PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   FlASH,BIOS,KAOS-Molim savjet (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=6221)

Mooky 16.10.2003. 21:26

FlASH,BIOS,KAOS-Molim savjet

Ploča je abit nf7-s v2.0.
I tako se ja zaputim na abitove stranice po novi bios i awd.
No,usput primjetim flashmenu,novi abitov utility koji sam update-a bios iz
windovsa,
napravi restart i to je to!
I ne budi lud skinem ga,instaliram pokrenem,napravim backup biosa,pokažem mu
gdje je novi,
on sve uredno odradi i traži restart.
Ja restart.Kad tamo muk.Ništa ne radi,ne čujem ga da čačka,nema post
screena,ništa.
pustim ga minut dva i onda sam puknuo i ugasio ga.
Ne znam jel sve obavio pod windowsima,ili radi kao partion magic,u
windowsima
zada sebi posla,reeboota i radi.Ako je tako,možda sam ga prekinuo u pola
posla.
Koliko je to pogubno i što mi je činiti?
probao sam cmos i insert.

Evo link da vidite taj abitov flasfbios.
http://fae.abit.com.tw/eng/download/flashmenu.htm

Bl@de 16.10.2003. 22:01

Ovako neznam za tu plocu ali ovo moras znati.
NIKAD FLASHAT BIOS IZ WINDOWSA (ne derem se nego da bude uocljivo)

Bezobzira kaj oni govore da ce raditi i sva ta sranja praksa je pokazala da je najbolje napraviti sistemsku pa sve iz dos-a

Pogledaj na stranicama prizvodjaca o bios recoveru, maras snimiti stari bios na disketu i jos neki kitac pa cekati par minuta pa ak imas srece ponovo ces vidjeti post screen, ak ne znas kaj sljedi.
Uglavnom na stranice proizvodjaca trazi bios recover i nadaj se da ce proraditi!! Ak ne probaj sa garancijom i naravno pravi se blesav kad ces je nositi jer ak se pravis pametan odma ce te skontat da si flashao bios i oduzet ce ti garanciju.

puno srece!

Mooky 16.10.2003. 22:14

A ako mi floppy nije prvi na listi za bootanje?Nego HD.
Ili se to dešava prije nego što traži boot fileove?

Veky 16.10.2003. 22:41

Citiraj:

Originally posted by Blade_chaos

Bezobzira kaj oni govore da ce raditi i sva ta sranja praksa je pokazala da je najbolje napraviti sistemsku pa sve iz dos-a

Pogledaj na stranicama prizvodjaca o bios recoveru, maras snimiti stari bios na disketu i jos neki kitac pa cekati par minuta pa ak imas srece ponovo ces vidjeti post screen, ak ne znas kaj sljedi.
Uglavnom na stranice proizvodjaca trazi bios recover i nadaj se da ce proraditi!! Ak ne probaj sa garancijom i naravno pravi se blesav kad ces je nositi jer ak se pravis pametan odma ce te skontat da si flashao bios i oduzet ce ti garanciju.

puno srece!

ja sam svoju flashnuo iz windblowsa pun k. puta i jos uvijek radi :D

mooky, jesi stavio proc i ram na default prije flashanja? vidio sam da se to preporuca

horza 16.10.2003. 23:01

clear cmos, a ako ne upali:

1) izvadi cmos i odfuraj ga u Chipoteku or somewhere gdje imaju eprom programator i daj im BIOS koji hoćeš da ti puknu i stvar je riješena. (mislim da to radi netko s foruma, ali se ne sjećam)
2) možeš uzeti drugu identičnu ploču i neposredno prije početka flashanja on the fly izvaditi cmos i staviti ovaj zeznuti i onda flashati. možda upali (meni tak ide)
3) možeš uzeti identičnu ploču, bootati kao pod 2) , ali umjesto vađenja cmosa možeš mu on the fly paralelno spojiti taj zeznuti cmos i onda flashati. (oprez: obzirom da si išao flashati iz Windowsa slobodno zaboravi korake 2) i 3) jer ti je preriskantno)

RAK 16.10.2003. 23:08

4) Donesti Rak-u na prenočište i sutradan uzeti ispravnu ploču.

Napomena: Ploču zamotati u hrvatske životinjice kada je nosiš da se ne prehladi po ovom hladnom vremenu.

Mooky 16.10.2003. 23:13

Citiraj:

Originally posted by Horza
clear cmos, a ako ne upali:

1) izvadi cmos i odfuraj ga u Chipoteku or somewhere gdje imaju eprom programator i daj im BIOS koji hoćeš da ti puknu i stvar je riješena. (mislim da to radi netko s foruma, ali se ne sjećam)
Da ali moj bios rom je kvadratni,a većina bios romova je pravokutna.
Znači,treba mi noviji eprom prog.
2) možeš uzeti drugu identičnu ploču i neposredno prije početka flashanja on the fly izvaditi cmos i staviti ovaj zeznuti i onda flashati. možda upali (meni tak ide)
Ti bi mi dao svoj bios rom da obavim taj postupak?
Imam prijatelja koji ima istu ploču,
al kako da mu dođem s takvim prijedlogom.
3) možeš uzeti identičnu ploču, bootati kao pod 2) , ali umjesto vađenja cmosa možeš mu on the fly paralelno spojiti taj zeznuti cmos i onda flashati. (oprez: obzirom da si išao flashati iz Windowsa slobodno zaboravi korake 2) i 3) jer ti je preriskantno)

Svejedno,hvala na idejama.
Pokušat ću naći nekog s eprom programatorom.

