![]() |
Gigabyte ds4 AHCI problem
Zanima me kao na ovoj ploči srediti da hdd radi i bude prepoznat kao sata, a ne kao ata drive?
Maxtora koji je u kućištu i priključen na sata0 prepoznaje samo kao ata drive, a Seagate koji je u prenosnoj ladici i priključen na onaj externi sata tj. gsata0, prepoznaje kao sata i nalazi mi se pod safely remove hardware. Kada u biosu pod SATA RAID/AHCI mod stavim AHCI pri ulasku u Xp mi se pojavi plavi ekran i restartuje, a kada hoću uraditi svježu instalaciju xp-a, pri odabiru particije prijavljuje da nema hd-a. Šta da radim? |
Moraš prvo instalirat AHCI drivere ili ih puknut kod instalacije na disketu pa tek onda smiješ kontroler prebacit u AHCI mod. Naravno i disk mora bit na SATA 2.0.
|
Znači to ne vredi za sata 1 diskove?
|
Mislim da ne, a i nemaš nikakve koristi od AHCI moda, ako taj disk koristiš kao sistemski.
|
Molim savjet. Ploča je GA-965P-DS4.
Imam sistem na RAID0, a Seagate baracuda SATA II mi je pomoćni disk. Taj disk podržava NCQ. Da li da taj disk ubodem u ljubičasti ili žuti SATA port i da li da uključim AHCI mod? Kada ga ubodem u ljubičasti pojavi se dolje desno ikona safely remove hardware (valjda ispada da je hot plugged). Kako da znam da je uključen NCQ? Da li će NCQ raditi i u IDE modu? Malo me hvata konfuzija u vezi tih Intelovih žutih i Gigabyteovih ljubičastih sata portova na ploči. Help!:care: |
Mene zanima da li je moguće (i da li ima efekta) da se instaliraju sata drajveri nakon instalacije windowsa i da sata hd prepoznaje i radi kao sata, a ne kao ata drive?
|
a mene opet zanima - kakva je uopce korist od toga? :) Jel to samo da mogu iskljucit hard dok komp radi il sta? Oce bit brzi ovo ono? Zasto nema koristi ako je sistemski disk? I ako prebacim u ACHI mod, oce mi hard bit prepoznat u Hiren's-ovim disk managerima? (Acronis, PM i to). I imam Hitachi SATA2 disk, a nisam vidio nikakav jumper na njemu, kako da g prebacim u SATA2? Sve mi ovo jos novo, ne zamjerajte :)
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
http://www.hitachigst.com/hdd/suppor...tm#FeatureTool Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:48. |