PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Smrzavanje/resetiranje kompa (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=6157)

zeko 11.10.2003. 01:12

Smrzavanje/resetiranje kompa

Pozdrav svima!
Kada pokrenem neku igru,nakon određenog vremena,komp se zablokira (smrzne se) ili se odjednom resetira, što se češće događa (znači, usred igre).A ponekad (rjeđe) se to događa i s drugim aplikacijama(npr. Matlab).Više-manje redovito skidam zakrpe Windowsa. Nisam uočio probleme s diskovima (ispitni programi ništa ne javljaju).Ne znam što bi to moglo biti.Driveri?Da ih mijenjam jedne po jedne?

Konfiguracija: Win XP SP1(+novije zakrpe,ali ne sve);
AMD Palomino 2100XP
MSI KT3Ultra2,VIA KT333,FSB 266
DDR RAM 512Mb PC2700
ATI Radeon 9000PRO (RV250) 128MB
Seagate 40Gb,ATA100,7200rpm i
Maxtor 60Gb,ATA133,7200rpm.

Kolika bi trebala biti neka prosječna radna temperatura?Meni je "kada ništa ne radi" CPU=54 C, system=49 C.
Hvala na svim savjetima.
Ako vam se da napisati neke korake koje bi trebao proći radi provjere..

Pozdrav,
Matija

:confused:

msvrtan 11.10.2003. 01:22

Re: Smrzavanje/resetiranje kompa

pregrijava ti se..kupi bolji cooler! ili noviji proc slicnih karakteristika posto se novi atloni xp manje griju

SlavoS 11.10.2003. 12:45

a malo propuha kroz kuciste ?

zeko 11.10.2003. 15:17

Hvala..
Probat ću s novim coolerom..A kolika bi trebala biti prosječna temperatura?

SlavoS 11.10.2003. 16:18

s obzirom na temperaturu u kucistu sumnjam da ce ti pomoci bilo kakav cooler.

tor 11.10.2003. 17:46

Stavi kakav 120 mm vent u kučište i šišaj. 49 je malo previše za case...

horza 11.10.2003. 21:05

1) MSI ploče prikazuju previsoku temperaturu.. i to kakvih 10-15˙C previše. to se ne odnosi na one malo bolje (nForce i neke "serverske")
2) nevalja ti CPU cooler ili nije dobro montiran (pasta)

temperature? pa ono... MSI ploči dozvolim do CPU 45˙C, a system nebitno jer se s dodatnim ventilatorom koji izvlači zrak neće toliko zagrijati da utječe na rad.

Bl@de 11.10.2003. 21:49

Tocno je kaj je horza rekel. Ja sam svoju flashao par puta jer je skoro na svakoj verziji krivo pokazivala temp. Vjerojatno sa novijom verzijom biosa to mozes rjesiti. Flashanje biosa ti ne preporucam ak ne znas tocno, i time mislim tocno, kaj radis i da li si upoznat sa rizicima koji iz toga proizlaze.
kaj se tice tvog proca prodaj taj i kupi novog tbread-b slicnog takta a temp ce ti biti drasticno manja i naravno promjeni cooler ak strvarno tak slabo hladi.

Samo me zanima jedna svar, kazes da na idle radi na 54 C pa koja je temp. kad ti je full proc opterecen?

horza 11.10.2003. 23:51

ma nema tog biosa koji će MSI-ki pomoć. brijem da su ili krivo postavili oba senzora, ili (vjerovatnije) je istina kaj sami priznaju da im dolazi do smetnji zbog užasno dugih vodova do Winbonda. Ja iskreno nemam pojma, ali novi layoutovi nemaju tih problema.

zeko 13.10.2003. 00:28

Citiraj:

Originally posted by Blade_chaos

Samo me zanima jedna svar, kazes da na idle radi na 54 C pa koja je temp. kad ti je full proc opterecen?

Obicno CPU ide preko 60 C kad je opterećen..
Ali, ako je pogreška senzora tolika, od 10-15 C, ne znači li to da mi je CPU u biti otprilike na 45 C (60-15), a nije li to onda u redu ??

Dechec 13.10.2003. 01:06

Ja ti se ne kužim previše u sve ovo, ali i sam imam jako sličnih problema, pročitaj moj post: The system has recovered from a serious error-(vsantek5), stvar je jako slična, barem meni. A sve skupa nema uopče niti mako veze s pregrijavanjem proca nioti bilo čega drugog.
Ja sam poskidao sve moguče zakrpe za win XP (imam i SP1), i sada još skidam ono što mi je preostalo,ali stvar se ne popravlja i gotovo. Izgleda da ču morati reinstalirati Win i gotovo. Pa ću onda vidjeti kaj bude.

RAK 13.10.2003. 01:17

Problem nije sličan ali može biti sličan uzrok. Ovdje sve to smrdi na temperaturu. Prvo to treba riješiti pa onda ići dalje. Tako i tako nije dobro da se proc toliko grije.

Ploče lažu na senzorima ili prema gore ili dole. Svejedno je. Ja im apsolutno ništa ne vjerujem. Kada piše 60 onda je svakako previše ja jadnika.

Dechec 13.10.2003. 02:20

Meni je temp. proca oko 42/45, a ploče do 40, mislim da to nije strašna temperatura. Proc je AMD Atlon Trogh.1700+, nabrijan 2200, i sve radi ko satić, već jedno dugo vrijeme.

zeko 14.10.2003. 23:35

Izgleda da je stvarno temperatura problem.Napravio sam propuh (skinuo bočne limene ploče),naravno temperatura je pala, i mogao sam igrati jednu igricu (koja se prije smrzavala) dokle sam htio i jednostavno normalno izaći iz nje (Rise of nations) :) Budem probao još neku zahtjevniju..Tako da izgleda da korijen problema tebi, vsantek5, i meni nije isti..Budem se javio kada stavim novi cooler + pošteni propuh kroz kučište.
::cool:

Bl@de 14.10.2003. 23:45

Citiraj:

Originally posted by RAK
Ploče lažu na senzorima ili prema gore ili dole. Svejedno je. Ja im apsolutno ništa ne vjerujem. Kada piše 60 onda je svakako previše ja jadnika.
Nema nam druge nego sami mjeriti temperature!:smoke:

Zal mi je jedino to kaj nas svugde varaju pa i cak na maticnim plocama! Uzas!!

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:36.