PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Skidanje hladnjaka sa procesora (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=49432)

chaos_pure 17.10.2006. 15:19

Skidanje hladnjaka sa procesora

Kada sve bitne djelove otpustim i otkačim hladnjak se još drži za procesor zbog termalne paste k'o da su zaljepljeni. Može biti da sam ju stavio previše (makar su temperature i pod opterećenjem u normali).

Ne mogu izvaditi hladnjak s procesorom iz ležišta jer je gornji dio hladnjaka preširok i ne mogu otkačiti polugu CPU ležišta.

Što da napravim? Dal da ga slobodno porbam poskliznuti po procesoru, naravno uz pažnju prema kondenzatorima okolo?

Da li da to radim dok je procesor hladan ili vruć?

Thnx!

Swarm dude 17.10.2006. 15:23

Prvo zagriješ procesor sa nekim programom poput OCCT, Prime95 ili nekom igrom i ugasiš komp. Još dok je topao trebaš otkačiti hladnjak i probati ga lagano pomicati lijevo-desno/gore-dolje i kada osjetiš da se malo otpustio povuci. Nipošto nemoj ga vući sa silom jer tako možeš iščupati proc i hladnjak van (premda je polugica spuštena) i tako možeš oštetiti proc.

^SuperUnknown^ 17.10.2006. 21:52

Fenom zagrij hladnjak i kad je dovoljno topao, kao sto kaze Dude, okreci malo lijevo desno da pastu razmazes i da efekt vakuuma popusti. I probaj hladnjak ne vuci prema gore okomito, nego malo na stranu, ali tako da i dalje imas kontakt sa procesorom. Dakle da ga jednom stranom hladnjaka pritisces unutra, ali drugu stranu vuce prema gore. U pravilu popusta. Pazi, ali PAZI da proc ipak ne iscupas van na silu jer je rizik od ostecenja pinova velik, a vrlo su krhki. Sretno :beer: Ako ipak nisi siguran, mozda bi ti se isplatilo cvikcangama precvikati ovu plastiku oko socketa (na koju je zakvacen cooler) da dobijes vise manevarskog prostora za vrtiti hladnjak lijevo desno, pa kad izvadis sve jednostavno ubaciti novu. Imam ti ja jednu viska :beer:

domy_os 17.10.2006. 23:28

Ma taman posla... Neka ga zagrije "prirodnim putem" i ugasi komp. Odmah nakon toga ga treba otkvačit, okretat ga lijevo-desno oko osi i lagano vući prema gore. Mora popustit...

^SuperUnknown^ 18.10.2006. 08:02

Gle, nekoliko puta sam morao to radit i nikakvo lagano okretanje lijevo desno i lagano povlacenje prema gore nije pomagalo. Proc je jednostavno bio slijepljen frisko stavljenom OGROMNOM kolicinom Arctic Silvera. To ne popusta ako ne primjenis vecu silu nego sto socket moze pruziti da zadrzi proc.

spawn 19.10.2006. 01:37

Ako imas mjesta,ovisi o kucistu i hladnjaku,uguraj tanki odvijac izmedju proca i hladnjaka i lagano zaokreni odvijac. Hladnjak se otkaci u roku ODMAH a procu niti crtice. Radio to na sempronu 754 2800+ i p4 2.53 s 478

^SuperUnknown^ 19.10.2006. 22:28

Moze ostetit vodove na PCB-u ili zakacit neki sitniji element, bolje necim plasticnim :beer:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:40.