PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   9600 pro, prebucni vent, chipset vent bucan (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=45152)

iggyone 23.08.2006. 02:39

9600 pro, prebucni vent, chipset vent bucan

Posjedujem Gigabyte 9600 pro 128MB i MB Abit NF-7 v2.0 s aktivnim coolerom na chipsetu. Sređujem ga za na duge staze, jer valjda nabavljam novi.

Problem 1(od životne važnosti): prije neg sam krenuo na more, iz kompa začuo se užasan zvuk...pretpostavio sam da neki vent umire. No, nijedan vent nije umiro, neg je onaj na grafičkoj počeo tako zujat, da bi vam uši probilo. Probal bum opisati taj zvuk: kao da uzmete onaj kotačić s upaljača i njime stružete po kovanici od 5 kn lijevo desno non stop. Izvadio sam karticu, očistio cooler, vratio nazad. Ista priča, no možda mrvicu tiše. Budući da je bilo vruće, i da mi je komp kuril oko 50°C, mislil sam da je to od vrućine, i kad se vratim s mora bude sve ok. No nakon paljenja, opet isto...tak je bilo evo već 2 dana, danas se malo stišalo, ali i dalje je na nesnosnoj frekvenciji...probao sam onaj Vtuner2 s gigabyte-ove stranice i s njim mijenjat broj okretaja ventilatora...ali moš mislit kak pomaže spustit vent s 6200 rpm na 5200 rpm,ak uopće onaj program i radi. Uglavnom, ja bi taj ventilator promijenio, ili ako je ikako moguće ovoga sredio (makar mislim da teško). Pretpostavljam da mi budete preporučili staviti ATI Silencer od AC-a, ali stavljati cooler od 130 kn na karticu koja vrijedi max 300kn, neznam kolko je isplativo. Ak znate da ima koji dobar,da se lako stavlja na navedenu karticu i nije bučan niti skup, preporučite.

Problem 2 (i nije problem,al se da sredit): nakon kaj sam overclockao komp : atalon 2200+ (original FSB=133MHz×13,5=1,8GHz) na FSB=200MHz×9,5=1,9GHz na 1,62V (dalje nije baš stabilan), s coolerom AC,lijepo se hladi, i nije glasan. Oba dodatna coolera u kućištu sam stavio na manju voltažu,da nebudu glasni. E sad,osim spomenute grafičke, cooler na chipsetu takodjer ima neku čudnu frekvenciju, a i ne mogu reći da hladi predobro.Pa bih vas zamolio da mi preporučite što da napravim s njime. HVALA!: hello2 :

Sky 23.08.2006. 07:04

NF7-S ćeš riješiti sa plavim Zalmanom - http://www.links.hr/index.php?option...kl=050.909.012 (meni je nevjerojatno da si uopće toliko izdržao sa zujalicom). Inače, taj pasivni Zalman bolje hladi od zujalice i na tim pločama se zujalica standardno mijenjala njime prije ugradnje.
9600 pro ćeš riješiti grunf modanjem tako da ćeš maknuti stari vent (samo vent, pasivni dio coolera ostaje) i ispod nekako zakeljiti neki 80 mm od AC-a.

iggyone 23.08.2006. 10:22

Ok, definitivno pada Zalman za chipset, problem 2 riješen.

Samo što ću teško s grafulje izvaditi cooler,a ostaviti pasivac(vidi sliku na gigabyte-ovim stranicama,trenutno ih nemrem učitat). Već sam si to mislio, ali brijem da nebu išlo. Prije da uzmem nekog pasivnjaka i na njega spičim neki cooler koji nebude prebučan. No neznam kak ću to izvest. Malo sam surfao i ak valja, možda nebi bilo bed zamijeniti s SPIRE CoolForce3,ak je to tak tiho kak vele: (http://www.nabava.net/katalog/trazil...ra%9Ei&od=&do=)
no nekako sam skeptičan na vrtnju od 6000 rpm...

