PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mediji (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=34)
-   -   Nečitljivi vidljivo neoštećeni DVD mediji (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=58447)

tomasini_ 25.01.2007. 19:42

Nečitljivi vidljivo neoštećeni DVD mediji

Dobio sam 4 DVD-a. Na njima su video zapisi u DVD formatu. Površina medija (TDK) je savršeno čista i bez ikakvih oštečenja. Niti sa jednim softverskim plejerom nisam uspio pokrenut film sa njih, niti ih kopirati, čak i sa alatima specijaliziranim za oštećene medije (što možda ovdje nije ni slučaj, jedino ako postoje i neka druga oštećenja, nevidljiva golim okom). Evo jedan "Error Log", koji se pojavio nakon bezuspješnog pokušaja snimanja:
http://files-upload.com/files/76154/Log.txt.html

Šta napravit? Neki alat?

igorba 25.01.2007. 23:28

Malo predugačko za čitati u sitne sate...
Vidim da ti Asus ne radi u DMA modu, ali to je CD-ROM pa nisi s njim ni čitao već s NEC-om. Provjeri s Nero CD-DVD Speed programom koji su mediji (Disc Info -> MID), čime snimljeni, možeš probati i Disc Quality (na 5x), probaj ih u drugom kompu ili DVD playeru... Možda su mediji jednostavno loše snimljeni pa ih NEC ne može pročitati.

undo 25.01.2007. 23:46

To se zna desiti ako su snimani prilikom velike brzine ili su se krivo snimili (naravno sve zavisi i o mediju kakve je kvalitete,a i neke przlice recimo imaju probleme s odredjenim medijima) tako da bez obzira kakav god da je sloj i da je cist ko suza nazalost vjerojatno nema spasa....

igorba 26.01.2007. 00:33

Možda, ali ne mora biti... možda NEC jednostavno ima problema s čitanjem, laser možda polako odlazi kvragu. Imao sam slučajeva da jedan optikaner ni ne prepoznaje da ima disk unutra, a drugi ga očita bez problema punom brzinom... Najbolje probati u drugom kompu ili pustiti na DVD player...

tomasini_ 26.01.2007. 00:42

Da, zaboravio sam to spomenut. Mediji su isprobani na još dva dvd pogona različitih proizvođaća i stvar je ista. Neki alat možda?

igorba 26.01.2007. 00:50

Citiraj:

Autor tomasini_ (Post 628629)
Neki alat možda?

Eh, čekić?! :)

Gledaj, softverski alati nisu čarobnjaci i oni samo koriste malo naprednije tehnike čitanja podataka od Windows Explorera, ali i dalje je optički pogon tj. njegova kvaliteta čitanja i korekcije PIE i PIF grešaka odlučujuća. Ako mediji ne rade u 3 pogona, onda su najvjerojatnije bye-bye... Jel ti uopće prepozna medij i/ili strukturu datoteka ili ne reagira uopće? Jesu li uopće pravilno snimljeni? Probaj vidjeti s tim koji je snimio...

tomasini_ 26.01.2007. 11:20

Citiraj:

Autor igorba (Post 628637)
Eh, čekić?! :)

Gledaj, softverski alati nisu čarobnjaci i oni samo koriste malo naprednije tehnike čitanja podataka od Windows Explorera, ali i dalje je optički pogon tj. njegova kvaliteta čitanja i korekcije PIE i PIF grešaka odlučujuća. Ako mediji ne rade u 3 pogona, onda su najvjerojatnije bye-bye... Jel ti uopće prepozna medij i/ili strukturu datoteka ili ne reagira uopće? Jesu li uopće pravilno snimljeni? Probaj vidjeti s tim koji je snimio...

Očito je da nisu pravilno snimljeni. Struktura je dvd video, i znam da sam jednom prilikom uspio pokrenuti jedan film sa jednog dvd-a, ali ne i kopirati ga. Inaće, ne pokazuje nikakvu strukturu datoteka kad je umetnut u pogon. Čovjek od kojeg sam dobio video, nema ga više. Mora postojat neki alat....

SRV 26.01.2007. 11:40

Lose snimljen DVD(kao kad ja snimim ritek -R na LG-ju :D) se i ne moze okom raspoznat, barem ja ne mogu.

tomasini_ 26.01.2007. 17:51

A neki program?

SRV 26.01.2007. 17:59

Citiraj:

Autor tomasini_ (Post 629263)
A neki program?

Nero scan test, jedino mi to pada na pamet. Samo ne moze se sa svakom przom vrtit taj test, neke to ne podrzavaju.

Vec ti je to gore optikaner-guru @igorba savjetovao :)

tomasini_ 26.01.2007. 18:33

Imam "Nero 6 Ultra Edition" i ne vidim nigdje Nero scan test. Kako da znam podržava li moja prža to, i gdje da uopće pokrenem taj test?

igorba 26.01.2007. 19:07

Start -> Programs -> Nero 6 Ultra Edition -> Nero Toolkit (ili Tools) -> Nero CD-DVD Speed
Tvoja prža podržava, to sam skoro siguran (znam za 3540, za 3520 nisam 100%), odaberi karticu Disc Quality, pa brzinu skeniranja 5x i Start.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:30.