![]() |
Dali se isplati prelazak na 775
Poštovani kolege.....
U nedoumici sam.......možda mi Vi možete pomoći razbistriti glavu.... :confused: , Uglavnom... Trenutno oba stroja doma su mi na soc. 478....htio bi preći na PCIe grafu, a to povlaći za sobom CPU, RAM, MBO i naravno VGA....e sad trenutno nisam pri lovi, pa si nebi mogao priuštiti neki punokrvni Intel.... Dali bi se recimo isplatilo sad uzeti skuplju ploču, neku OK grafu i ram , a uštediti na procu i uzeti za prvu silu nekog celerona 3.2 ili slično?! Drugo...zanima me dali bi bile dosta vidljive razlike u svakodnevnom radu (rijetko se igram na kompu, a i kada nešto bacim to nije u pravilu na High detaljima, jer iskreno "nepali me to")između sadašnjeg CPU-a (P4 3.0 Presscot) i tog celerona s istom količinom RAM- a (1 GB)? Naravno poslije bi uzeo nešto moćnije.... Srdačan pozdrav i hvala na odgovorima! |
Jel ima uopće netko nekog celeronka (s.775).....da čujem iz prve ruke kako radi?
|
A sta ce ti PCI-e grafa ako se rijetko igrash?? Na novi socket ides da bi kupio PCI-E grafu,vjerojatno jacu,a sta ce ti jaca ako rijetko igras. Bacanje love po meni. Ako nisi sad zadovoljan s brzinom kompa ,neces se bas usrecit ako odes na novi socket i ubacis pentium proc. Ako bas zelis nvo,pricekaj i skupi love i predji na Conroe.
|
Ma nije mi samo za grafu......općenito noviji chipset,RAM.....itd.....znaš ono zalog za budučnost!! :)
a između ostalog zbog 64bit-a i linuxa... |
znači zapravo nemaš realnu potrebu da promjeniš zbog performansi ili sl. ;)
moj savjet - nemoj trošit pare. Ako misliš prelaziti bez nadoplata uzeti ćeš nešto što performansama nije nadmoćno, možda je čak i slabije od trenutne konfe. Zalog za budućnost? Onda moraš uzeti ploču koja podržava Conroe. 1000kn minimum. Da uzmeš nekog jeftinijeg Celerona opet nisi ništa napravio.. Gledaj to ovako: nema smisla praviti ulog u budućnost kada te stvari vremenom mogu biti samo jeftinije :) ili brže i bolje. Kada budeš vidio da te stari sistem ograničava, moći ćeš kupiti i jeftiniju i bržu stvar nego što bi si sad priuštio.. 64-bita sad trenutno ništa ne znači (osim nekima), sa Linuxom možeš eksperimentirati na isti način i u 32 i u 64-bitnom okružju, tako da.. |
Prva misao je i bila neka ploča za Conroe, ali baš zato sam bio u nedoumici.....koliko ima smisla kupiti "skupu" ploču, a štedit na procu......?!
|
Evo i ja sam nedavno prešao na s.775.Uzeo sam ploču IntelD946GZISL za nekih 600 kn i ima podršku za conroe.Trenutno imam preskija 3.2(njega platio oko 600kn).Skupljam pare za conroa ali ja se volim puno igrati.Zato slažem se s kolegama.
|
Citiraj:
Nikakvog. NPR Ploca 1200 kn dobra Proc 500kn Ram 1GB 900kn Grafa- nemam pojma koju zelis ali recimo 1500 kn Nema nikakvog dobitka u performansama (ovisi koju grafu imas ,mozda u igrama ako imas radeon 9550) Ako malo pricekas dok ti stvarno ne zatreba jaci komp platit ces : Ploca oko 800 kn i manje Bolji proc (E6300) oko 1000-1100 Ram 1GB oko 600 kn (mora cijena pasti ne moze biti 900kn 1gb) Grafa - recimo 1500 kn Znaci isto ces platit sad i poslije ali u drugom slucaju ced dobit bolju grafu (padaju cijene) i puuuuuno bolji proc,tj puno bolju konfu. Ukoliko ovom brzinom nastavi izlaziti brzi i bolji hardware,neces dugo cekati na ove cijene. E6300 je u mjesec dana pao za skoro 200 kn. A vidjet cemo sta ce bit kad izadje novi A64. BAr do sad je bilo tako. IMHO |
slažem se... :beer:
ak se ne igraš puno onda ti nije potrebna promjena. evo npr. koliko bi te koštala jedna dobra Conroe konfa: http://www.imagesforme.com/thumbs/9490KONFA.jpg ***...,nije baš jeftino. ali moraš sam ocjenit za šta ti treba. : goood : |
Ma ako covjek oce celerona nek ide na njega. Mozda ce potrosit pare dok nepadnu te cijene. Uzmes celerona 342 ili 356 ako ih nadjes u HR. To su oni novi na 65nm s 512kb. I sigurno su brzi od ovih starih. Ploca ima novih od asrocka jeftinih za conroe. I eto ti. I sam si reko da se neigras, tako da ti netreba ni grafa neka divlja. Sigurno netrebas 7600gt, uzmes 7300gt za nekih 600 i nest kuna ili josjeftinije nesto. Pa eto sam odljucis, doduse da znas sam nebi ovdje trazio pomoc. Ja imam semprona64 2800+ 512rama i geforce2mx sa 32mb. I meni cist dovoljno. Neigram se, a za win i linux cisto ok.
|
Sve više mi se čini da ću u ovaj komp stavit još gigu rama i to je to........
