PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Hard Disk Problem (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=6215)

Mr.Vivi 16.10.2003. 19:35

Hard Disk Problem

Evo prije dva dana mi nestade struje i sjeba mi hard tj. pri testiranju mi nalazi bad sektore za to bih molio sve ovdje da mi preporuće neki alat kojim se bad sectori mogu popraviti ili ako ne popraviti dobro izolirati tako da ih kompjuter više ne koristi.

P.S. preporućite mi dobar hard disk jer sad moram nabaviti novi nešto od 80 - 120GB.

Hvala

Kova 16.10.2003. 19:43

Ja ti mogu reči iz iskustva koje sam ja imao...

Prvo 20 bad sectora, pa 50, pa 120, pa 200, pa disk ne radi !

Alat koji sam koristio je od IBM-a, a koji ti je disk otišao ?!

Ja bi ti preporučio IBM naravno s 8 MB cachea, ima garanciju 3 god., no dečki će ti reči ili Maxtor ili Seagate, 5 nema ! :)

Koristio sam HDD Regenerator

Bl@de 16.10.2003. 19:58

Nemora znaciti Kova. Meni samo nije jasno kak kod netanka struje moze nastati ostecenje! Meni je nestalo struje par puta cak je doslo i do kratkog spoja u napajanje kod hdd-a (nebi hti govoriti kak sam to uspjel to napraviti pa me ljudi nebi poceli kopirati!:D )pa nikom nista.

Da ne govorim da sam cak napravio hot swap na IDE disku!!! I radi ko beba!!

Ostacenje ti je vjerojatno od prije a ak ti se budu stalno povecavali bad sektori pozovi se na garanciju ak je nemas banana!

Kova 16.10.2003. 20:22

To što nemora značiti, popravalj Bad Sectore, samo daj :)

A što se tiče udesa :) ja kratko spojio kada spajao vent, i to tako par puta, pa ode 1, pa opet taj novi (koji dobio na garanciji), no radi :)

heheh

A struja ne bi trebala biti bad,...

Bl@de 16.10.2003. 20:41

bad sektore na disku mozes dobiti samo na tri nacina:

1. Greska na disku koja je nastala tvornicki
2. Disk je dobio po glavi stanovnika (malo se boksalo po njemu, laksa kategorija je naravno u pitanju:D )
3. Prilikom strujnog udara (samo onda ti bed sektori predstavljaju manji problem, veci problem ti je osposobiti disk da se uopce upali:D )

Sve ostalo se da rjesiti nekim sitnim programcicima i vratiti disk u 100% healty!

Kova 16.10.2003. 20:45

Blade, teorija i praksa hm ... se razlikuju.

A možemo pitati i Dr. Raka..

Meni se vratio disk na 100% zdravlja :), ali nakon 1 mj. korištenja, samo je bilo gore, pa gore pa gore.. Neznam šta je bilo s diskom, no nije bio mehanički oštečen ...

RAK 16.10.2003. 22:54

Greške nastale od strujnog udara (i ne samo njega) uspješno se daju otkloniti. Disk je nakon toga u potpunosti ispravan.

Disk koji imaju fizičke bad sectore su grdi. Ti se sectori šire usljed korištenja diska. Obzirom da imam jedan takav mali disk za specifičnu namjenu, lijepo sam taj dio izolirao uz pomoć Partition managera i više nije u funckciji. Kako glava ne prolazi preko tog dijela, niti se bad sectori ne šire.

Ukoliko postoji mogućnost, takve diskove odmah dati na garanciju. Ne vjerujem ja niti novom disku a kamoli onom koji je imao bilo kakvu grešku.

Dobri su gotovo svi diskovi od 80-120 Gb. Bolje rečeno jednako loši. Ipak bi rekao da je WD800JB ipak malo bolji od ostalih. Malo sam i patriotski nastrojen jer mi 2 takva rade u kompovima. Tek da se ne bi našli uvrijeđenima.

Bl@de 16.10.2003. 23:18

Moram priznat da ovo sa izoliranjem u P magicu je stvarno originalna i odlicna ideja. Svaka cast to bi mi bilo na kraju pameti kad bi se nasao u takvoj situaciji, a nadam se da necu!

Kova 16.10.2003. 23:23

Tako je Rak.

No kako si znao od kuda do kuda izolirati !? Ma meni palo napamet, no tada sam morao izolirati previše, pa sam rekao, koliko traje traje :)

RAK 16.10.2003. 23:29

Pa kaže ti na koliko je posto diska greška. Fino tu počne krkljati i ne treba ti stetoskop da to čuješ. Baaciš podatke u digitron u voila. Kreiraš particije tako da je taj dio izvan njih. Najljepše je to što su greške u pravilu na početku ili kraju. Nije baš najbolje taj dio staviti između dviju particija ali kada se mora...

Nekada niti to ne može pomoći ali zato kramp uvijek pomaže.

Bl@de 16.10.2003. 23:32

Citiraj:

Originally posted by RAK
Nekada niti to ne može pomoći ali zato kramp uvijek pomaže.
Zakon!

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:28.