![]() |
Fatal1ty AN9 32X i koji CPU???
Bok ljudi, kupio sam ovu ploču i bacio se na potragu Athlon64 X2 proca.....
Malo sam kratak s lovom i odlučio da nebi probijao prag od kakvih 800 kn.(možda malo kad bi baš trebalo) Ploča podržava 800mhz DDR2 mem i čitajući naletim ja na sljedeći tekst nekog recezenta.... "Za one koji ne znaju, AMD je sa AM2 platformom donio i problem sa polovičnim množiocima i generiranjem takta memorije. Umjesto generiranja takta memorije preko osnovnog CPU takta (HTT), takt memorije se dobije dijeljenjem internog takta procesora. Vrijednost djelioca je ustvari polovina množioca procesora. U našem slučaju procesor ima množilac 13, iz čega dobijemo da je vrijednost djelioca 6.5. Memorijski kontroler će to zaokružiti na sljedeći cijeli broj pa će naš djelilac biti 7. S obrzirom da procesor radi na 2.6GHz (200 MHz x 13), memorijska sabirnica će raditi na 371 MHz (742 MHz DDR) umjesto 800MHz, što nas dovodi do gubitka u performansama, s obzirom da procesor neće iskoristiti maksimalan mogući memorijski bandwith." Pa koji da proc uzmem da iskoristim potencijal ploče i koja lova?? Athlon64 X2 4000+ 2000 MHz (2MB,Windsor) BOX 755.48 sam mislio ...recimo |
Slobodno uzmeš i Brisbane 4000+
Nemoraš ga voziti na 10.5x staviš 10x i dobro... |
Hvala za odgovoru, ali ja se ne kužim u te množioce. Kaj to znači da bi da stavim bilo koji procesor i množioc na cijeli broj sve trebalo proraditi na 800mHz? Naravno ako to i ploča i RAM podržavaju?
|
Kod svih neparnih (11x / 13x etc) i polovičnih (npr. 9,5x / 10,5x etc.; današnji Brisane procesori imaju takve množitelje) množitelja memorija ti neće raditi na 800Mhz (kada koristiš DDR2 800 djelitelj).
|
Ok, znači promjenim množitelj ma parni i cijeli broj i ram mi radi na punoj brzini? Ali time mjenjam i frekvenciju CPU-a ili?
Koji da procesor onda uzmem, što bi mi preporučili? |
brisbane 3600+ ili 4000+ kako je jelc rekao...
|
Hvala! Čitam da se Brisbane daju dobro clocknut. Do koliko ste ga natjerali, koje hlađenje i koji ram uz to da može pratit?
Računica je super, 500kn proc cca.200-300 cooler, i imaš pravu stvar!! :goood: |
imas dole temu o brisbane 3600+ opcenito...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:33. |