Amdejac 16.10.2003. 23:15

Citiraj:

Originally posted by Blade_chaos

puno srece!

Osim Gigabyte DualBIOS.
Tu nemaš kaj zaj....
Jedan CMOS uvijek radi ispravno.

Bl@de 17.10.2003. 00:10

Da! kak bi bilo ljepo da ih sve ploce imaju!!

Mooky 17.10.2003. 00:50

Citiraj:

Originally posted by RAK
4) Donesti Rak-u na prenočište i sutradan uzeti ispravnu ploču.

Napomena: Ploču zamotati u hrvatske životinjice kada je nosiš da se ne prehladi po ovom hladnom vremenu.

Pošalji mi broj na sms,da se dogovorimo.
0981985089

tor 17.10.2003. 08:50

Ja sam tu istu ploću flashao iz wina i sve je prošlo OK. Flashao sam sveukupno barem 20-ak puta i nikad ništa nasreću( da kucnem u drvo). Od toga barem pola iz wina...

Mooky 17.10.2003. 13:31

Citiraj:

Originally posted by tor
Ja sam tu istu ploću flashao iz wina i sve je prošlo OK. Flashao sam sveukupno barem 20-ak puta i nikad ništa nasreću( da kucnem u drvo). Od toga barem pola iz wina...
Jesi ju flashao auto-apdate-om ili si ti odabrao bin file?
Ne vidim druge grerške nego da sam izabrao krivi bios file.
Iako sam provjerio 10 puta.Pas,mater,bios...

tor 17.10.2003. 14:57

Citiraj:

Originally posted by Mooky

Mislim da znam di je greška. Možda si skinuo BIOS za krivu reviziju matične!!! Žišku, imaš posebno verziju za reviziju MBO 2.0 moja i tvoja (trenutno verzija BIOS-a 1.8) i za staru reviziju MBO trenutna verzija BIOS-a 2.3 čini mi se... Tu je nastao zajeb. Ako si tako.
Ja sam prvo skinuo pogrešnu i išao iz DOS-a i nije htjelo prihvatiti. Onda sam skužio malu rećenicu na siteu od ABITA, font 6, za reviziju 2.0 klikni ovdje.Pas mater.

tor 17.10.2003. 14:58

Citiraj:

Originally posted by Mooky

Auto update.

Bl@de 17.10.2003. 15:04

Citiraj:

Originally posted by tor
Onda sam skužio malu rećenicu na siteu od ABITA, font 6, za reviziju 2.0 klikni ovdje.Pas mater.
To gamad namjerno radi tak da skuris plocu pa moras kupit novu!!:fuming:

Kova 17.10.2003. 15:32

Pa u pola slučajeva, odneseš nazad, kažeš da se neželi bootati i to je to. Dobiješ novu, i svi sretni, oni skuže da je BIOS, stave novi, daju nekom drugom ploču, ti imaš novu, drugi ima novu, s novim biosom i to je to :)

A što se tiče, probaj restartati CMOS, trebalo bi biti ok. Ili se dogovori s RAKom :)

Dakle raku, za diskove, matične :) hehehe

Mooky 17.10.2003. 17:23

Citiraj:

Originally posted by tor
Mislim da znam di je greška. Možda si skinuo BIOS za krivu reviziju matične!!! Žišku, imaš posebno verziju za reviziju MBO 2.0 moja i tvoja (trenutno verzija BIOS-a 1.8) i za staru reviziju MBO trenutna verzija BIOS-a 2.3 čini mi se... Tu je nastao zajeb. Ako si tako.
Ja sam prvo skinuo pogrešnu i išao iz DOS-a i nije htjelo prihvatiti. Onda sam skužio malu rećenicu na siteu od ABITA, font 6, za reviziju 2.0 klikni ovdje.Pas mater.

Skužio sam ja tu malu rečenicu,al sam krivo identificirao ploču.
I još k tome nisam isključio anti virus i firewall.
Danas sam se još raspitao o toj temi i zaključio da sam zajebo
sve šta se moglo zajebat:rolleyes:
No, ništa zato.Idemo dalje u nove pobjede!
Riješit ću ja to,ne zvao se Zagor Te-Nej!
AHJAAAK!

Mooky 17.10.2003. 17:27

Citiraj:

Originally posted by Kova
Pa u pola slučajeva, odneseš nazad, kažeš da se neželi bootati i to je to. Dobiješ novu, i svi sretni, oni skuže da je BIOS, stave novi, daju nekom drugom ploču, ti imaš novu, drugi ima novu, s novim biosom i to je to :)

A što se tiče, probaj restartati CMOS, trebalo bi biti ok. Ili se dogovori s RAKom :)

Dakle raku, za diskove, matične :) hehehe

Ploča nije iz dućana,pa ta opcija otpada.
Ja sam iz Splita pa ću za raka vidit tek ako sam ne uspijem riješit kaos.
Hvala na zalaganju!

tor 17.10.2003. 21:50

Hm, teško pomaže clear comos i slično. Kad se sjebe BIOS, kad ploča ne daje ništa od boot ekrana-pa,pa BIOS. Samo novo programiranje pomaže. Hebiga...:cool:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:23.