PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Case Modding (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=55)
-   -   POtenciometar (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=56308)

LUKA MX 04.01.2007. 19:11

POtenciometar

zanima me dali postoji nekakv potenciometar za vent. koji ima u sebi nekakav switch ili tako nesta da dok radi komp mogu totalno ugasit ventilatore.....

SilentException 04.01.2007. 19:23

hmm.. sunbeam rheobus (3.5 modul sa 4 potenciometra) kontrolira voltazu od 0-12 tako da mozes iskljuciti ventilatore (nisam siguran dal ga ima za kupit u hr).. zalman mfc-01 ima 4 potenciometra od 6-12v i 2 prekidaca sa tri stupnja (5v-off-12v).. a uvjek mozes i sam kupiti prekidac u chipoteci i montirati ga na crvenu zicu ispred ili iza recimo fan mate-a..

btw, mozda postoji jos kakvo elegantnije rjesenje s kojim nisam upoznat :)

slink 06.01.2007. 00:54

u chipoteci imas za kupiti "potenciometar s prekidacem" (mislim na pravi potenciometar, a ne na "uredjaj" za PC) i komad kosta oko 5Kn, uzmes si 5 komada i montiras ih u jednu od pokrovnih plastika 5.25" uredjaja i to je to... rheobus za 50 Kn kao suza!

Tomy9 13.01.2007. 02:13

Citiraj:

Autor slink (Post 610936)
u chipoteci imas za kupiti "potenciometar s prekidacem" (mislim na pravi potenciometar, a ne na "uredjaj" za PC) i komad kosta oko 5Kn, uzmes si 5 komada i montiras ih u jednu od pokrovnih plastika 5.25" uredjaja i to je to... rheobus za 50 Kn kao suza!

dali potenciometar smije ici na vent sa svijetlom (diodama)? dali bi se onda i svijetlo "smanjivalo" ili sta?

domy_os 13.01.2007. 02:20

Smije, naravno da se onda intenzitet svjetla smanji kad sve ide na iste žice...

^SuperUnknown^ 13.01.2007. 10:43

Citiraj:

Autor Tomy9 (Post 617419)
dali potenciometar smije ici na vent sa svijetlom (diodama)? dali bi se onda i svijetlo "smanjivalo" ili sta?

Naravno da smije... intenzitet svjetla ovisi o ventilatoru, neki su napravljeni da je intenzitet isti sve do odredjene granice napona (npr. 5 ili 7V), a ispod toga pada ili se totalno ugasi...

Tomy9 13.01.2007. 12:38

ok. budem kupio u chipoteci onda te potenciometre, sada imam samo 4 prekidaca koja sam ugradio, ali potenciometri su bolji. :)

imam jedno pitanje: farbao sam kuciste u narancasto i ima onako na par mjesta crno (na kutovima). kad sam farbao stavio sam neke papirnate trake koje su jako malo promocile pa mi sad taj prijelaz, 3mm, je malo smuljan pa sam htio neku traku napljepiti kao prijelaz. sad ne znam koja boja pase izmedju narancaste i crne (mozda zelena ili plava?), a i neonke ce biti u boji te trake jer NE mogu naci narancastu neonku.

nicko 13.01.2007. 12:44

Citiraj:

Autor Tomy9 (Post 617639)
ok. budem kupio u chipoteci onda te potenciometre, sada imam samo 4 prekidaca koja sam ugradio, ali potenciometri su bolji. :)

imam jedno pitanje: farbao sam kuciste u narancasto i ima onako na par mjesta crno (na kutovima). kad sam farbao stavio sam neke papirnate trake koje su jako malo promocile pa mi sad taj prijelaz, 3mm, je malo smuljan pa sam htio neku traku napljepiti kao prijelaz. sad ne znam koja boja pase izmedju narancaste i crne (mozda zelena ili plava?), a i neonke ce biti u boji te trake jer NE mogu naci narancastu neonku.

Crvena

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:20.