PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Muke po routeru (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=62122)

vercetti 28.02.2007. 14:34

Muke po routeru

Router Edimax 6104, klasika wan+4 lan, nije wireless
Modem Siemens 010

E sad...

Spojim sve kako spada, modem u wan, pc1 u lan1, pc2 u lan2.

Kako mi je ovo prvi puta da to spajam, gledao sam tutorijale po netu, kako to spojiti i pise da trebam sam dodijeliti IP adrese prvom i drugom racunalu, gateway da bude defaultni IP od routera i DNSovi od ISPa.

Sve ok, sve jasno, napravljeno tocno kako treba...

Međutim, kad sve to pospajam i podesim, nemogu pingati router ni sa jednog racunala, dok mogu pingati racunala medusobno (kad su spojena preko routera... (?) )

Zatim sam probao soluciju, da stavim sve na auto IP, no kad sve pospajam na taj nacin, mogu pingati sve kako spada (oba racunala medusobno i sa oba racunala na router) i sve se cini ok, no onda modem uopce ne reagira i nemogu se spojiti...

Udem u router setup preko browsera, upise se username i pass, connect i kaze da se uredno spojio.

No modem stoji i uopce ne reagira, ne otvara ni jednu stranicu, kao da uopce nije ni spojen (ne svijetli ikonica u trayu...)

Probao sam DHCP on/off, firewall on/off (i u vlastiti i u routeru), mijenjao connection type (connect on demand/manual/continuous), resetirat modem i router, mijenjati IP od routera.... jos 101 opciju u routeru pokusao "palit/gasit"... nista ne pomaze.

Napominjem da su kablovi i router potpuno 100% ispravni, isprobano, modem je takoder ispravan (kad radi sam, bez routera...)

Da li ja moram modem prebaciti u router mod ? Sad radi u bridge modu po defaultu, (iako mi nema smisla prebacivati, jer cemu onda router)

Jel mozda nesto drugo trebam/mogu podesit u modemu da radi sa routerom ?

Bilo sta... ? Stvarno vise nemam ideja, mucim se 3 dana vec sa ovim lol

Hvala

Nikky 28.02.2007. 21:21

Edimax downloads
Router BR-6104 manual
BR-6104 Firmware Version 0.59a

Taj router ima na WAN sekciji normalni (MDI-X) i "obrnuti" konektor (MDI-II).
Kad priključiš (uključen) modem na router WAN led i WAN LNK led mora svjetliti, ako ne prebaci kabel od modema u drugi WAN konektor.

Postavi na računalu s kojeg konfiguriraš router fiksni IP:
IP:192.168.1.100
Subnet mask:255.255.255.0
Default gateway:192.168.1.2 <= ovo ćeš postaviti u routeru
DNS server1:192.168.1.2
DNS server2:195.29.150.3
DNS server3:195.29.150.4
Pokreni sučelje routera preko browsera, sada je (tvornički) 192.168.2.1
Izaberi General Setup
Izaberi System
Izaberi Time Zone i postavi:
Time zone GMT+1
Uključi Enable Daylight Save
Start:25/03/07 => March 25
Stop:28/09/07 => October 28
Click Apply
Izaberi WAN
Click na PPPoE
U PPPoE postavkama unesi DSL user i pass (pass unosiš duplo zbog kontrole)
Service name možeš ostaviti prazno
MTU bi trebao biti 1492
Maximum Idle Time postavi na cca 30 (vrijeme nakon kojeg će se router sam disconect ili 0 za always On)
Uključi Auto-reconnect
Click OK
Izaberi WAN
Izaberi DNS
Unesi DNS server 1:195.29.150.3 i DNS server 2:195.29.150.4
Click Apply
Izaberi LAN
U LAN IP promjeni IP address iz 192.168.2.1 u 192.168.1.2
DHCP Server možeš ostavit na Enable
U IP Address Pool promjeni područje dodjeljivanja adresa u:
Start IP:192.168.1.100
End IP:192.168.1.199
Click Apply
Sad još u Tools i izaberi Reset => Click
Kad proradi i ostvariš konekciju sa Internetom treba prekontrolirat i postavit Firewall opcije.

vercetti 28.02.2007. 22:06

Zahvaljujem se na tako opsirnom odgovoru :care:

Ali (nazalost...) :(

Naidjoh na nekoliko problema:

BR-6104 Firmware Version 0.59a
(moj ima 1.0 verziju, ne znam koliko to ima veze...)

