![]() |
CRT vs LCD - da čovjek ne povjeruje
|
nadasve zanimljivo
|
Najbolja mi je fora sa onom najlošijom konfiguracijim, čitavih 110 milisekundi zaostatka...to čovjeka na ADSL-u baca na kvalitet modemske veze
|
ma za mene crti imaju samo jednu prednost, a to je kaj se može stavit prednji zvučnik na njega, fakat neznam diću sa tim zvučnikom kad pređem na lcd: nono :
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Interesantno. Ja sam i dalj e fan crt-a i necu jos dugo prec na lcd. Nekak mi je prirodnija i bolja slika na crt-u.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
moze
ak je los monitor i ima mutnu sliku i slično jako napreže oči, a to nije dobro |
ja bih ga odmah zamijenio u tom slucaju.
imam 4 god star LG 775FT i nikad me nisu pekle oci niti sam imao glavobolje cak i pod ugasenim svjetlom. a danasnji CRT monitori mogu biti samo jos bolji.... |
BTW, kad smo već naprezanja očiju, ja imam Samsung SM 755DFX, a buraz SM 959NF. Mene na njegovom monitoru toliko oči naprežu, sve je nekako čudno, boje su pretamne (kao da previše žute boje ima), te se neke dvije crte protežu po ekranu (jedna gore jedna dole), a taj monitor bi kao trebao biti bolji od moga. Čini mi se kao da nije nešto u redu s monitorom.
|
mozda nije u redu monitor. a mozda i niste pravilno podesili monitor. mozda da to obavi netko tko ima oko za to. pokusajte kontrast i svjetlinu kalibrirati pomocu Nokia monitor testa. mozda vam nije temperatura boje podesena, ako je niska onda slika djeluje zuta, mozda ti se zato i cini da ima previse zute. ja to drzim na 9300K
|
Nekad su kod flat crt-a bile između ekrana i elektronskog topa u katodnoj cijevi bile povučene 2 žice koje su držale napete neku mrežu. Te su žice išle okomito i vodoravno po sredini ekrana i ako malo bolje pogledaš rub ekrana možda ih i vidiš. Slika je na tim mjestima i malo tamnija. Ali, kao što reče ivan, ručnim podešavanjem se može dosta dobiti na kvaliteti slike. Barem kod Samsunga imaš šta podešavati jer ima dosta bogat meni.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Evo, malo za edukaciju. Inace, CRT monitori naravno imaju dosta tamniju sliku od LCD-a, jer imaju puno manju osvijetljenost po kvadratnom cm... Razmisljam o zamjeni svog vjernog monitora, nakon gotovo 4 godine, za jednog Samsunga 931BF.... |
Kolko para toliko muzike.... LCD je prednost nad CRT-om, ja sam zadovoljan svojim iz siga i nebi ga mjenjo za crt, slika je odlična, a zdravlje je najbitnije!
|
Te dvije crte su karakteristika 17"+ Sony Trinitron monitora (15" imaju samo jednu crtu).
Za razliku od klasičnih shadow-mask monitora kod kojih zraka osvjetljava klasični dot-trio element kroz metalni/keramički zaslon sa rupicama, kod Trinitron monitora RGB fosforni premaz je nanesen u trakama koje se protežu od vrha ekrana dok se snop fokusira pomoću razapetih paralelnih žica. Kod sudaranja elektrona sa rešetkom neminovno dolazi do vibriranja, i da nije tih horizontalnih žica koje stabiliziraju rešetku došlo bi do problema s fokusom. prednosti: - dvostruko više fosfornog premaza po površini pixela daje svjetliju sliku vjernijih boja, - 30-40% pokrivenost ekrana rešetkom (70% shadow-mask) dovodi do manje felšanih elektrona što rezultira manjim zamaranjem očiju, - kod dužeg korištenja usljed sudaranja elektrona s shadow-mask rešetkom dolazi do iskrivljenja metalne rešetke kod jeftinijih monitora odnosno izjedanja keramike kod skupljih što svakim danom dovodi do sve slabijeg fokusa. Kod Trinitrona najveći dio energije kod sudaranja odlazi u vibraciju rešetke. nedostaci: - na svjetloj pozadini vide se dvije malo izraženije crte od žica za stabilizaciju iako ne toliko napadno - Sony je licencirao tehnologiju Za kalibriranje osvjetljenja monitora koristi se Nokia Monitor Test, DisplayMate i slični programi. |
Ma nemres ih vidjet ak se fakat ne zabuljiš u njih. Mozda prvih par dana ti smeta, al kasnije ne.
|
Ja sam to prvi put vidio kod jedne trinitron 17" Nokie i popizdio koliko mi je smetalo. Nakon par dana zamalo sam plakao kad ju je trebalo vratiti (to je bilo negdje 1995, bilo je na testu radi kupovine par desetaka komada, bila je najbolja, al daleko preskupa)
|
Na poslu radim na 17'' LCD -u dok doma ima 17'' CRT. CRT (Samsung 795MB) mi je na 100Hz i ono slika je zamrznuta, jednostavno nemozes primjetiti pomak, nikako. Inace sam dosta osjetljiv na titranje i refreshing al ono 100Hz je stvarno mirno do bola.
Mislim da cu kada tada i doma nabaviti LCD, obavezno 19'', al dok mi ne postane greda miran sam sa ovih 100Hz |
Citiraj:
CRT ima sve bolje, osim tzv. osvjetljenosti. Ali ono, ja svoj brightness na SyncMaster 955b ne drzim na 100%, a 120 herza ne mjenjam za nikakvih 60 nikada! |
Citiraj:
|
CRT iscrtava sliku progresive tj. svaki red a ne interlaced kao kod TV.
E.T. ali koliko će ljudi staviti pozadinu i samo gledati u nju. Slika na LCD-u je super ali kad se počinje mjenjati sadržaj ekrana tu nastaje problem. |
Ja imam Nokiu 447Xpro (CRT 17") takoder je unutra trinitron, i ima dvije zice... Kada sam ga kupio, mislio sam da nesto ne valja, ali nekon tjedan dana jednostavno ne vidis crte, naviknes se i uopce ih ne primjecujes...
|
imam gadni crt star jedno 6-7 godina 15" vrijeme ga je zgazilo vrijeme je za LCD.
|
>>Ja imam Nokiu 447Xpro (CRT 17") takoder je unutra trinitron, i ima dvije zice... Kada sam ga kupio, mislio sam da nesto ne valja, ali nekon tjedan dana jednostavno ne vidis crte, naviknes se i uopce ih ne primjecujes...
__________________ Inace, te dvije crte su na vecini crt 19" vidljive tako da se na to naviknite. Te dvije crte su zice koje drze matricu. Tako su meni rekli. :) : boxers : : boxers : : boxers : |
da ne otvaram teme
Molim za mišljenje o CRT-u Samsung 1200NF, da li to vrijedi 1000kn? Kakva je slika, koje su mane? fala.. |
pa šta nitko nije imao taj monitor
|
bilo bi ti lakse da si otvorio novu temu
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:16. |