Uglavnom, važnije mi je riješiti grafulju, a za chipset lako...:confused:

Sky 23.08.2006. 10:34

Ne znam, ja bi dao 130 kuna i nek ga vrag nosi. Zapravo, mislim da kalixius prodaje Zalmana VF700AlCu za 100 kuna, pa pitaj njega...

Armand 23.08.2006. 10:41

IGGYONE - "nakon kaj sam overclockao komp : atalon 2200+ (original FSB=133MHz×13,5=1,8GHz) na FSB=200MHz×9,5=1,9GHz na 1,62V "

s ovim sto si tu uradio nisi ama bas nista dobio osim temperature

Black Dragon 23.08.2006. 22:39

Plavi Zlman kako Sky kaže na čips i ja bi kupio ZM80C-HP za grafulju, to 9600 sasvim lijepo pasivno hladi a kasnije kada prodaš 9600 lako ga (vjerovatno) upotrebiš negdje drugdje i ako nije dosta pasivni dio samo kupiš opcionalni ZM-OP1 cooler za taj pasivnjak ... probao na 9600XT (nije prebacila 48°C sa tim pasivnjakom) i probao na G4 Ti4200 AGP 8x koji nije prebacio 45° tako da ono moje preporuke (postoji veći i manji blok za GPU (veći je za G4) manji za ostale) ili vidi ZM80D-HP ali mislim da je taj skuplji ...

Ramone 24.08.2006. 00:12

Sve što su BD i Sky rekli u vezi hlađenja/stišavanja potvrđujem.

@iggyone moj odgovor na tvoje pitanje da li se isplati ulagati 130kn u grafičku koja košta 300kn - mislim da ne! Možda nešto rabljeno.... ili bolje prodat tu grafu i dodat još malo para za bolju grafu s tišim/boljim hlađenjem.

@Armand: iako se možda čini da iggyone nije dobio ništa s OC osim nepotrebnog zagrijavanja kako ti veliš, tvrdim suprotno. Tih 100MHz nije neka velika razlika kao niti razlika u zagrijavanju. Fsb200 donosi puno više ubrzanja u odnosu na FSB133 (iz iskustva tvrim da se prelazak s 200 na FSB250 na Athlonu lijepo osjeti). I još najbitnije je kod nForce2 chipseta držat memoriju/cpu u omjeru 1:1 pa ako iggyone nabode DDr400 na cas2 --> to je prilično ubrzanje vrijedno malog zagrijavanja. :D

iggyone 25.08.2006. 03:31

@Ramone&Armand : Cilj klokanja mi je bio 200FSBa,odnosno da mi i mema radi fino na 200MHz. Cilj mi nije bio komp furati preko 2GHz, a s obzirom da sam napon proca dignuo samo za 0,25V,a mema na ovoj ploči se po defaultu vrti na 2,7V,stvarno nisam imao potrebe ići dalje,pogotovo jer je mema loša,čim promijenim neku latenciju,komp se ne boota,tako da više niš ne diram.A što se temperature tiče, razlika i nije neka ogromna,u pitanju su možda 3-4°C.

@Ramone: ovaj komp sređujem jer si ga budem ostavio(a ne prodao kao bivše Celiće kaj sam imo!) U njega ne mislim previše ulagati,samo da ga stišam,da se pravi kao da ga nema. Zato sam mislio izdvojiti još pedesetak kn, no prevario sam se,odnosno iznenadio me cooler na grafi. Dakle kao logičan izbor nameće se takav cooler da bude efikasan u radu,tih i primjenjiv na nekim budućim karticama,a na ovoj onda zmislim nekaj drugo,a i cijene starijih coolera za koju godinu još padnu. Izbor se sveo na to da bum moro izdvojiti 130-150 kn za grafulju, chipset je riješen Zalmanom ZM-47J.

@Svi : Znači sada se samo moramo odlučiti između mojih afiniteta i vašeg savjeta,jer taj cooler će vjerojatno bit uporabljen na nečem novijem,pa kad već dajem pare da kupim ono kaj fakat valja. 3 konja su u utrci: 1)Zalman VF700Al-Cu...oko 150kn; 2)Zalman ZM80C-HP...oko 145kn; 3)AC ATI Silencer1 Rev2...oko 130kn.

