PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Teac DVD-ROM problemi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=4548)

Exa 04.05.2003. 02:09

Teac DVD-ROM problemi

Evo i mojih prvih problema na tjedan dana starom kompu.
Na pocetku je bilo sve u redu i ripao je Teac DVD-ROM prilicno brzo nekih 7-8 minuta po dvd-u, ali problemi su poceli otprilike ovako.
Dobio racunalo iz Vemila, doslo kod mene u kucu pokrenem racunalo i vidim da mi memorija pokazuje da radi na 200 MHZ. Ostavim ja memoriju da radi na toj maloj frekvenciji i instaliram windoze, te se zafrkavam sa ripanjem filmica neko vrijeme (3 dana). Ali me stalno kod podizanja kompjutera bode u oci sto mi pise (Memory Frequency at 200 MHz), a kod frenda koji ima AMD 2200+ i 2*256MB Samsung 400 MHz memorije pise da mu memorija radi na 333 MHz.
Odem ja lijepo u BIOS i pogledam postavke (koje su bile na Optimal) i promjenim ih u User define te postavim da mi memorija radi na 200 posto tj. na 333 MHz. Snimim i izadjem iz BIOS-a i nis, totalna smrt, nema teorije da se racunalo podigne. Kod podizanja napise da procesor radi na 1250 MHz ?????:fuming: i kaze da moram uci u BIOS i promjeniti voltazu, stisnem del tipku i pokaze se crni ekran i monitor mi se ugasi:fuming: (hebena nedelja bila, vani pada kisa, i mislim pa necu valjda sad zbog ove gluposti ici u Vemil).
Probao ja jos par puta uci u BIOS, ali bez uspjeha, ah nist, vjerojatno izgubio 12-mjesecno jamstvo zbog skidanja zastitne naljepnice, ali da se ponovno zaj***vam sa Vemil-om :argue: nema teorije. Resetirao CMOS i opet ispocetka. Proradilo sve ponovno namjestio u BIOS-u postavke koje su bile prije promjene frekvencije memorije i sad se opet dize normalno, samo sto me i dalje bode u oci to (Memory Frequency at 200 MHz :rambo: :rambo: :gringo: ).
Dobro pustim ja memoriju na miru, ali sad mi se TEAC usporio do bola, ripa brzinom od 1,5x i treba mu neki 70 minuta za jedan DVD, s time da je zauzece procesora u tome momentu 100 postotno. :confused:
Cak i kod prebacivanja obicnih fajli kao sto su mp3-ice ili divx filmovi treba mu za 700MB podataka da prebaci na hard 5 i pol minuta (uz zauzece procesora 100 posto), dok recimo Plextor te iste podatke prebaci za 2 i pol minute (uz zauzece procesorske snage 2-8 posto). Mislio sam da se nesto u Biosu promijenilo kod resetiranja CMOS-a, ali nisam nasao nista (prije promjene u BIOS-u sam prepisao sve vazne podatke na papir i poslije ih opet namjestio), Cak sam i Secundary IDE Channel koji je zaduzen za przilicu i DVD sve stavio na UDMA, ali nisam nista dobio.
Taj problem sam vec vidio i na WIN 98 SE sa Toshibinim modelom i isto mi nije bilo jasno.
Inace je Teac DVD namjesten na secondary master, dok je Plextor na secondary slave, dok je OS WIN XP Pro.
Mislim da mi ponovna instalacija windowsa ne bi pomogla, ali tko zna, momentalno sam u guzvi, pa to otpada bar na neko vrijeme.
Pomoc bi mi vrlo dobro dosla.
Hvala unaprijed.
Pozdrav!

msvrtan 04.05.2003. 13:03

sto se tice memorije stavi ju na setting "by SPD" ili "SPD"...

pa javi koje ti onda postavke javlja...

Exa 04.05.2003. 13:52

Citiraj:

Originally posted by msvrtan
sto se tice memorije stavi ju na setting "by SPD" ili "SPD"...

pa javi koje ti onda postavke javlja...

Po defaultu i je stavljena na by SPD, ali prikazuje samo 200 MHz. Malo sam prosnjofao po netu u potrazi za tom memorijom i pise da je sastavljena od 16 modula, dok je ova moja samo 8 modula i jednostrana je (moduli su samo s jedne strane) i prikazuju se kao 200 MHZ (onda je to valjda u redu), ali kod frenda kad se podize sistem pise da mu memorija radi na 333 MHZ, pa mi je to malo cudno.
Kad stavim na optimal onda memorija radi na 166 MHz (da to on mozda ne dupla pa ipak tada memorija radi na 333, ali zasto se onda u biosu se moze namjestiti da radi na 333 tj 334, ali spusti frekvenciju procesora na 1250, a memorija i dalje pokazuje 200 MHz ):confused:
Pozdrav!

