PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Treba li zamjeniti t-com spliter kod prelaska na wireless router? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=57948)

beroland 20.01.2007. 20:52

Treba li zamjeniti t-com spliter kod prelaska na wireless router?

Imam onaj klasični t-comov žičani adsl router (1kn) i oni kod instalacije stavljaju spliter koji ima dva izlaza - jedan za telefon a drugi za adsl, ali oba izlaza su oni mali RJ-11. Sada, zanima me ukoliko bih htio uzeti bolji router, primjerice neki wireless, da li treba mijenjati taj spliter u neki koji ima RJ-45 utor budući da vidim da većina kvalitetnijih wireless routera ima samo RJ-45 utore, te kako zamijeniti spliter ukoliko treba? Da li t-coma treba zvati ili splitera ima u chipoteci npr. pa samo kupiš i staviš? (pretpostavka je da čovjek nije nepismen što se tiče networkinga i osnova elektronike)

Facelessone 20.01.2007. 21:16

svaki ruter koji dobiš od tekoma ima rj-11 ulaz za telfon

beroland 20.01.2007. 21:42

To nism znao. Hvala!

No, ja sam mislio na routere koji se mogu u slobodnoj prodaji kupiti. gledao sam po netu, u linksu, hgspotu, ve-milu...
Vidi sam da ih dosta nema RJ-11 konektore već samo RJ-45, pa me zanima kako to riješiti, ukoliko se čovjek odluči za malo bolji router koji nema RJ-11.

Facelessone 20.01.2007. 21:55

to su samo routeri, ne ali ne i modemi...

domy_os 20.01.2007. 21:58

Routeri koji imaju RJ-11 + RJ-45 su ujedno i DSL modemi, dakle router + DSL modem u jednom uređaju, a ovi koji imaju samo RJ-45 su isključivo (W)LAN routeri. Možeš ti kupit i obični router, a da bi dobio i net, na njega moraš spojit DSL modem preko UTP kabla. Što se tiče DSL splittera, ostaje stari sa RJ-11 konektorima dok sa RJ-45 mislim da ni ne postoji...

beroland 21.01.2007. 02:17

Fala ljudi što ste mi to lijepo razjasnili.: cheers2

Nikky 21.01.2007. 21:59

Bio je već slučaj ovdje (netko je opisivao taj blem). Ne sjećam se o kojem se uređaju radilo, al se sječam da je imao RJ-45 konektor za spoj sa linijom. Ukoliko naletiš na takav slučaj, preostaje ti da nakon što provjeriš koja kombinacija kontakata radi (trebala bi srednja dva) zakrimpat konektor i stvar rješena. Prilikom kupovine modema/routera svakako uzmi verziju za ADSL AnnexB. Premda bi trebao raditi i uređaj sa AnnexA, praksa govori da "stvar" ne funkcionira zbog neadekvatnog supporta od providera (čitaj neda im se promjenit postavke na tvojoj liniji a pogotovo ako uređaj nije "njihov").

rajzla 22.01.2007. 01:26

Imam gigaset se555 i on na sebi ima RJ-45 konektor za adsl ali bez problema se u njega stavi RJ-11 konektor običnog telefonskog kabela, glavno da zub sjedne na svoje mjesto i sve radi.

beroland 24.01.2007. 01:26

Hvala Nikky i rajzla!
Da, vrlo pamtno rajzla! Sada kada sam pročitao tvoj post sjetio sam se da mi je pred cca 1.god jedan tehničar baš govorio o tome, ali što ćeš, valjda SKLEROZA!;)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:22.