![]() |
core2duo 6400 i ds3, bios postavke
malo bih ga kloknuo, a pošto nisam to nikad radio, da li bi netko bio ljubazan ko posjeduje ovu kombinaciju (memoriju imam od kingmaxa 2x512mb, PC6400, 800Mhz)
koje su vam postavke u biosu da to sve lijepo radi kak spada a da ga ipak kloknem, cooler je original koji sam dobio s procom hvala |
Pošto imaš box cooler, nemoj ga siliti previše, 2800 je sasvim dovoljno...
Isključi si EIST, Stisni CTRL+F1 (time omogućuješ detaljnije podešavanje voltaža i latencija) Podesi si množitelj procesora na x7 (default je x8), Stavi si FSB na 400, Omjer memorije i procesora stavi na 2.00, Voltažu procesora stavi na 1.4v, vfsb stavi na +0.1v, vmch stavi na +0.2v, Latencije memorije podesi: 4-4-4-8 To sve zajedno rezultira solidnih 2800... Btw...još si možeš pogledati i ovo |
hvala na odgovoru
što je to eist
|
Enhanced Intel SpeedStep Technology
i da...vec ima puno ovakvih tema. zasto malo ne prelistate puno je ljudi ovo vec pitalo?? |
sory ***ga
htio sam biti baš siguran da je to moja konfa, a ne neka slična
|
ok...evo da ne ponavljam razer ti je uglavnom dobro rekao kaj treba napravit.
|
Citiraj:
To je Intelovo rješenje manje potrošnje i zagrijavanja procesora u Windowsima. Dinamičko smanjuje napon i frekvenciju procesora prilikom rada u windowsima. Ne znam sad točno kolko al dosta smanji s tim da se vent CPU-a vrti na manje okretaja i tim dobivaš naravno na tišini. Naravno, podrazumijeva se da čim uđeš u igru proc radi normalno na taktu kojem zapravo treba. Oni ti ako si shvatio preporučuju da isključiš tu opciju zato što nema nikakve logike OC-at s tom tehnologijom. Ako si čuo kad za Cool`n`Quite... To je isto takva tehnologija sam za AMD-ove procove... |
hvala
na odgovorima
|
el to sve vrijedi i za e4300?
|
Citiraj:
obzirom da nemam pojma o clockanju (ali za sve postoji prvi put) volio bi kad bi mi netko objasnio step by step kako clockati 6400 na 3.0 osim toga dobro bi dosao i raid0 posto imam 2 ista harda ( seagate 320gb 8mb sata300) ostale komponente za "nabrijavanje" su leadtek gf 8800gts 320mb mb gigabyte 965p-dq6 ddr2 pc8500 1066mhz nvidia xtc sli unaprijed hvala :respekt: |
Prvo, pošto imaš Gigabyte-ovu ploču... Čim uđeš u BIOS stisni na prvom screenu Ctrl+f1. Time si otključao sve napredne opcije Overclockiranja. Tvoj e6400 radi na 2.14 GHz. Namjesti sve sebi kako je Tbag rekao. Sam FSB stavi na 430. Što znači, 430*7=3010MHz.(ne kužim šta te zbunilo?? Sve te navedene opcije za klokanje proca tako i u BIOS-u pišu sam trebaš nać). Ako slučajno ne budeš znao na koji način koju latenciju namještat, evo objasnit ću detaljno. Dakle, latencije obavezno stavi da budu višlje, 5-5-5-15 na primjer jer imaš memu na 1066MHz. Pod Advanced>Chipset configuration> nađi di piše DRAM CAS Latency(to stavi na 5), DRAM RAS Precharge(5), DRAM RAS to CAS Delay(5), DRAM Precharge Delay(15). I to je to. I sam još spusti memu na 800MHz. Odvrti neki test za stabilnost. OCCT, Prime 95, Super PI, Memtest...
Što se RAID-a tiče... Dat ću ti link di se nalazi moj tutorial gdje ti piše sve o RAID-u pa ga lijepo pročitaj... http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=62627 |
hvala... jos samo kako da spusim memoriju na 800?
i vec mi se sad ruke znoje zbog straha da cu cekat ujutro da se otvori ve-mil da odem po novi proc ;) a sto se tice grijanja???imam original ventilator koji je bio sa procesorom ? trebam kupit drugo hladjenje prije svega ovog ili ce ovo bit ok |
i sta je sa clockanjem graficke? negdje sam procitao da je moguce navuc gts na performanse koje ima original gtx ?!
|
koja temperatura cpu-a je kriticna? preko koliko nebi trebalo ici ? bez clockanja mi je sad (po core temp 0.95) oko 65 stupnjeva
|
@tbag.. koji hladnjak koristis? a koju pastu? Naime temperatura od 65 stupnjeva, pa cak i da senzor dosta laze je prevelika, posebno za standardnu frekvenciju!
