![]() |
CPU na kuhanju!!!
Dosegne i do 60 stupnjeva, po ovoj vrucini! S obzirom na konfiguraciju, sta mislite u cemu bi bio problem, kazu da mi je kuler jadan i da bi recimo Volcano 7+ bio puno bolje rijesenje.
Inace nije clockan, sve po defaultu, pasta "Artic Silver 3" propisno nanesena. Molio bih koji savjet! Hvala |
Re: CPU na kuhanju!!!
Citiraj:
koji cooler? imam ti ja v7+ na prodaju posto mi stoji sa strane...javi ak si iz zg-a..a cijenu se mozemo lako dogovoriti.. |
Re: Re: CPU na kuhanju!!!
Citiraj:
|
Re: Re: Re: CPU na kuhanju!!!
Citiraj:
ovaj cooler je ok .. tih a ok...moj je pro i na najjacem ga se cuje..sad je utisan pa je slican tvome.. predlazem par ventova da ubacis u komp... |
Evo jedan savjet.
Izvadi sve iz kućišta na stol i pokraj toga stavi jedan veliki ventilaotr da puše (malo po tebi malo po kompu :)). Netreba ti nikakvo kućište niti skupi ventovi. Jeftino a dobro. :D :beer: |
Ma nije to ništa čudno, meni je temp i do 52 oC, sa nekadašnjih 42-43 oC :eek:
Ljeto je hebiga i to pakleno :smoke: |
Dešava se meni skače i do 56°C, a nije previše klokan!!!!
|
Re: CPU na kuhanju!!!
Citiraj:
|
Re: Re: CPU na kuhanju!!!
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Re: Re: Re: CPU na kuhanju!!!
Citiraj:
|
Re: Re: Re: Re: CPU na kuhanju!!!
Citiraj:
|
Re: Re: Re: Re: Re: CPU na kuhanju!!!
Citiraj:
|
Re: Re: Re: Re: Re: Re: CPU na kuhanju!!!
Citiraj:
|
Ulje za bicikle? I pomaze? :D
A WD-40? :D |
Ja sam stavio fino mašinsko ulje za šivaće strojeve ( puno finije od ulja za bicikle ....
Rezultat: ulje po kučištu napajanja - zvuk isti Zaključak: Za modera nisam, pa da me kolješ :D :beer: |
to ti je zato sto ulje se dodaje na kapljice a ne na hektolitre! :burn:
Ja isto svakih cca 3mj podmazem sve ventove uljem za sivacu masinu. (5 komada -> 4x8cm + intel p4 box cooler od kojih su 2 8cm starija od 2 god i dalje ne ruze(istina na home made fan busu su pa... ih se uopce ni ne cuje no niti na najjacem ne ruze)) treba jako paziti da ti ulje ne izadje iz one rupice di je osnovica rotora jer ako zaseres povrsinu ventilatora okolo rotora nece se htjeti primiti naljepnica koja dodje preko rupe od rotora(kod kvalitetnijih ventova postoji gumeni cepic) i ulje ce iscuriti po kucistu jer naljepnica ne drzi. a sto se tice grijanja kompa; sto se cudite da se kompovi pregrijavaju ako se i mi ljudi kuhamo? uz sobnu temperaturu od 25 zracno hladjenje gubi strasno puno ucinka. a smatram da su sretni su oni kojima je sobna temp <25C dodatni ventovi ce ti pomoci nesto, no njihov pravi ucinak ces vidjeti tek kada malo popusti ova paklena vrucina. Ja smatram da je najbolje i za komp i za ljude da se nabavi klima; no to kosta dosta vise od 2 8cm venta.. |
Meni sutra mozda upada klima. :D
|
stetniče:(
|
Imaš pravo devlin.
