Teac DVD-ROM problemi
Evo i mojih prvih problema na tjedan dana starom kompu.
Na pocetku je bilo sve u redu i ripao je Teac DVD-ROM prilicno brzo nekih 7-8 minuta po dvd-u, ali problemi su poceli otprilike ovako.
Dobio racunalo iz Vemila, doslo kod mene u kucu pokrenem racunalo i vidim da mi memorija pokazuje da radi na 200 MHZ. Ostavim ja memoriju da radi na toj maloj frekvenciji i instaliram windoze, te se zafrkavam sa ripanjem filmica neko vrijeme (3 dana). Ali me stalno kod podizanja kompjutera bode u oci sto mi pise (Memory Frequency at 200 MHz), a kod frenda koji ima AMD 2200+ i 2*256MB Samsung 400 MHz memorije pise da mu memorija radi na 333 MHz.
Odem ja lijepo u BIOS i pogledam postavke (koje su bile na Optimal) i promjenim ih u User define te postavim da mi memorija radi na 200 posto tj. na 333 MHz. Snimim i izadjem iz BIOS-a i nis, totalna smrt, nema teorije da se racunalo podigne. Kod podizanja napise da procesor radi na 1250 MHz ?????:fuming: i kaze da moram uci u BIOS i promjeniti voltazu, stisnem del tipku i pokaze se crni ekran i monitor mi se ugasi:fuming: (hebena nedelja bila, vani pada kisa, i mislim pa necu valjda sad zbog ove gluposti ici u Vemil).
Probao ja jos par puta uci u BIOS, ali bez uspjeha, ah nist, vjerojatno izgubio 12-mjesecno jamstvo zbog skidanja zastitne naljepnice, ali da se ponovno zaj***vam sa Vemil-om :argue: nema teorije. Resetirao CMOS i opet ispocetka. Proradilo sve ponovno namjestio u BIOS-u postavke koje su bile prije promjene frekvencije memorije i sad se opet dize normalno, samo sto me i dalje bode u oci to (Memory Frequency at 200 MHz :rambo: :rambo: :gringo: ).
Dobro pustim ja memoriju na miru, ali sad mi se TEAC usporio do bola, ripa brzinom od 1,5x i treba mu neki 70 minuta za jedan DVD, s time da je zauzece procesora u tome momentu 100 postotno. :confused:
Cak i kod prebacivanja obicnih fajli kao sto su mp3-ice ili divx filmovi treba mu za 700MB podataka da prebaci na hard 5 i pol minuta (uz zauzece procesora 100 posto), dok recimo Plextor te iste podatke prebaci za 2 i pol minute (uz zauzece procesorske snage 2-8 posto). Mislio sam da se nesto u Biosu promijenilo kod resetiranja CMOS-a, ali nisam nasao nista (prije promjene u BIOS-u sam prepisao sve vazne podatke na papir i poslije ih opet namjestio), Cak sam i Secundary IDE Channel koji je zaduzen za przilicu i DVD sve stavio na UDMA, ali nisam nista dobio.
Taj problem sam vec vidio i na WIN 98 SE sa Toshibinim modelom i isto mi nije bilo jasno.
Inace je Teac DVD namjesten na secondary master, dok je Plextor na secondary slave, dok je OS WIN XP Pro.
Mislim da mi ponovna instalacija windowsa ne bi pomogla, ali tko zna, momentalno sam u guzvi, pa to otpada bar na neko vrijeme.
Pomoc bi mi vrlo dobro dosla.
Hvala unaprijed.
Pozdrav!
|