Mislim da ste u pravu.....ipak se ovi "novi" celeroni nemogu mjeriti s čistokrvnim Pentiumom (barem je uvijek tako bilo)..... |
Citiraj:
Barem ak ne izade conroe celeron. :D Nego ostani na s478, ja sam takoder na tom socketu i nemam namjeru prelazit. Dosta se igram, i zbog toga sam si kupio 7600GT i sve radi odlicno. Jos samo nekih gigu vise i to je to. ;) |
Trenutno je unutra 4 x 256 MB......najvjerojatnije ću to prodat i uzet 2 x 1 GB.....neke dual chanel meme.....
Komp mi je i ovako i više nego dovoljno brz (a gore su : WindowsXP sp2, Windows 2003 Server i Linux Suse 10 Desktop Enterprice)... Ta giga rama bi mu još malo dala živosti i sve bi trebalo izdržati neko vrijeme dok cijene Conroe-a ne padnu! |
Citiraj:
Ako ti je komp dovoljno brz, nevidim razloga za promjenu. :) |
O svemu pricamo a jos nam nisi rekao koju konfu imas :D
|
Znači ovako:
MB : Abit IS7-E CPU : Intel P4 3.0 Press. RAM : 2x256 MB King max + 2x256 MB Geil VGA : Gigabyte 6600 256 MB Turbo R. Zvuk : SB Audigy 5.1 + Zvučnici : Creative 5800 HDD : 2x 160 GB WD PATA 8MB 7200rpm OPTIKA : LG DVDRW Napajanje : Fortron 350 W silent Hlađenje : TT Big wather SE + 2x 92mm na bočnoj stranici Monitor : Belinea 19" CRT + Philips 19" CRT ....... KUČIŠTE : Chieftec mediumtower LBX-02B-B-SL, bez PS, crno-srebrno, USB, Fire wire, audio (samo privremeno) DRUGA KONFA : MB : MSI 645 Ultra CPU : Intel P4 2.0A GHZ (Nortwood) RAM : 2x 256 MB TwinMOS VGA : Radeon 9250 128MB Zvuk : OB + zvučnici Target (2.0) HDD : 80 GB WD Caviar 2MB,7200rpm PATA Optika : BTC DVDRW Napajanje LC 400 W Hlađenje : Intel hladnjak + 1x120mm + 2x92mm na boku Monitor : Philips 17" CRT KUČIŠTE : LC Mini Server tover Black (nesjećam se oznake) To bi od najosnovnijeg bilo to..... Još je tu i UPS......WEB kamere....itd |
EDIT:
Napomenut ću da i sastrane imam nešto komponenti.....npr....Intel ploče....starije grafe, Intel serversko kučište... itd. Trenutačno nisu u funkciji, jer mi fali nešto dijelova..... |
Primarni stoj koji imas ti je sasvim dobar, vidim da imas i vodenjacu pa clockaj malo tog preskija. Ploca ti je vrlo dobra i moze komotno tjerat OC-anog preskija. Sto se tice graf. kartice, tu vec imas malo slabije rjesenje, pa ako se planiras igrati imas odlicnih AGP kartica iz 7xxx serije, npr. 7600GT. A ove viska dijelove sto imas, rasprodaj sto prije ako ti ne sluze nicemu, pa dodaj koliko ti treba za jacu graficku. Kasnije, kad se situacija sa Conroe-om malo razbirstri i kad padnu cijene lako sve rasprodas i piknes novo :beer: A onda ce ti biti vec rabljenih Core 2 procesora i ploca u ponudi na trznici pa ces opet moci proci jeftinije :)
|
Citiraj:
EDIT: Dodatak, da ne postam nepotrebno. Citiraj:
Sve u svemu...vrijedi malo pričekati. |
Zanimljivo :)
Ipak će Pentium živjeti, bilo bi malo šteta da Intel samo tako odbaci svoj dobro poznati Pentium brand. Sada je opet pitanje budu li ti procesori radili na "običnim" i starijim pločama sa 800 i 533 MHz FSB-om... Nekako se nadam da budu, jer ću moći nešto jače upiknuti na AA8 3rd eye koja bi mi uskoro trebala doći : nuts : |
Citiraj:
|
mislim da tebi treba ova ploca...
ASRock CONROE865PE, INTEL 865PE / 865G Chipset, Supports Intel LGA775 Prescott CPU-FSB 1066 -4xDDR- DDR400 - 1xAGP / 8X / 1.5V - 5xPCI, 8 Channel SOUND on board - LAN on board - ATX board, * Dual Channel Technology* / ** Serial ATA - 2x SATA connectors -398kn Diskont24 ima agp i ddr1, istina nemozes puno clockat na njoj, fsb sa sadasnjim biosom ide do 300, ali ako uzmes e6400 mozes ga clockat na 2.4 ghz sto je cisto solidno, cak i malo vise : http://users.telenet.be/oiges/ |
ja bi mu prije preporucio
asrock 775Dual-VSTA ima agp i pcie ddr1 i ddr2, lake i postepeno moze nadogradivati. |
Ajde, ak neko kupi takvu plocu, nek je bencha, napravi review.. Zanima me prijelaz na core 2, al sve moram mjenjat, kaj mi se ne splati...
|
evo link upravo ga citam
http://www.legitreviews.com/article/377/6/ inace imas i na ocw http://www.ocwforums.com/bbs/ |
Bolje ne kupovat te dvije ASRockice jer su prepune bugova. Možda budem ovih dana radio nešto oko 775Dual-VSTA pa javim dojmove...
|
ajde javi jer mislim je uzeti.
koliko sam cita na netu navodno nije losa, ako ne klokas i ako ti memorijska propusnost nije bitna. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:32. |