950 PRO. Koliko se da vidit po netu, 1950GT ne moze iz bios-a minjat voltazu, dok PRO navodno moze. Ajd zamolio bih vas da sad ne trazim koje alate koristit za "izvuc" bios iz graficke (dump) (ATT mi nece da dump napravi - kaze da R5xx "ne podrzava" to ??), i koje da koristim za flashanje bios-a....
i također ovaj lik sta minja bios na tech power up dize napone za 1V... |
Def. je ~1.3v...i čisto sumnjam da ga diže za 1v, prije bih rekao za +0.1v.
BIOS sejvaš sa ATiToolom, sekcija Miscellaneous, Save VGA BIOS to file... |
ooops zaboravio stavit link u gornji post... evo http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=25301
Na pocetku pise "...changed gpu voltage from 1.3 to 1.4..." |
Ufff, ekipa moja VEELIKA greska, tek sad vidim da sam govorio 1V:nono:...Zapravo sam mislio 0.1V... Pardon svima sto unosim zbunjozu
I meni je jasno da ga digne na 2.3 da....ufff ko zna sta bi se desilo... mozda bijeli duh??? :goood: Isprike zbog moje nepaznje! :chears: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:52. |