PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   frka s RAID-om na GA-8PENXP (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=5163)

perich 04.07.2003. 02:57

frka s RAID-om na GA-8PENXP

NE RADI!!!!:fuming: :fuming:

ok, a sad da objasnim... RAID kontroler kao takav ima mogucnost da ganja 1, 2, 3 ili 4 komada HDD-a kao obican ATA kontroler, i tu u BIOS-u i u RAID setup-u postoji opcija Normal. Al ja sam probao sve i sva, al to ne radi. Na prvi RAID kanal, kao master mi je spojen IBM od 40GB. i sve to on fino detektira na pocetku i kad dodje do dizanja windowsa, zmrzne se i ni cmrc. cim iskljucim RAID kontroler u BIOS-i, sve 5. Orginalne Gigabyte-ove drivere za taj kontroler i za svoju verziju Windows-a sam instalirao, i opet nista. Imam i 98-icu i XP na kanti, al ni pod jednim od ta dva OS-a nista. Probah i sa svakim posebno, opet nista... Kaj da se radi? btw, instalirao sam nove drivere za chipset, ali opet ne radi. Nove revizije BIOS-a jos nema na sluzbenom site.u, pa tak nis od toga. Nemam ni najmanju ideju kaj se dogadja, pa ak moze kakvih hintova, pa cu ja isprobavat.

fala :beer:

msvrtan 04.07.2003. 03:29

nisam se igrao s RAID-om ali daj mi reci koje si ti to diskove stavio u raid?

naime 99% MORALI BI BITI ISTI...naime svi koji tak nes rade stavljaju dva identicna diska...ili barem iste velicine i sl...

a ovo sto ti radis ili nisi dobro objasnio ili ni ne znas sto je RAID...

perich 04.07.2003. 03:36

mozda sam krivo objasnio... znam ja sta je RAID, ali posto meni RAID kao takav ne treba, odlucio sam iskoristit drugu mogucnost tog RAID kontrolera, a to je da se ponasa kao obican ATA kontroler, ili IDE kontroler, kako da kazem.... dakle da na RAID kontroler u tom modu rada mogu spojit jos 4 diska koji ce se ponasati kao neovisni drive-ovi, a nece sluzit sa backup.

eto :beer:

ozren 04.07.2003. 06:51

Re: frka s RAID-om na GA-8PENXP

Citiraj:

Originally posted by perich
NE RADI!!!!:fuming: :fuming:

ok, a sad da objasnim... RAID kontroler kao takav ima mogucnost da ganja 1, 2, 3 ili 4 komada HDD-a kao obican ATA kontroler, i tu u BIOS-u i u RAID setup-u postoji opcija Normal. Al ja sam probao sve i sva, al to ne radi. Na prvi RAID kanal, kao master mi je spojen IBM od 40GB. i sve to on fino detektira na pocetku i kad dodje do dizanja windowsa, zmrzne se i ni cmrc. cim iskljucim RAID kontroler u BIOS-i, sve 5. Orginalne Gigabyte-ove drivere za taj kontroler i za svoju verziju Windows-a sam instalirao, i opet nista. Imam i 98-icu i XP na kanti, al ni pod jednim od ta dva OS-a nista. Probah i sa svakim posebno, opet nista... Kaj da se radi? btw, instalirao sam nove drivere za chipset, ali opet ne radi. Nove revizije BIOS-a jos nema na sluzbenom site.u, pa tak nis od toga. Nemam ni najmanju ideju kaj se dogadja, pa ak moze kakvih hintova, pa cu ja isprobavat.

fala :beer:

Koji BIOS? Meni je s F2 to radilo kak spada...

dpajur 04.07.2003. 12:06

jesi li to spojio disk koji je bio na standardnom kontroleru i vec imao instalirane windowse ?

naime windowsi ce ucitat drivere od kontrolera sa chipseta, a ne raid kontrolera, i tu ce se zblesirat.

druga stvar na koju mogu pomislit je da su postavke diska drugacije pod raid kontrolerom (lba, chs...) pa to zbunjuje windowse.

jesi probao frisko instalirat windowse na taj disk pod raid kontrolerom?

perich 06.07.2003. 13:23

nema windowsa na tom disku, samo su neki podaci gore, a tak sam i htio taj disk koristit... samo za storage i tak, nikakav OS.

jel mozda bitno koji je datotecni sustav na disku koji je spojen na raid, ili moze bit formatiran i sa FAT-om i NTFS-om?

msvrtan 06.07.2003. 15:08

Citiraj:

Originally posted by perich
nema windowsa na tom disku, samo su neki podaci gore, a tak sam i htio taj disk koristit... samo za storage i tak, nikakav OS.

jel mozda bitno koji je datotecni sustav na disku koji je spojen na raid, ili moze bit formatiran i sa FAT-om i NTFS-om?

nema veze...jesi li stavio sve drajvere od ploce...mozda moras negdje ukljuciti u bios-u neki setting da bi enejblirao raid kontroler...

perich 13.07.2003. 12:35

je, u biosu sam ga enable-ao, postavio na ATA mod rada, i kasnije probao i na RAID mod, al ni u jednom slucaju ne sljaka...

svi driveri od ploce su uredno instalirani....

msvrtan 13.07.2003. 13:16

a mozda ti je pametno vratiti plocu na garanciju...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:06.