PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Epoxica umire? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=73694)

Swarm dude 04.07.2007. 12:24

Epoxica umire?

Pozdrav
Malo sam zbunjen sa simptomima koje ima moj PC :stoopid:

Simptomi:
1. Nedavno sam instalirao MemTest i par priručnih programa na floppy i sve je išlo fajn ali je odjednom roknuo BSOD, restart i stalno isto. Rek'o, ajde, možda Windowsi otišli na kvasinu, idem na Linux a i njemu istu i izbaci poruku "Trying to kill -ne sjećam se više što je nadrobio-" i zamrzne se.
Isključim floppy i vidi vraga, proradi odjednom.

2. Sad ne može proći IDE detekciju i moram stalno cCMOS raditi da upalim komp. Interesantno je da ne prolazi detekciju kad je SATA disk priključen (na bilo koji SATA port). No nakon cCMOS-a proradi.
Bez obzira je li OC-an ili ne. Ali kad ugasim ili restartam komp, opet moram raditi isto.

3. Nakon par cCMOS-a izgubim neke opcije u BIOS-u, recimo za napone, inače ima raspon od -x.xxV za CPU pa sve do mislim +3.xx V. Nakon toga imam samo OFF, +0.5, +0.1, +0.2. A inače daje u koracima od 0.025.
Nakon par restarta dobijem opcije.

4. Ne mogu više podići takt ni za MHz. Još jutros je radio na eksperimentalnih 320 X 9, no sada već na 221 matična javlja OC failed.

Sad je meni tu zbunjujuće, je li do matične, proca ili čega?
Mislim da je do ploče, ali više nekako nisam siguran da je do nje...

hash 04.07.2007. 12:41

ma najvjerojatnije je do ploce makar neces biti siguran dok ne probas sve ostale komponente

probaj neku live verziju linuxa sa optike dic dok iskopcas hardove,
onda probaj dignut OS bez optike
ak je uvijek isto onda najvjerojatnije nije do niceg od tog dvoje
ak imas dva sticka probaj samo sa jednim

proc mislim da nije, nekak imam feeling da je njemu nesto bilo da nebi radilo uopce

ak sve na kraju bude isto u svim slucajevima onda je 99% maticna

yedwy 04.07.2007. 12:59

Probaj cmos bateriju zamjenit za početak, epoxice imaju neke čudne sisteme sa tim svojim biosima...
Ja sam kod frenda imao situaciju da sam bio uvjeren da je ploča za otpad a ono - kad je bio samoinicijativno kao zadnju očajničku opciju stavio drugu bateriju - sve proradilo ko prije...

Njegova nije htjela nikako bootati iznad minimuma FSBa i tako stalno i isto čudne provale sa bios opcijama su bile...

Swarm dude 04.07.2007. 14:18

@ hash, isprobao sam različite kombinacije sa IDE uređajima, stalno dođe na isto. Pali > gasi > cMOS > pali pilu > radi :D
Makar nisam isprobao RAM. Budem sada.

@ yedwy, hmm interesantno. Ako nisu RAMceki, kupit ću novu ba(k)teriju, pa ćemo vidjeti :chears:

EDIT: da dodam još jednu stvar: mišonja ne radi u 1. USB portu kad upalim komp, nego ga moram iskopčati, ponovno ukopčati i onda radi. U svim portovima radi odmah O.K.
Makar u tom 1. portu svi ostali USB uređaji rade O.K.

messiah 04.07.2007. 15:43

Pogledaj si kondenzatore na maticnoj...meni je upravo umrla epoxica sa losim kondenzatorima...

Simptomi...prvo je nekad komp zaglavio na bootanju windowsa. Onda mi usb-ovi nekad nisu davali dovoljno struje za prijenosni hdd. Citaj: ovisno o kondicu imas oscilacije napona na pojedinoj komponentii. Barem je to kod mene bio problem. Probao sam odlemit kondice sa stare maticne i nalemit na novu...ali bezuspjesno, nisam imao pravi alat ;)

Swarm dude 04.07.2007. 16:30

To sam prvo pogledao, svi kondenzatori izgledaju O.K. Nisu napuhnuti i još im se kape nisu otvorile :D
Još ću ih malo detaljnije provjeriti :chears:

tor 04.07.2007. 16:37

Možda je baš to, nemaju zraka :D
Nisam čitao sve ali kako stojiš s napajanjem? Jesi siguran u njega?

Swarm dude 05.07.2007. 12:21

Evo, kromp je total geckrt :D
Uopće se ne pali, samo se malo ventovi zavrte i crkne. FF piše na LED dijagnostici. Sad ne znam je li to povezano sa time što sam procu skinuo HS :D ali ću njega pokušati isprobati kod frenda. Nisam vidio prekinute vodove ili slična oštečenja. Jer komp je radio kratko vrijeme i onda se samo ugasio. Coretemeter nije registrirao visoke temp., čak dapače u idleu sam dobio 5°C manje.

Napajanje mi se čini O.K., 12V rail na multimetru ima 12.25V a 5V rail 5.15V, što je u granicama normale.

De5tr0yer 05.07.2007. 12:36

RIP:D
nadaj se da je samo maticna otisla.
sad se vrati nazad na intel

Swarm dude 05.07.2007. 12:45

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 762598)
sad se vrati nazad na intel

:D

Čini se da budem, vjerojatno ASRock 4CoreDual-VSTA + Pentium E2140.
Pod uvjetom da matična nije također crkla (ako već procesor je). Ili obrnuto.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:46.