![]() |
Pomoć pri izboru 22" wide
Pozdrav svima na forumu, ovo je moj prvi post. :)
Razmišljam se oko nekoliko (jeftinijih) 22" wide monitora i nikako ne mogu da prelomim. U pitanju su sledeći monitori: Fujitsu-Siemens L22-1W Samsung 225BW Benq FP222Wa Po ovom testu sa francuskog sajta 6 TFT 22" wide monitora (linik našao na ovom forumu) kažu da je FS L22-1W po svemu ravan Samsungu 225BW, jedino je na strani Samsunga ergonomija, tj. najviše to što ima podešavanje po visini, što meni i nije nešto potrebno, pa mi je FS favorit. Ono što me muči kod tog monitora i što me sprečava da ga kupim još koliko sutra, je to što nema DVI. Čitao sam dosta na ovom i drugim forumima, neko kaže razlika između D-Sub i DVI je neprimetna, a ima i onih koji tvrde da je razlika ogromna, a pošto lično nisam imao prilike da uporedim, totalno sam zbunjen. Takođe mi nije jasno čemu služe dva D-Sub ulaza na FS monitoru, tj. koja je prednost u odnosu na na monitore sa samo jednim D-Sub ulazom? Samsung je nešto skuplji, ali u toj opciji vidim ipak neku sigurnost, ipak je daleko rasprostranjeniji i mnogo više testiran proizvod od FS. BenQ FP222Wa kao najjeftinija varijanta, čak sumnjivo jeftina, ali opet primamljiva baš zbog cene i nekih testova po netu gde su utisci prosečni. Ako bi neko mogao nekim predlogom ili sugestijom da mi pomogne da se odlučim, bio bih veoma zahvalan. |
A nisi razmisljao o samsung 226bw?
|
Jesam razmišljao o 226BW i još uvek razmišljam, ali je problem cena!
Fujitsu-Siemens L22-1W 336 evra Samsung 225BW 370e evra Benq FP222Wa 280 evra Samsung 226BW 425 evra (to su cene u Novom Sadu odakle sam ja) Čitao sam po nekim testovima da je 226BW minimalno bolji od 225BW, da je stvar više marketinga i izbacivanja novog modela, a razlika u ceni nije potpuno zanemarljiva. Neki kažu da kod 225BW pozadinsko osvetljenje više probija, ali opet neki kažu da je i to neznatno i da se razlikuje bukvalno od monitora do monitora. Tako da nema nekih argumenta koji bi me ubedili da je 226BW puno bolja kupovina od 225BW. Ne znam... Ono glavno što me odbija od 226BW je što mislim da mu je naduvana cena i da će korz 2-3 meseca cena pasti na nivo FS L22-1W. Recimo neki profi modeli tipa 970p, 971p drže jaku cenu mesecima ili im cena polako pada, dok monitorima iz niže klase cena mnogo brže pada čim se pojave noviji modeli. Idem logikom da 225BW, BenQ FP222Wa i FS L22-1W nisu lošiji od 226BW onoliko koliko su jeftiniji nego da im je samo već pala cena. |
BenQ ti odmah otpada (provjeri malo druge teme na ovom forumu), za Fujitsu Siemens ne znam, a Samsungom koji spominjes (225BW) mnogi nisu zadovoljni i/ili imaju problema. 226BW is the way to go ako ciljas jeftini 22" monitor.
|
Citiraj:
|
Ja sm imao 225BW 4 dana, dao ga curi i kupio 226BW.
Definitivno 226, po svemu je bol, a kod mene samo 200 kn skuplji. |
Citiraj:
@TheProfiler U jednoj temi sam našao to što kažeš da je 226 bolji od 225 i koliko mi se čini pominjao si da kod 225 pribija pozadinsko osvetljenje daleko više. Ako te ne mrzi da napišeš još neke konkretne razlike ili mi daj link na temu ako si to negde već pisao. Hvala! |
Citiraj:
Stvar je i vise nego jasna - rijec je o najjeftinijim mogucim monitorima i zbog cega bi onda proizvodjaci ubacivali DVI da im rade konkurenciju skupljim monitorima s DVI-jem i jos k tome dizali cijenu proizvodnje za par kuna/eura? Pa neces sva ona napredna elektronicka sranja kakve imaju Mercedes i BMW naci na jednom Fiatu, ne? Tu nema niceg neobicnog ni cudnog. DVI im nije ugradjen zbog politickih i ekonomskih razloga, a ne pravnih. BTW ne kuzim ovo - zbog carine - sto si time htio reci? Na monitore s DVI-jem se placa nekakva carina!? |
BTW upravo sam spojio svoj 226bw preko VGA kabela. Slika nije losa, daleko od toga. Fontovi nisu tako precizno ispisani (vide se greske prilikom zagladjivanja, italik fontovi su u kurcu - ne sjecam se kakvi su preko DVI-ja), fotke mi se ne cine tako drasticno (mislim u pozitivnom smislu) ostre kao kad je monitor spojen preko DVI-ja i cini mi se ko da je nesto slabiji kontrast i truncicu drugacije boje. Ne znam, mozda mi se to samo cini. Uglavnom, spajanje preko VGA kabela moze biti zgodno onima kojima su slova preostra jer si mozes podesavati ostrinu. ;) Al ja cu se ipak drzati DVI-ja - kad vec imam mogucnost savrseno precizne slike, onda takvu sliku i zelim gledati. :)
|
Citiraj:
Na to uvođenje carine na monitore sa DVI ulazom, proizvođači su odgovorili time što su počeli da proizvode iste modele sa i bez DVI ulaza. To što ti kažeš da ti monitori nisu ni imali DVI nije tačno. Evo na primer BenQ koji je najjeftiniji 22" wide monitor se proizvodi u tri verzije FP222W ima DVI i D-Sub ulaze FP222WH ima D-Sub i DVI-D i HDMI FP222Wa ima samo D-Sub Evo vidi na ovom linku http://www.benq-eu.com/products/LCD/?tid=43 Fujitsu-Siemens L22-1W ima dva D-Sub ulaza, da su hteli da štede imao bi samo jedan, ali pošto se na DVI plaća carina, oni su umesto DVI ulaza ubacili još jedan D-Sub. Zato sam rekao "pravnih" razloga, izbačen je DVI da bi se izbegle nove zakonom propisane carine. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:10. |