![]() |
novi vent u chieftec 400w
posjedujem desktop konfiguraciju iz siga i interesira me koje bi bilo rjesenje da postane necujna? imam sonic towera na cpu i silent pipe na grafi... jedini vent koji je u kucistu je onaj u napajanju.. i konfa je prakticki necujna dok se ne zagrije na radnu temperaturu (system 45c, cpu 38c - idle).. tada ovaj vent od 12cm u napajanju pocne brze vrtiti i cuje se... koji vent da ubacim umjesto njega a da je malo manje glasan?
gledao sam Papst koji su kao jedni od tisih i zanima me da li da ga spajam preko molexa ili direkt umjesto ovog postojeceg na njegovo mjesto al onda vjerujem da ce i dalje reagirati na toplinu... da li ima potrebe jos malo propuhivati kuciste sa nekim ventom od 9cm? inace pod opterecenjem mi pokazuje system 47-48c a cpu 45-47c.... inace konfa radi na default frekvencijama i nista nije i nece biti clockano.... |
Hm.. uvijek sam bio u dilemi da li je pametno mijenjati vent na napajanju buduci da se moze dogoditi da drugi, tisi, ujedno ima i manji protok zraka pa se moze dogoditi da se napajanje pocne pregrijavati...
Evo, samo kao mala napomena o cemu trebas voditi racuna ;) |
mislim da bi za tebe bilo najbolje kupiti fortrona 350PNF ili CM 430W
|
nije problem cak ni drugo napajanje kupiti ako cu time rjesiti problem buke.. i tako je ovo napajanje staro vec nekih 3 godine... samim time su vjerojatno i lezaji na ventu vec dali svoje....
|
mogao bi pokušati sa ugradnjom jačeg napajanja.
ja sam sa chiefa 450W prešao na 550 vatno, ista serija napajanja, i buka se smanjila za više od pola. jače napajanje se puno manje zagrijava i ne povećava okretaje venta. originalni vent je poprilično jak i vrti se na max od nekih 2000 okretaja. zamjenom sa drugim ventom, hlađenje vjerovatno neće biti dobro jer je ugrađena elektronika regulacije brzine okretaja venta podešena za originalni ventilator. neki korisnici novougrađeni vent spajaju na sekundarni dio napajanja, pa reguliraju okretaje potenciometrom ili sličnom metodom. samo treba pratiti zagrijavanje napajanja, tj. da se dovoljno hladi... |
po meni najveci problem je taj sto se neka napajanja ne zele probuditi ak nema vent prikopcan na svoj konektor. ja sam svojevremeno eksperimentirao sa svojim chiefom od 400W /gps-400aa ili tako nesto/ i ebm papstom 120mm koji se na 12V vrti na 1200rpm i sve je radilo savrseno, papst ima puuuuno veci protok zraka nego stock na istom broju okretaja, a konfa je bila koja je i sad u sigu, dakle prilicno optereceno napajanje.
a sto se tice lezajeva, u tom chiefu su sleeve bearing lezajevi, dakle nema nikakvih kuglicnih lezajeva, pa je i to jedan od razloga zasto je vent tako glasan. ali i ja cu napomenuti da ne bi bilo da sam ja kriv: MIJENJANJE VENTA RADIS NA SVOJU ODGOVORNOST |
moze li onda neki prijedlog napajanja koje bi mi odgovaralo a da je ultra tiho.. znaci ne treba mi nikakva perverzija od napajanja.. vjerojatno se ni nece vise nadogradjivati taj komp tak da vise manje 350-400w mora biti dovoljno....
|
Fortron 350PNF
Seasonic 380W CM 430W |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:31. |