PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   problem s przilicom (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=75286)

KoRny 23.07.2007. 19:50

problem s przilicom

imam hp compaq nx6310 i nece da mi przi dvd-ove,cd-ove przi normalno ali kod dvd-ova se ovo pojavi :

unable to recover toc
D : MATSHITA DVD-RAM UJ-8405
COULD NOT PERFORM START OF DISC-AT-ONCE
BURN PROCES FAILED

igorba 23.07.2007. 23:01

Dobrodošao na PCE forum. Iako si napisao neke detaljne informacije (mnogi ne učine ni to), ipak je potrebno još nekoliko detalja.
1. Koji DVD medij(i) je(su) u pitanju? Pritom mislim ne na to što na njemu piše nego koji MID kod nosi (MID možeš očitati npr. programom Nero CD-DVD Speed na kartici Disc Info).
2. Je li za pržu uključen DMA mod? To možeš provjeriti u Device Manageru (Control Panel -> System -> Hardware -> Device Manager -> IDE ATA/ATAPI Controllers - ovdje pronađeš kanal na kojem je prža (npr. Secondary master) i provjeriš u kojem modu radi - trebalo bi biti Ultra DMA Mode 2 ili 4, a ne bi smio biti PIO Mode).
3. Koji software koristiš za snimanje?

KoRny 25.07.2007. 12:46

hvala na dobrodošlici
1.u pitanju su verbatimovi,ali pokušala sam i sa kvarkom i traxdatom.kad pokrenem Nero CD-DVD Speed pokazuje mi da uopce nema dvd-a unutra
2.je sve je to uključeno
3.koristim nero 7
i sad kad ubacim bilo koji dvd čak i neki orginal uopće neće da ga očita

igorba 25.07.2007. 15:26

Ispravak, dobrodošla na forum :)
Hmm, izgleda da je DVD laser prže otišao. Naime, ne može očitati TOC (Table of Contents = sadržaj) DVD-a koji se nalazi u lead-in području, ne očitava nekoliko različitih vrsta praznih medija, ne očitava ni snimljene medije... da je samo u pitanju neočitavanje (nekih) praznih medija, to bi moglo biti i nešto drugo, ali ovako...
CD-ove normalno očitava i snima, jel' tako? DVD prže koriste dva lasera, jedan za DVD-e, drugi za CD-e. Kod tebe je očito otišao prvi.

Rješenje - ili se pomiriti s CD pržom ili uzeti novu slim DVD pržu (ima u Vemilu za 474kn, možda ima negdje jeftinije, ali ne puno) ili uzeti eksternu pržu (ovo je nešto jeftinije od slim modela, ima svoje prednosti, ali i mane).
Ako uzimaš internu slim pržu, pazi da ti u trgovini odmah ugrade i isprobaju, jer su neke konfigurirane kao cable select, a neke kao master. Ako se ne varam, većina proizvođača laptopa zahtijeva konfiguraciju optičkih pogona kao master, a samo Toshiba kao CSEL, pa mislim da ne bi trebalo biti problema, ali svejedno.

KoRny 26.07.2007. 03:06

ako mi je laptop pod garancijom valjda bi mi trebali zamijeniti...

coconut 26.07.2007. 06:55

Ako je pod garancijom, svakako bi ti je trebali zamijeniti.

Morpheous 29.07.2007. 17:47

Citiraj:

Autor KoRny (Post 774522)
imam hp compaq nx6310 i nece da mi przi dvd-ove,cd-ove przi normalno ali kod dvd-ova se ovo pojavi :

unable to recover toc
D : MATSHITA DVD-RAM UJ-8405
COULD NOT PERFORM START OF DISC-AT-ONCE
BURN PROCES FAILED

I na mojoj prži je bila identična stvar. Cd-ove prži bez problema, ali DVD-ove s greškama...trebalo bi ići na servis.

Pomo 01.08.2007. 11:20

Citiraj:

Autor igorba (Post 775607)
DVD prže koriste dva lasera, jedan za DVD-e, drugi za CD-e. Kod tebe je očito otišao prvi.

Nije prvi puta da čitam ovu tvrdnju na ovom forumu, pa bi molio samo da mi se priloži slika sa ta dva lasera u pržilici jerbo ih ja u svojoj nisam našao, a bogami ni na slikama drugih dvd prža na netu.
Ono što stoji da je laser u dvd prži u stanju čitat i pisat na dvije valne duljine, a ne da imamo 2 fizička lasera u istom uređaju. Leća se od zagrijavanja s vremenom deformira, te ne može čitat ni pisat ili jedan ili drugi format.
Inače evo i slike ta "dva lasera" iz jedne LG pržilice, koja podržava i dvd-ram, pa bi valjda i treći trebala imat po toj logici...

domy_os 01.08.2007. 12:50

Da, ali ti na toj slici vidiš samo leću lasera dok je situacija unutra malo drugačija. Evo primjera...

http://img254.imageshack.us/img254/1...npickupbo3.jpg

Pomo 01.08.2007. 15:11

Eto, prvi puta da to vidim. Moj bed...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:08.