1) Pogledah cooler na službenim stranicama. Jako mi se dopao sa svime kaj ima,veličinom i kak se montira. Po svemu sudeći, vjerojatno je učinkovit,tih, i jedino je pitanje jel bi se dao iskoristiti na nekim novijim karticama?Ovako bi to kod mene u kućištu izgledalo,jer isto imam TV karticu ispod: (http://www.overclockers.ru/images/la...AlCuVideo2.jpg)

2)Na službenom sajtu piše da Zalman za kartice slabije od 9600XT preporuča svoje pasivce. Montiranje mi izgleda puno kompliciranije od ovog gore,a isto tak i skidanje,makar vjerujem da je ziher dobar. Zanima me jel se na njega može montirati i neki drugi aktivac osim službenog ZM-OP1,tipa neki AC,pitam to jer po testovima koje sam vidio,to čudo nemre dobro rashladit X800Pro bez da se cooler vrti na 12V, pa se onda već glasa? Ak i nebum htio ugradit aktivca, svejedno moram imat dobar propuh u kućištu, a sad se baš time i nemrem previše pohvaliti...

3)Kao prvo izgleda nezgrapno, i zauzima dosta prostora(http://media.hardwareanalysis.com/ar...all/11304.jpg), bez obzira kaj ziher hladi kak spada.Odnosno,najveći adut AC-a je kaj uzima zrak iz kućišta,fura ga kroz hladnjak i ispuhuje ga van kućišta,tako da snizuje i temperaturu u kućištu,što Zalaman pod 2) nije u stanju učiniti ni s aktivcem na 12V. Odnosno,svaki silencer će snizit temp. kućišta i do 5°C ak sam dobro skužio.Sad kolko je istina,neznam.Stvar je u tome da jedinica paše na određene kartice,a ne i na sve novije,ali takav je slučaj vjerojatno i na prethodna dva.

E sad možda malo pretjerujem što i gledam tolko u budućnost,jer ja ipak kupujem cooler za 9600pro,no kao što sam reko,nadam se da ću ga koristiti i u budućnosti. Vjerujem da bilo koji od ovih da stavim kod sebe bude dobro hladio,jer se grafa i ne grije preveć,a na njemu ionak više nebum igro neke zahtjevne igrice,tu i tamo HL2 i većinom Warcraft. Dakle prioriteti su: 1. Tišina, 2. Lakoća ugradnje, 3.Omjer: disipacije topline u kućištu/zauzimanje prostora/količina propuha u kućištu. I dalje sam neodlučan što se sva 3 tiče,jedino me smeta malo kaj pasivni Zalman ima vjerojatno najkompliciraniju montažu. Eto,oprostite na opsežnom postu, ali nadam se da mi budete pomogli. TNX! :p :p :p

stuc 25.08.2006. 06:11

http://img214.imageshack.us/img214/7...hbigud0.th.jpg

Ovakav ti je vent na grafi ?
Nije mi jasno, pa odvrneš ta 4 šarafa, skineš pločicu i vent je na dnu još pričvršćen sa 3 šarafa koja isto tankim križastim odvrneš.
Pa pokidao bi ga kombinirkama, lemilicom otopio - bilo šta ali bi letio van iz tog coolera:smoke:

iggyone 25.08.2006. 23:40

Eto samo da se javim i kažem vam koji cooleri su na kraju završili u mojem kompu. Naponi na svima njima su podešeni da se čim manje čuju...

Na procu - Arctic-Cooling Copper Silent 2 TC rev 2.0, SE

Na grafi - Zalman VF700-AlCu LED

Na chipsetu - Zalman ZM-NB47J

Na prednjem dijelu kućišta kao usisnik - Zalman ZM-F3

Na bočnoj strani kućišta kao hladnjak za zvučnu i TV karticu - Thermaltake Thunderblade, Red, 80mm

Na stražnjoj strani kućišta kao ispušni vent - Zalman ZM-F3

Pozdrav svima, i hvala na svemu. :cool:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:51.