![]() |
Kupio polovnu maticnu, ali...
Daklem,
kupio sam polovnu s.754 matičnu i novi Sempron64 2800+. Pospojio sam sve to, ali kada upalim komp, MRTVO. Ventilatori zuje, ali se monitor ne pali. Ploča ne pišti ni ništa. Vratim se na staru ploču na kojoj je samo procesor (Socket A), memorija i grafička, monitor se uredno upali, proc, memorija i grafulja se prepoznaju, ali se ne boota jer nema HARD-a. Na polovnu plocu ubacim samo procesor (Socket 754), istu memoriju i istu graficku, NISTA. Monitor se ne pali. Promjenio sam 2 memorijska modula kroz sva tri slota i opet nista. Jedino sto mi preostaje je sumnja na BIOS ploce da ne podrzava Sempron64 procesore jer je ploca kupljena pola godine prije nego je taj najnoviji BIOS za Sempron64 releasan. Moze li to biti problem? Da li se u tom slucaju ne bi monitor uopce palio? Ne mogu flashati BIOS jer mi je sve mrtvo. Moze li jos neka ideja ili savjet prije nego kupim novu novcatu s.754 plocu? |
možeš flashat i kada je sve "mrtvo" u večini slučajeva, pogledaj na sajtu matične kako izraditi fdd za recovery biosa, normalno sa najnovijim bios fileom!
Ta opcija postoji kod dosta matičnih ploča, komp izgleda mrtav ali zna povući fdd i obaviti posao flasha biosa! ne mora biti tvoj slučaj, pozdrav! |
Ma, Chaintech stranica je u tolikoj banani da nisam mgao naci ni manual za plocu, a kamoli opis kako se flasha BIOS u ovakvim specijalnim slucajevima.
Mislim da cu morati uzeti novu plocu... : sniper : |
odi u links nek ti to za sicu preflashaju...
|
Nema posebnog opisa za tvoju ploču. Treba ti najnoviji bios i postupak može dalje po ovim uputstvima. Svodi se na kreiranje boot diskete i preimenovanje fajlova. Još da daš točan model ploče, možda bi ti i mogli bolje pomoć (nać bios i pripremit fajlove za boot block bios rješenje).
|
Hey, dečki... Nisam znao da ste toliko od pomoći, he he...
Daklem, matična je Chaintech VNF3-250. Jedva čekam reply... Thanks.... |
Hmm, evo našao sam sve. Ovdje skini bios, ovdje skini zadnju verziju awdflash utilitiya. U notepadu napiši "awdflash.exe VN120916.BIN", bez navodnika i spremi to kao AUTOEXEC.BAT fajl. Kreiraj msdos boot disketu, iskopiraj sva tri fajla na nju, restartaj komp, i nakon 4 bipa ponovo restartaj, ako pri bootu javi neku grešku s cmos-om, moraš napravit clear cmos na jumperu na ploči. Javi ako još nešto nije jasno ili ako i dalje ne radi.
Uglavnom zadnja verzija biosa bi trebala riješiti tvoj problem s pločom, jer koliko vidim daje podršku za semprone 64. EDIT: da nebi bilo zabune awdflash ti je zipan, pa ga moraš prvo izvadit van iz arhive. |
Hvala ti. Taj BIOS sam imao jos jucer, ali nisam znao kako flashati kada mi je sve mrtvo. Takodjer sam bio u nedoumici koju verziju awdflasha uzeti jer se neki BIOS-i mogu updateati samo s odredjenom verzijom.
Isprobat cu ove tvoje fileove kada dodjem kuci na rucak (oko pola 1) i to je taj jedan pokusaj koji imam prije nego se vratim u firmu. Jer na net od kuce ne mogu posto nemam komp... : pirate : |
Ako ne uspije, poslušaj Matesonika i nosi u links servis. Tamo će ti flashat najnoviji bios, u svakom slučaju jeftinije nego kupit novu ploču.
|
Zašto baš u Links? Nisam rekao da sam kupio ploču u Linksu. Ili znate da dečki u Linksu rado flashaju ploče?
|
Ha čuj, ako ti se ne sviđa prijedlog Links servisa, slobodno odnesi ploču u servis po vlastitom izboru. Ali Links sasvim sigurno u servisu ima programator bios/eeprom čipova, činjenica koja je poznata ekipi s ovog foruma i otuda i prijedlog Links servisa.
|
Evo ga. Probao sam kod kuće, ali ništa do svega toga. Snimio sam tri različite diskete s različitim awdflash verzijama, ali ne pomaže. Disketna jedinica se upali, ali ne počne uopće učitavanje s diskete i to je to. Zelena lampica svijetli, ali ne učitava.
Puk'o mi je film te poslije posla idem po novu ploču. Novo je ipak novo, a pitanje je kako će ovo radi i poslije update-a BIOS-a u Linksu (ako je uopće do BIOS-a problem). Hvala svima, posebno Pomi... : cheers2 |
Ako ti zelena lampica svijetli non-stop krivo si okrenuo podatkovni kabel od floppy-a :)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:58. |