PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Overclocking (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Kondenzacija (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=6049)

Kova 02.10.2003. 15:25

Kondenzacija

Dakle ovako:

Kučište mi stoji otvoreno, bočno okrenuto, pored prozora, fino ima dotok hladnog zraka !

E sada mene zanima, pri kojoj temperaturi će se kondenzirati vlaga, prepostavljam da mi komp. ne smije biti pored prozora (otvorenog), ako je vani npr. -3°C, za sada je sve ok, kada je vani oko 15°C.

Hvala.

shimpa 02.10.2003. 15:55

hmm, nece ti se kondenzirati vlaga na komponentama, osim ako ti komponente nisu hladnije od okolnog zraka.

To se npr. desava kada koristis peltierov clanak za hladjenje (ili neku drugu metodu super-hladjenja), ali ne i kod obicnog zracnog, niti vodenog hladjenja.

Nemas straha, samo neka dise kod otvorenog prozora, makar i na -50 :)

uzivaj

Kova 02.10.2003. 17:07

Hm, mislio sam da je tako, no opet nema mi neke logike, na komp. dolazi full hladan zrak, a komponente se griju,...

Nadam se da je tako :)

_GT 02.10.2003. 17:15

Citiraj:

Originally posted by Kova
Hm, mislio sam da je tako, no opet nema mi neke logike, na komp. dolazi full hladan zrak, a komponente se griju,...

Nadam se da je tako :)

U svakom slucaju ces vidjeti...
A ako nece biti tvojih postova i mi cemo znati odgovor iz prakse...:burn:

Jozha 02.10.2003. 18:32

Ima neka shema oko rosišta. Ovisi o temperaturi i relativnoj vlažnosti zraka. Uglavnom ako je vlaga visoka i mala razlika u temperaturi izaziva vlaženje ali s obzirom da je tebi komp topliji od ulaznog ladnog zraka,nema šamse da će doć do rošenja. Jedino ako ti doma nemaš parnu kupelj i geotermalni izvor ispod tepiha. :beer:

borgy 02.10.2003. 21:32

meni je fora sto oko peltiera neki postave masni grijac protiv kondenzacije ;)

Jozha 03.10.2003. 11:22

A gle ako imaš jaki pelti na procu koji se i ne grije baš onda postoji mogućnost da sepojavi kondenzacija sa stražnje strane matične. To sam ja dobival sa Celeronom i peltijem od 75W kad komp nije pio pod parom.

Isus 03.10.2003. 14:33

Nece ti s enis kondenzirati jer ti zrak mora uc u sobu koja je toplija i tu se zrak zagrije, pa ti ude u komp.Nema sanse osim ak ga ne drzis na balkonu cijeli dan i onda ga uneses nutra i upalis.SPRZ!!:p

Kova 03.10.2003. 17:24

Pa to i je fora, ovo ti je kao da je na balkonu, zaštičen je od kiše, snjega ..., ali je odmah do prozora, dakle, tamo je upaljen i ugašen !

Zato sam i pitao, komp. će tako stajati, i sada npr. ugašen je, a vani je -3°C, upalim ga, i bye bye, to sam i mislio ..

Hm, nema veze ni da zatvorim bočnu stranicu dok je ugašen, jel tako ...

miato 03.10.2003. 21:09

Citiraj:

Originally posted by Kova
Pa to i je fora, ovo ti je kao da je na balkonu, zaštičen je od kiše, snjega ..., ali je odmah do prozora, dakle, tamo je upaljen i ugašen !

samo pazi da ti se ne probudis ujutro i nadjes pun komp snijega :D

Bl@de 03.10.2003. 23:20

Kova ako mislis zracno hladiti nema problema. A ali ako hoces sa pelt. (kao sto si vec rekao da bi ti to bila opcija kod vodenod hladjenja) moglo bi doci do problema. Ja sam vec smislio kako to rjesiti. Izmedju vodenog bloka i cold-plate-a sve ispunis bijelim silikonskim kitom (ne mislim na onu kitu:) )i onda ga ucvrstis na proc sve opet ispunis kitom. Radi prevencije jos se moze staviti spuzva u podnosje proca ili neki izolacioni materijal a cak sam vidio (bagovci koristili) da imas neke masti ali kome bi se to dalo kasnije cistiti, ionako ces imati problema sa kitom. I jos se stavlja silikonski kit na drugu stranu maticne ploce, jer znamo da ce t se i tamo ohladiti, neki tanji sloj ali malo vecim radijusom. I to bi trebalo biti to. Bitno je samo da nema nikakvih pora tj. dotoka svjezeg zraka do pelt. i do procesora jel ce se onda kodenzirati vlaga (a kako i nebi kad ce temp biti oko -15 C).

marac 04.10.2003. 02:37

Citiraj:

Originally posted by Blade_chaos
(a kako i nebi kad ce temp biti oko -15 C).
Ako ces Pelt upogonit napajanjem od 1000kn i super-duper vodenim hladjenjem hladiti cold plate inace ce temp biti 0-8°C

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:11.