Memoriju postavis na 2x ili 1:1 kako vec to ima ploca definirano, makar bi tvoja trebala raditi i na omjeru 4:5 bez problema s dosta niskim latencijama prilikom OCa sabirnice do nekih 400. Ali probaj prvo s nizim vrijednostima pa dizi onda do kolko ide stabilno, moguce da ce biti potrebno povisiti napone i memoriji! Svakako pogledaj na koliko volta je preporucljivo da rade sto proizvodac kaze, od toga ti idu jos +0.2V bez problema sigurno. Sto se same graficke tice, da, overclockati gts je moguce skoro do vrijednosti serijske GTXice, ali se onda prilicno griju i buce im hladnjaci, prvo vrijeme nece biti to bas ni potrebno vjerujem osim ako nemas monitor s nekom ludom rezolucijom, a u tom slucaju ti fali memorije na grafickoj za teksture pa opet imas problem :) Hocu reci da mislim da je standardna gts-ica sasvim dovoljno brza i neki umjereni OC je ok, al ne treba pretjerivat, mislim da nema smisla jos, a kad bude ces tako i tako mjenjat graficku vec :) EDIT: ne budi ljen, da ti olaksam malo posao oko memorije, OCZ navodi da tvoja memorija moze raditi na 2.4V +/- 5% sto je 2.52V bez gubitka garancije, a standardna voltaza bi joj trebala biti 2.1V prevedeno: ako stavis FSB na 400 sa standardnim multijem proca to ce biti 3200mhz, memoriju ako stavis na 2.4V i postavis joj omjer 4:5 u odnosu na FSB radit ce na 1000mhz i s latencijama 4-4-4-12, to bi se cak dao kladiti! Ali kao sto rekoh, polako s tim, korak po korak i testiraj racunalo nonstop. |
Tbag, koristi edit ubuduće za dodavanje još teksta, umjesto postanja novog teksta ;)
|
@antrax hladnjak je original koji je bio sa procesorom i sad kad sam tek upalio komp je temperatura oko 48 C. (core temp 0.95.. mozda da probam sa nekim drugim programom??)
sto se tice ljenosti ;) nisam ljen nego mi je ovo spansko selo pa jedino opseznim tutorialom mogu odratit sve to :) (sad ce netko rec zasto to u opce radit ako nemas pojma,,jbg znatizelja ) @swarm dude..sorry kako mi padalo na pamet sam postao, da ne zaboram nesto ;) EDIT: sta se prrpurucuje od ova 3 coolera ? http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=050.907.024 http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=050.903.084 http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=050.903.112 |
Zalman je mal preskup. Sad ak imaš viška novca, slobodno. Sonic tower isto jako dobro hladi a i na njega moš stavit još jedan 120mm vent i miran si. Tak da s tim jeftinije prođeš. Što se buke tiče odnosno tišine, staviš taj vent na 5V i kako se kaže mirna Bosna:goood:
|
evo dodah i jos jednu soluciju.nije sad toliko stvar love koliko da ne osjetim kako mi se nesto dimi po sobi...a to bude proc ;)
|
Oboje je kvalitetno i učinkovito. Recimo triput bolje od stocka. Nećeš požalit ako uzmeš ST. Pogledaj mal tu pod Overclockingom, prije par dana otvoren je Thread o njemu...
|
pa ne stane mi to u kuciste sad samm mjerio imam chiftekov big tower i ne stane ?!! idem na brzaka kupit ZALMAN CNPS9700 dok mi se ne zatvori links. pa cemo vidjet kasnije sta dalje :)
|
evo jedne relativno male solucije koja ce ti stat u kuciste, a izvrsna je: AC Freezer 7 Pro, jos k tome i jeftin
i to sto ti je ovo sve novo, pa cuj, svima je jednom bilo :) i ono za ljenost sam za sebe napisao, da ne budem ljen ti pomoci malo, hehe |
evo kupih ja sad taj 9700 i sad cu to probat ubacit...valjda cu uspjet (obzirom da sam cijeli komp sam uspio slozit to nebi trebao bit problem) samo jedno pitanje mislim da ide ventilator okrenut na desno ako se ne varam ?!
|
instalirah ja cooler i pala je temp sa 60 tak na 30 C.
sad bi kao trebao probat overclocking. :( |
Citiraj:
|
Isključen je EIST,
CPU clock x7 FSB na 400, Omjer memorije i procesora 2.00, Voltaža procesora na 1.4v, vfsb na +0.1v, vmch na +0.2v, Latencije memorije: 5-5-5-15 e sad kod bootanja pise da je 2.80 a cpu-z multiplier prebacuje malo na x6 malo na x7 core temp pokazuje da radi na 3.20 a isto tako i sandra u cemu je fora i dal' sam dobro postavio sve gore navedeno ili treba nesto modificirati. i dalje bi htio da radi na 3.0 ili max 3.2 ali ne da stavim 800x4 sto bi trebalo bit 3.2 a da mi softwarei pokazuju 3.6 obzirom da svi programi koje sam stavio lazu ima neki koji radi kako treba u visti (mozda je to problem) ??? posebno neki za temperaturu jer necu da je proc na 70C a pise recimo 40 C |
Nisi iskljucio EIST. Pogledaj manual od ploce i sigurno ce ti pisati kako se opcija za tu tehnologiju zove i gdje se nalazi u tvom BIOS-u.
Frekvenciju procesora ocitaj sa programom CPU-Z (google), nakon sto ugasis EIST :) |
Citiraj:
|
http://www.benchmark.co.yu/tests/mai.../Velike/02.jpg
ja upce nema ovaj CPU EIST Functiom !! taj red mi jedino fali |
Ima i c1e i eist, jedan je za smanjenje mnozitelja, a drugi za smanjenje voltaze. Mislim da je c1e povezan s mnoziteljem.. Kod mene se eist da bez problema iskljucit i napon je stabilan, al ploca neda iskljucit c1e za nist na svijetu tak da multi pada cjelo vrijeme. Ali koliko sam upoznat s tim imaju samo intelice problema, ostalima funkcionira normalno.
na zalost nemam ds3 da bi mogao reci di se tocno nalazi sto od toga.. E sad kad imas novi cooler vrati mnozitelj na 8, steta je ne iskoristit to :) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:11. |