PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   SuSe 10.1, Fedora Core 6, Ubuntu 6.06 global problem sa grafikom (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=51664)

tutix 11.11.2006. 15:58

SuSe 10.1, Fedora Core 6, Ubuntu 6.06 global problem sa grafikom

E ovako, nabavio sam najprije Ubuntu 6.06 i sad kako postoji u Ubuntu-u da se može birati između Start or install ubuntu i Start ubuntu in safe graphics mode ja sam odabrao onaj prvi. Prođe bootanje i sad treba ući u ubuntu i meni se pojave vertikalno-usporedne žute i zelene crte umjesto radne površine. Ja gledam dobro, odabrat ću ono drugo, uđe bez problema sve ok, ja uspijem instalirati ubuntu i sve ok dok nisam u xorg.conf odabrao za drivere nv onda se pojavljuje isto žute i zelene odvratne crte.

E sad jučer sam nabavio SuSe 10.1, instalacija prođe u najboljem redu i on boota po prvi put i sad treba ući u sustav opet isto, iste žuto zelene vertikalne linije.

Reko ako neće SuSe idem probat Fedoru, sad je još gore odaberem da hoću instalaciju, treba se podić grafički instaler, pogadjajte što - opet iste crte.

Primjetio sam da mi svaka linux distra prepoznaje grafičku kao 6600GT dok je moja 6600 vulgaris.

Kako da instaliram SuSe 10.1 i Fedoru Core 6 da rade?

BrunoZG 11.11.2006. 16:47

ja imam 64 bitnu suse i isto sam imo problema kod instaliranja (GF je 7600 GT)

MIlsim da sam rijesio tako da sam pred kraj instalacije stisnuo skip configuration ili tako nesto.onda ostane slika i rez koju si imao kod instalacije.(Ono di ti oce konfigurirat mrezno, printere , VGA .....

A kad ostane tako stavi nvidi-a driver,.KOji se sad ne sjecam kak sam ga instalirao. A l nije bilo pretesko u suse. Mislim da isto moras ic u init 3 , valjda ima upute, pamtim da je lakse bilo sa nvidiom nego sa atijem, al mozda zato kaj sam na atiju, pohvatal neke cake , nsiam sad siguran.

tutix 11.11.2006. 16:50

Citiraj:

Autor BrunoZG (Post 566320)
ja imam 64 bitnu suse i isto sam imo problema kod instaliranja (GF je 7600 GT)

MIlsim da sam rijesio tako da sam pred kraj instalacije stisnuo skip configuration ili tako nesto.onda ostane slika i rez koju si imao kod instalacije.(Ono di ti oce konfigurirat mrezno, printere , VGA .....

A kad ostane tako stavi nvidi-a driver,.KOji se sad ne sjecam kak sam ga instalirao. A l nije bilo pretesko u suse. Mislim da isto moras ic u init 3 , valjda ima upute, pamtim da je lakse bilo sa nvidiom nego sa atijem, al mozda zato kaj sam na atiju, pohvatal neke cake , nsiam sad siguran.

tnx, idem probat, valjda ću znat to podesit u suse-u

EDIT. Uspjelo je i drivere sam uspio. Još jednom hvala

tutix 18.11.2006. 22:39

Ovako sad u kolekciju mogu dodati i Edgy Eft (Ubuntu 6.10) i trik sa startanjem u safe graphic modu ne pali, dobijem iste linije mutave zeleno-žute, izgleda da Linux ne voli moju grafu i gotovo. Ostaje mi tekstualno instaliranje ali ko će sad ić to radit.

stef 29.11.2006. 21:04

Sa Ubuntuom je bedasto lako instalirati drivere prek Synaptica, kod ostalih distri to odradi Nvidia skripta savršeno pod uvjetom da imaš sve što treba (kernel source, gcc ...). No čini mi se da je tvoj problem konfiguracija X-a.
Prije konfiguracije treba backupirati za svaki slučaj konfiguracijski fajl X-a (/etc/X11/xorg.conf) sa:
mv /etc/X11/xorg.conf etc/X11/xorg.conf.bkp
Kod Debiana/Ubuntua se to najlakše konfigurira iz shella (init 3) sa "dpkg-reconfigure xserver-xorg", a kod ostalih distri sa "xorgconfig". Nakon spremanja konfiguracije pokušaš pokrenuti nvidia kernel modul sa "modprobe nvidia", a sa "lsmod |grep nvidia" gledaš dal je modul pokrenut. Naravno, sve to radiš kao sudo-er ili root. Zatim pokreneš X-e sa "startx". Ak ti kaže da su već pokrenuti: "killall -9 X" kao sudo-er ili root.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:37.