Taj router ima na WAN sekciji normalni (MDI-X) i "obrnuti" konektor (MDI-II).
(Ima samo 1 WAN konektor iza i koliko mi se cini jedno slobodno mjesto do njega prekriveno limom, izgleda predvideno za jos jedan...)

Postavi na računalu s kojeg ......
(Problem je u tome ako ja PRVO postavim fiksni IP+dns, nemogu uci u opcije routera preko browsera, pa sam morao krenuti od postavljanja time zone, sve do kraja, reset, pa tek onda fiksni IP na racunalu.)

Sve ostalo sam podesio tocno kako si napisao, no i dalje se nemogu spojiti na net.
U routeru kliknem na Connect (u PPPoE postavkama) i pise da se uspjesno spojio, ali nema ikone u trayu niti mogu surfati.

Pokusao sam se spojiti i klasicnim putem
http://www.imagesforme.com/images/3079untitled.JPG

No stalno stoji na "Connecting..." i na kraju "Server did not response..."

Nikky 28.02.2007. 22:56

Vjerojatno imaš noviju verziju uređaja (konektor manje - štednja). U svakom slučaju one ledice moraju svjetliti.
Nikakvu ikonu u tray - ju nečeš ni dobiti kad se konektiraš, otvori još jednu stranicu u IE ili FF i klikni na home i trebao bi dobiti Home page (google ili šta već imaš postavljeno). Druga stvar, ono mjenjanje IP - a od router ti je jasno, da "svi" budu u istoj grupi adresa (ista prve tri grupe) jer je i modem C010-I na 192.168.1.1. Vidim po slici da si na Optimi, nemogu sad pronači adrese njihovih DNS servera koje bi trebalo unjeti umjesto ovih gore od T-Com - a.

Nikky 28.02.2007. 23:06

Evo sam našao, Optima DNS server 1: 85.114.32.7 i Optima DNS server 2: 85.114.32.8

Nikky 28.02.2007. 23:25

Još jedna važna napomena za one na OptiDSL - u, ovo su postavke modema / routera u njihovoj mreži:
http://www.optinet.hr/optinet_images...ttings/003.jpg

i

http://www.optinet.hr/optinet_images...ttings/004.jpg

vercetti 28.02.2007. 23:25

Citiraj:

Autor Nikky (Post 661154)
Vjerojatno imaš noviju verziju uređaja (konektor manje - štednja). U svakom slučaju one ledice moraju svjetliti.
Nikakvu ikonu u tray - ju nečeš ni dobiti kad se konektiraš, otvori još jednu stranicu u IE ili FF i klikni na home i trebao bi dobiti Home page (google ili šta već imaš postavljeno). Druga stvar, ono mjenjanje IP - a od router ti je jasno, da "svi" budu u istoj grupi adresa (ista prve tri grupe) jer je i modem C010-I na 192.168.1.1. Vidim po slici da si na Optimi, nemogu sad pronači adrese njihovih DNS servera koje bi trebalo unjeti umjesto ovih gore od T-Com - a.

Ledice svijetle normalno, izgleda da je sve ok, ali nece ni jednu stranicu otvoriti, samo stoji kao da je diskonektiran.

Probao sam i DNSove od Optime, isto ne pali...

edit:

Optima Adsl Traffic (t-com brzina), ne OptiDSL...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:53.