Ja sam sve izvadio iz kućišta i stavio na stol. Stavio sam jedan 80 mm na 7V da puše na HDD (dobro ga ohladi) i još jedan 80 mm između SkyStar2 (grije se ko luda, skoro pa opeče kad je dodirneš) i grafiče i pazite sad :) veeeeeeeeeeliki ventilator da puše u dio gdje je procesor. Sa tim veeeeeeeeeelikim ventilatorom uspiijem spustiti temp. za samo 2 stupnja (na 38C idle, 42 load). Dakle potvđujem da nema prevelike koristi od dodatnog zraka jer je on prevruć ( danas je temperatura zraka bila blizu 40). |
CISTA FIZIKA (O kojoj istina bog ne znam bas puno)
no osnovna greska koju svi rade je da misle da ventilatori hlade zrak. to nije ni u kojem slucaju istina fora je samo u tome da oni puhanjem dovode vise molekula zraka u dodir sa stvari koju zelimo ohladiti. Svaka molekula koja dodje u dodir sa stvari preuzima dio njene topline na sebe i tako je hladi. dakle sto vise molekula zraka dodje u dodir s stvari vise ce odnjeti topline. no postoji sitni problem da zrak najbolje prima toplinu dok je i on sam ispod cca 25C (bubnuo sam 25; nemam pojma tocno kolko no sigurno ispod 30). drugi je problem sto se zrak brzo grije a sporo hladi. tu je prednost vodenog hladjenja jer se voda dosta brze hladi no ona je ne prima oplinu brzo pa zato neka zracna hladjenja (obicno jako bucna ) u slucaju pristojne temperature ambienta mogu postici bolje rezultate od vodenih. A I VODENO HLADJENJE ZAPRAVO HLADI ZRAK pa i ono vjerovatno ima problema s temperaturom ambienta no vjerojano manje nego vodena |
Ali meni nije bas jasno zasto je tolika razlika kad je ambijent (soba) na recimo 23c i kad je na 34c. To je 11c razlike ali proc i kuciste narastu za 16-17c.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
formula ne postoji...bar ja mislim |
ma formula vjerojatno postoji no na razini nuklearne fizike. Pitajte nuklearnog fizicara vjerojtno ce znati.:D
|
uljenje ventova nije modanje! to je vise kao odrzavanje kompa.
to ti je kao kada zamjenis ulje na autu.!!! |
Ajmo, izmislite neku formulu. I ispravka, proc naraste i za cak 20c. (zasto nije linearna, pa nek se povisi za 11c :D :D :D ? )
|
Evo moj clockani proc. iz posta se grije na FULL 58°C MAKS, a inače je manje ! :)
|
Citiraj:
opce poznata cinjenica iz opce kulture i naobrazbe je da se zrak brzo grije i brzo hladi a voda sporo grije i sporo hladi...... fora s vodenim je u tome da voda prolazi kroz radijator, raporedjuje se na vecu povrsinu metala koji je toplinski vodic i vrlo lako preuzima toplinu iz vode a preko njega opet struji zrak koji zbog svoje spomenute brzine grijanje isti metal vraca gotovo na pocetnu temperaturu poprilicno vremena ((x>y=z)-w gdje je w oko 97% z po minuti ako me tko razumije :D) ali ajde baremn si priznao da o fizici neznas bas puno btw, da se neskrece offtopic ako nekoga mozda zanima zasto ponovno postam - doslo je do odredjenh demokratskih promijena i doneseni su odredjeni pravilnici koji idu na ruku slobodi govora i demokraciji :) |
Citiraj:
Ne bi forum bio isti bez tebe. Bio bi bolji.:D Ah, Greg. Ne možeš s njim... the end. Za podmazivanje ventova je najbolje ulje Rohloff (50-tak kn 50 ml). Namijenjeno je za podmazivanje lanaca. Ne praši se toliko i prilično je gusto. Čak i jako bolesni ventovi postaju tihi. Kako je jako gust malo ga i uspori pa su nečujni. U kanti sam imao 2 80 mm na 12 V. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:39. |