PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Serial ATA disk, a ploča nije! POMOĆ!!! (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=5111)

bozo32956 29.06.2003. 13:05

Serial ATA disk, a ploča nije! POMOĆ!!!

Imam disk Serial ATA disk i MBO ABIT, s. 478, BD7-II, i845E, zvuk, BUS 533 MHz, DDR, LAN, ATX 2.
Problem je u tome što ploča ne podržava Serial ATA. Postoje PCI kontroleri cca 350 kn i adapteri 133 kn. U HG spotu sam našao slijedeći:
ASUS adapter za S/ATA kontrolere, pretvara S/ATA kontroler na ploči u U/ATA 100 kontroler, SRAID funkcionira kao U/ATA RAID.
Dali bi to funkcioniralo u mome slučaju?

horza 29.06.2003. 13:51

zašto ne'

pa vjerujem da bi... zašto ne ?
ali ono.. jasno je da to onda više nema veze sa SATA, te da si tako dobio samo konektor, a ne i sabirnicu, kontroler...

miato 29.06.2003. 14:31

bozo, ne moras postati na 2 razlicita mjesta isti post :beer:

horza 29.06.2003. 17:21

Citiraj:

Originally posted by miato
bozo, ne moras postati na 2 razlicita mjesta isti post :beer:
uspio je crosspostat :clap:

Paske 29.06.2003. 18:40

Ček samo malo ...

a) Kupio si SATA disk za MBO koja ga ne podržava

b) Kupio si MBO, a disk već ima, pa ispao nepismen

c) Disk si dobio, pa sad treba ga i upogonit ???

:confused:

horza 29.06.2003. 20:22

Citiraj:

Originally posted by Paske
Ček samo malo ...

a) Kupio si SATA disk za MBO koja ga ne podržava

b) Kupio si MBO, a disk već ima, pa ispao nepismen

c) Disk si dobio, pa sad treba ga i upogonit ???

:confused:

a) zašto ne? trebao je disk i misli na budućnost... od sljedeće godine na pločama neće biti PATA

msvrtan 29.06.2003. 23:20

Citiraj:

Originally posted by Horza
a) zašto ne? trebao je disk i misli na budućnost... od sljedeće godine na pločama neće biti PATA
razmisljanje u buducnost je skupa stvar...ko kaze da ce taj sata zazivjeti...mozda smisle neki xnjata koji je tri put jeftiniji i dvaput brzi...sjetimo se bete vs vhs,dvd+ vs dvd-

nikad se ne isplati kupovati za u buducnost osim ak nisi 99% uspjesna gatalica...

Jelc 29.06.2003. 23:51

Citiraj:

Da je mislio na budućnost-trebao je kupiti PLOČU sa SATA...ovak mora pljunut još 300-400 kuna za kontroler...

bozo32956 30.06.2003. 13:36

PROBLEM RIJEŠEN

Promijenio sam ploču! :beer: :beer: :smoke:

Otišao u Hgspot, reko: "...problem je u tom i tom..."
Ak imaš račun promjeniš bez pol frke, ALI samo ak je neraspakirana!

horza 30.06.2003. 14:42

Citiraj:

Originally posted by msvrtan
razmisljanje u buducnost je skupa stvar...ko kaze da ce taj sata zazivjeti...mozda smisle neki xnjata koji je tri put jeftiniji i dvaput brzi...sjetimo se bete vs vhs,dvd+ vs dvd-

nikad se ne isplati kupovati za u buducnost osim ak nisi 99% uspjesna gatalica...

ja sada bez imalo sumnje i dileme tvrdim da je SATA zaživjela. i takva će i ostati. to je sada 100%

Jelc 30.06.2003. 15:31

Citiraj:

ja sada bez imalo sumnje i dileme tvrdim da je SATA zaživjela. i takva će i ostati. to je sada 100%
E zakaj se ti pjeniš...
To Svrtan samo malo podjebava....ima hd-e sa 8mb keša i najnoviju ploču...