msvrtan 04.05.2003. 19:43

Citiraj:

Originally posted by Exa
Po defaultu i je stavljena na by SPD, ali prikazuje samo 200 MHz. Malo sam prosnjofao po netu u potrazi za tom memorijom i pise da je sastavljena od 16 modula, dok je ova moja samo 8 modula i jednostrana je (moduli su samo s jedne strane) i prikazuju se kao 200 MHZ (onda je to valjda u redu), ali kod frenda kad se podize sistem pise da mu memorija radi na 333 MHZ, pa mi je to malo cudno.
Kad stavim na optimal onda memorija radi na 166 MHz (da to on mozda ne dupla pa ipak tada memorija radi na 333, ali zasto se onda u biosu se moze namjestiti da radi na 333 tj 334, ali spusti frekvenciju procesora na 1250, a memorija i dalje pokazuje 200 MHz ):confused:
Pozdrav!

da onda ti pise fsb varijantu a ne duplu!! dobro ti radi...to kaj si ti htio ga voziti na 400/800 ipak nebu islo....

Exa 04.05.2003. 21:51

Citiraj:

Originally posted by msvrtan
da onda ti pise fsb varijantu a ne duplu!! dobro ti radi...to kaj si ti htio ga voziti na 400/800 ipak nebu islo....
Bilo bi cudno da ta ploca podrzava 666 MHz (2*333) memoriju posto na njoj pise 266/333/400 (mozda se bude rijesio problem ako upiknem jos jedan 512MB ram), ali i dalje ostaje problem DVD-ROM-a koji je ultra spor i dok radi skoro da se nista drugo ne moze raditi(dok je na pocetku radio ko zmaj), dok to nije slucaj sa Plextor przilicom.

msvrtan 04.05.2003. 22:22

Citiraj:

Originally posted by Exa
Bilo bi cudno da ta ploca podrzava 666 MHz (2*333) memoriju posto na njoj pise 266/333/400 (mozda se bude rijesio problem ako upiknem jos jedan 512MB ram), ali i dalje ostaje problem DVD-ROM-a koji je ultra spor i dok radi skoro da se nista drugo ne moze raditi(dok je na pocetku radio ko zmaj), dok to nije slucaj sa Plextor przilicom.
furaj ga na reciklazu nek ti daju drugi (garanciju mislim)

RAK 04.05.2003. 22:51

Citiraj:

Originally posted by Exa
Resetiranje BIOS-a je pošemerilo i još nekakve postavke. Valja ponovno postaviti kako treba.

To radi na 400 MHz i to je u redu.

Onako u najkračim crtama.

Koja ploča, plextor?

Exa 05.05.2003. 03:15

Citiraj:

Originally posted by RAK
Resetiranje BIOS-a je pošemerilo i još nekakve postavke. Valja ponovno postaviti kako treba.

To radi na 400 MHz i to je u redu.

Onako u najkračim crtama.

Koja ploča, plextor?

Sve pise u Signature-u, a plextor je u savrsenom redu.

RAK 05.05.2003. 09:24

Citiraj:

Originally posted by Exa
Sve pise u Signature-u, a plextor je u savrsenom redu.
Nisam obračao pažnju na sig. Sorry.

Da me ubiješ ne bi se sada sjetio koja je funkcija u BIOS-u za to. Ili ima veze sa memorijom ili "Fast R-W Turn Around". Fakat se ne mogu sjetiti. Znam da je nešto blesavo.

Imao sam tavvo nešto na jednoj svojoj ali se više i ne sječam kojoj ploči. Tvoju za sada nisam niti vidio tako da nešto preciznije ne mogu reći.

brna 06.05.2003. 09:58

Kazes da ti DVD sporo radi i uzima ti 100% procesora. Trebao bi pogladati u Device Manageru pod IDE/ATAPI controlers u kojem modu ti radi uredaj. Trebao bi raditi u DMA modu, ako ne, stavi ga u taj mod. Nakon resetiranja sve bi trebalo raditi ok!!!

msvrtan 06.05.2003. 11:49

Citiraj:

Originally posted by brna
Kazes da ti DVD sporo radi i uzima ti 100% procesora. Trebao bi pogladati u Device Manageru pod IDE/ATAPI controlers u kojem modu ti radi uredaj. Trebao bi raditi u DMA modu, ako ne, stavi ga u taj mod. Nakon resetiranja sve bi trebalo raditi ok!!!
joj to nisam ni vidio da je covjek napisao...fakat u tom je problem...ajd napravi to...

Exa 06.05.2003. 18:29

Citiraj:

Originally posted by brna
Kao sto sam vec napisao u prvom postu da sam to napravio i nista nisam dobio.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:20.