![]() |
opet problem s DFI i memorijom
Neki se sjecaju da sam imao problema sa FSB-om jer nije htio preko 300 (osim sa apacer memorijom gdje je isao i do 335... (a probao sam osim apacera i kingmax, transcend, A-DATA...).
Sad sam dobio novu plocu (takoder se radi o DFI Infinity ultra II-m2) i kupio sam novu memoriju (Corsair 5400C 2x512MB 667mhz). I dalje imam problem... niti ova nova ploca opet ne zeli bootat iznad 300... Procesor kao problem je iskljucen jer apacer jer normalno radio i na sempronu i na athlonu kojeg trenutno imam... Jeli ipak moguce da je napajanje preslabo? (Fortron 350W pnf) EDIT: sve voltaze sam probao riktati, ali voltazu od HT-a (ona sto je po def. 1.2V) nisam dirao niti sada niti prije dok je apacer bio... |
nemas srece stari,nego si probao mozda drugi bios?
za svaki slucaj posudi od nekoga napajanje da eliminiras i tu mogucnost.... |
ma probao sam s BIOS-ima, al nista...
da, namjeravam posudit napajanje od nekoga ako ce mi uopce htjet netko posuditi, ali me je** to kaj je apacer normalno radio a druge memorije ne zele, inace bi rekao da je sigurno problem u napajanju... Inace, taj "non-boot" zgleda tako da je crni ekran i cuju se 2 dugacka zvuka, a nakon toga se komp restarta i opet se cuju ti dugacki zvukovi ali bez kraja... |
kaj nisi piknuo onda apacera umjesto corsaira?
valjda ce ti se neko iz zga ponudit za napajanje....ja bi ti posudio svoje,ali nema smisla slat tebi,pa ti meni itd.... |
ma apacera sam prodao jer sam htio neku memoriju koja ide preko 800... apacer radi normalno na 4-4-4-12 do npr 670 (kolko je max FSB sto sam uspio izvuci dok je sve bilo ok) ali vise neide pa sam ga zato i krenuo mjenjati...
postao sam na "ostalo" ak obi mi netko htio posuditi pa se nadam da ce mi se netko javiti... |
e hebiga----meni se moj dizao na 350Mhz sa nekim shrotom od napajanja 400W i memorija ddr 533...pa neznam sto je...sa time...nisam bas uvjeren u napajanje..ugasila bi ti se da je napajanje preslabo..
|
al stvarno sam zbunjen sad... zar je moguce da me 2 puta potrefi ploca koja je nekompatibilna s memorijama??
a koju si ti memoriju imao gore? |
ajd onda naj nit klokati zmajcino....pozz
|
...
Citiraj:
Ninja i Hr-05 SLI me kostalo 450kn tako da nema sanse da cu ostaviti to kako je... (prije bi prodao sve skup te se vratio na Mbartona i nforce2 nego da ostavim sve kako je...) Kupio bi Gigabyte M55 da me nije briga za frekvencije... |
pa memorija je hunday..nist posebno...a mozda jei napajanje..nemoj razbijati glavu, nego probaj drugo napajanje za pocetak..:=)
|
Mislim da ipak nije napajanje, a razlog zasto to mislim je:
Kod svih ovih memorija koje neidu iznad 300, nakon sto sam save-ao u BIOS-u promjene i komp se reboota, odmah se cuje zvuk... dok kod apacera kad sam save-ao promjene (FSB na nekih 337) nije se cuo nikakav zvuk vec jednostavno se komp nonstop rebootao... dakle prije bi rekao da je problem u nekompatibilnosti ili tako nesto... |
Nije napajanje 100%. To napajanje gura tu konfu s mrvicu "napora".
|
ma ja isto mislim da nije napajanje baš zato što BIOS javlja poruku (ta 2 dugačka zvuka) što bi znacilo da nesto nije u redu s memorijom (sa svim onim memorijama osim apacera...)... dok kod apacera kada je FSB dosao do maximalnog onda se komp samo konstantno restartao i to je to... bez ikakvih zvukova...
Evo Vuco mi je posudio svoje fortron 400W napajanje i svoju memoriju (jos jednom hvala Vuco) pa kad dodem doma bum probal... (čak me više zanima kak bu se ponasala memorija... iako je to već 6. DDR2 kod mene...) |
Evo isprobao sam i baš kak osam i mislio...
Nema promjene sa corsairom iako je napajanje 400W, ali zato maticna sa Vucinom memorijom (radi se o GoodRam-u) upravo radi na 300fsb... nevjerojatno... idem sad vidit dokle ide... EDIT: Sa clockgenom mi se tek na 370 zrusio... sad sam evo digao na 350FSB iz BIOS-a... stvarno vise neznam kaj da sad napravim... 2 od 6 memorija mi rade i to one "najmanje kvalitetne"... |
Pronasao sam u cemu je problem (naletio sam na jedan syss-ov post gdje je napisao da ova ploca ima problema sa DDR667 memorijama i dividerima.)
Upravo mi je ploca na 310 FSB jer je divider na AUTO (to bi bio DDR667 divider... neznam kako je na drugim plocama ali ova ploca ima DDR400/DDR533/DDR667/DDR800, a nema napisane omjere 1:1, 1Mad, 1:X...). Ali sad opet imam novi problem, a to je da frekvencija FSB-a ovisi o mogucnostima memorije (pošto nemogu staviti divider DDR400 da bude FSB:memorija 1:1) sto bi znacilo da memorija mora ici do 1050 da bi FSB bio na 350... eh... ali nije mi jasno kako to ploca bira s kojim memorijama ce raditi iznad 300 a sa kojima ne... apacer koji mi je radio 1:1 s plocom i FSB-om iznad 300 (dakle divider DDR400) je bio deklariran na 533mhz, ali goodram koji je takoder radio je bio deklariran na 667mhz (kingmax, transcend i ovaj corsair su takoder 667mhz ali ne zele raditi na fsbu iznad 300 dok je divider bilo sto osim AUTO odnosno DDR667...) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:41. |