Da nije htio razmišljat o budućnosti-još bi vozuo KT 133:D :D :D

horza 30.06.2003. 16:05

Citiraj:

Originally posted by Jelc
E zakaj se ti pjeniš...

pa ne pjenim se.. samo izjavljuje bedastoće.. mislim.. SATA nikada neće zaživjeti, a već je itekako živ

msvrtan 30.06.2003. 16:09

Citiraj:

Originally posted by Jelc
E zakaj se ti pjeniš...

zato sto je disk preskup za ono kaj nudi...+ kupi kabel za napajanje koji je 60kn...sporiji su od pata/uata...

to je nazalost sminka ... jer jedino sto ima bolje je manji kabel za podatke...i to je to...a ta sminka ne vrijedi tih xy kuna vise

cak i da netko ima para nebih mu to preporucio jer to je kupovanje u daleku buducnost..pa ispadne da ce izbaciti novi sata kontroler/standard koji nece bas pomoci onima s starima...pa kupi novi kontroler i/ili disk..

da je disk brzi a ne tako skuplji ja bih ga uzeo..ali ne zbog buducnosti nego sadasnjosti!!!

Jelc 30.06.2003. 16:50

Pa-ja sam na svojoj ploči i dobio kablove za SATA...
A kaj se tiče perfomansi-i predpostavljalo se da će ovaj prvi kakti 150mb SATA biti šljuka...

Ne zbog propusnosti nego zbog samih današnjih hd-ova...

Ja sam si uglavnom kupio ploču koja podržava SATA...ak zaživi kak treba-uvijek mogu stavit SATA hd...a ak ne nikom ništa...

A i rabljenu ću je moći bolje prodati...

:D :D :D

msvrtan 30.06.2003. 17:08

nazalost jelc to s kontrolerom je velka greska...naime moja sumnja je da nisu diskovi toliko losi koliko kontroleri ne valjaju...tako da ces najvjerojatnije morati kupiti novi kontroler..

a ja sam govorio o kablovima za napajanje diska ne za podatke...

Devlin 30.06.2003. 17:22

Svrtan nije problem u kontroleru nego u standardu. mislim da bi se lagano moglo dogoditi isto sto i sa usb-om 1.0=1,2Mb/s; 1.1=12Mb/s; 2.0=480Mb/s(brojke su napamet ali mislim da su cca tocne).
no sve i da se to dogodi to ce se dogoditi sa controlerom i njegova propusnost ce biti veca. a nije nam ni sada sa ata100 problem u propusnosti controlera(osim u slucaju da imas via-in ctrl za diskove:smoke:) nego koliko podataka moze disk dati. koliko sam vidio cak ni ovi novi diskovi na 10000rpm ne mogu dati dovoljno podataka da potrose punih 100Mb/s . Mozda ce oni na 15000rpm moci no dok oni dodju i dok postanu pristupacni cjenom(nim 1god)ces vjerojatno imati i novu plocu i cpu.... tako da ces imati i noviji ctrl. no ko zna mozda napokon predju na eprom diskove ali onda vjerujem da ce i ctrl biti totalno drugaciji

bozo32956 30.06.2003. 19:39

ZA HORZU!

Da skrenemo s teme....
Čuj Horza, jesi se kaj čul sa Žabom?

Jelc 30.06.2003. 20:50

Citiraj:

Originally posted by msvrtan
nazalost jelc to s kontrolerom je velka greska...naime moja sumnja je da nisu diskovi toliko losi koliko kontroleri ne valjaju...tako da ces najvjerojatnije morati kupiti novi kontroler..

a ja sam govorio o kablovima za napajanje diska ne za podatke...

Gle-ja baš ne vidim kako bi sa diskovima kakvi danas jesu uspio napraviti protok od 150mb/s

Mislim...neznam na koju foru...

Tak da...

Pa nisu valjda ti kablići tak skupi...

Ja sam stavio HD na SATA kontroler...nešto malo brže-ali zanemarivo...

Ali se zato nadam da će se pokazati boljim nego na ATA kontroleru kad mi je OS pri svinjski nabrijanoj sabirnici rekao pa-pa...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:24.