PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Zasto nece, i nece. Mreza.... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=59470)

Dechec 06.02.2007. 01:36

Zasto nece, i nece. Mreza....

Ovakva je stvar. Kod frenda "zivi" mreza preko slovenaca. (on to nesto dila)
Da se razumijemo, tu nikako ne mislim da nekome "upadnem" u promet, jer za to nemam potrebe. Inace, samo spajanje na mrezu je bez problema, ali promet ne ide. Sve sam probao (meni poznato), spojim se,signal je odlican,ali promet ne ide.
Gdje grijesim? Slicna je stvar kada lap spojim i kablom.
Sve to se dogadja meni, dok kanta od frenda radi bez frke.(na istom kablu).

Buuuuu
Probao s fiksnim IP adresama, s automatskim, ...
Do sada, gdje god sam bio s lapom spojim se kablom i veza je tu. (dsl, mreza u firmi)...
ideje...

gonzo 06.02.2007. 02:07

Koju opremu ima gore,mozda ti dozvoli da se spojis ali nista vise jer ti neda forward.Tu foru ja imam na jednom mjestu koje je dosta frekventno,ljudi se uspiju spojit ali nista ne mogu vidjet i brzo odustanu.

Dechec 06.02.2007. 02:17

Kuzim, ali ne kuzim kako to dozvoljava ili ne.
Kod lika sam u stanu, spojim lap na njegov kabel od mreze, kod mene ne ide, a kad on spoji kantu sve leti.
Nije problem u pasvordu (ne trazi se), ni preko bezzicne mreze, ni preko kabla.
On sam kaze da do sada nije imao takvih problema....neznam.
Rekao sam mu da zove slovenca (preko kojeg i ide ta mreza), pa nek on vidi zasto je to tako.

gonzo 06.02.2007. 02:48

Vjerovatno je neki tip filtriranja,po MAC-u,IP,mozda ima i static DHCP,hotspot,sve zavisi od opreme

mat 06.02.2007. 09:55

Citiraj:

Autor gonzo (Post 637464)
Vjerovatno je neki tip filtriranja,po MAC-u

moguce

Citiraj:

IP

kakve veze IP ima? racunlo ce preuzeti IP adresu nakon ukljucenja. jedino treba pogledati u TCP/IP na kanti koja radi dali su unaprijed definirane staticne IP adrese

Citiraj:

mozda ima i static DHCP

to nema nikakve veze s racunalom kojem nije dodjeljena staticna IP adresa preko DHCP-a

Citiraj:

hotspot,sve zavisi od opreme

??

Dechec 06.02.2007. 11:13

probao i s fiksnim i automatskim IP adresama....nece.
Najveca je fora u tome da se taj frend spoji na svom kompu, a na ove druge nece (moj laptop, jos jedna kanta u zgradi).
A nemam pojma zasto......postavke svugdje iste....strasno.....
100x restart.....banana......reset onog njegovog "rutera" (ili sto vec), za spajanje 8 kompova na to.......mjenjanje kablova......trazenje mreze........

uglavnom....luda zabava....
bokic
:beer:

Amdejac 06.02.2007. 11:34

Da li je moguće promjeniti Mac adresu na svom kompu i upisati Mac adresu od tipa koji se može spajati na net.

gonzo 06.02.2007. 13:22

Ip ima veze ukoliko je samo njemu dopusten promet po mrezi,hotspot ili radius u mikrotiku mozes dodijeliti samo odredjenom interface-u,eto toliko.Moze biti vise stvari zato i kazem da zavisi sto se od opreme koristi.

Srky 06.02.2007. 14:56

Ja mislim da je MAC adresa od tog tipa kome radi mreza zapisana u MAC filter i zato on moze koristiti a ostali nemogu. Ako hocete bas isprobavat, promjenite MAC adresu na nekom kompu u njegovu pa se probajte spojit.

Dechec 06.02.2007. 17:37

Gdje pise ta MAC adresa, pa da probamo i to.
Ludnica....
Najbolje od svega je to da se takvo sto dosad nije dogadjalo...zato mislim da su slovenci nesto "podesili".....ne?

mat 06.02.2007. 17:52

napisi u cmd "ipconfig -all" pa pogledaj MAC od adaptera koji zelis

Armand 06.02.2007. 17:55

start>run>cmd>ipconfig /all

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:23.