![]() |
Hardware-ski problem kod WinXP boot-a...
Poštovanje!
Javio mi se jedan Hardware-sko Software-ski problem :D Naime, kada ubacim CD od WinXP-a te kliknem u DOS-u da mi boota sa njega, ništa se ne dešava! Ili stoji na "press any key to boot from CD" ili počne nekaj vrtiti i izbaci mi neki error report! To se dešava kojih cca 20-30 puta za redom i nakon toga čudnovato proradi te počne sa boot procesom! Takve stvati radi samo na mom kompu, tako da nije problem do CD-a! Zanima me da li postoji kakva postavka u BIOSU ili neko durgo rješenje ovom problemu! Problem se javlja u kombinaciji -> DS3 matična i ATA optika, morti je problem u ATA sučelju kod optike!?!? Ako se netko susreo sa takvim problemom, molio bih ga za pomoć! PS: Nisam noob i sve je uredno naštimano pod boot priority sekciom u BIOS-u :D Bonus pitanje: Da li bi pomogla optika u SATA verziji i kakva su opčenito iskustva sa SATA optikom? Načuo sam neke hude pretpostavke da je SATA optika zamjetno lošja od ATA, ali u to nekako ne vjerujem! Puno hvala unaprijed! |
ja imam neku samsungovu SATA pržu i nisam zamijetio ništa loše (imam je nekoliko dana, ali koliko mi se čini sve je u redu)
kakve bi veze imalo sučelje sa radom same prže? |
Ne znam :stoopid: Kažem da sam samo načuo da SATA kod optike nije još kak spada pogođena :D
Znači imam jedan (+) za novu SATA optiku, hvala kolega Bugger! Imate li još koj savjet? |
Ne kupuje Lite-On SATA drive... :D
|
Tolko bedast pak nisam :D
Ako bum išao u kupovinu, uzeo bum ili Pioneer ili LG na preporuku od kolege Igorba :D Ali prvo bum još malo pričekao, morti je netko upoznat sa mojim problemom! |
IDE kontroler ti je JMicronov pa provjeri je li taj kontroler stoji u IDE modu, zamijeni kabele,...
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Integrathed peripetrals (tako nešto)- pa imaš nešto u smislu (tamo više pri dnu) Onboard SATA/IDE mode ctrl i staviš na IDE |
Pogledao sam, namješteno mi je na IDE :( Znači nije u tome problem! Pod opis piše -> "SATA ports work as IDE" - nešto u tom stilu!
Kablovi također nisu krivi jerbo su gotovo novi, a i da je nešto sa kablovima, predpostavljam da mi uopče nebi radila optika! Znači i to otpada u vodu :( Ne znam u čemu bi mogla biti fora!? Često OverClockam pa vračam procesor na default (znači, OC-am po potrebi), bi to mogao biti uzročnik problema? Znači pada mi jedino na pamet: 1) Djelomična ne kompatibilnost ATA sučelja na DS3 ploči 2) Česti OverClock - morti bi trebao resetirati BIOS :stoopid: |
Zapamti jednu stvar: kod instalacije Windowsa se postavke uvijek stave na default. ;)
|
To mi je jasno i takve greškice ne radim :D Obavezno uvijek vračam sve na default prije formata sustava!
Prije slijedećeg formata bum probao resetirati CMOS, pa ako uspije super, a ako ne, kupujem novu SATA optiku! Uspijem ga ja natjerati da boota, ali fakat se namučim da krene! Neki dan sam formatirao komp i nešto manje od pol sata sam izgubio na startanje boot cd-a :( Više vremena sam potrošio na kemijanje oko bootanja nego na instalaciju Win-a :D Hvala svima na trudu! |
A novi BIOS? Malo duži clear CMOS?
|
:D OK :D
Budem probao malo duži clear CMOS, ali već znate mene i flashanje BIOS-a :D Imam pre male oraščiće za to :( Puno hvala Domy na savjetima! |
ajd probaj mijenjati kabele, meni se na DS3 komp nije htio uključiti, tj. otići dalje od onog početnog screena gdje se učitavaju uređaji, zbog lošeg kabela, zamijenio SATA kabel, disk bio prepoznat i sve normalno radi
eto probaj malo mijenjati kabele možda nešt uspiješ |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:08. |