![]() |
AMD na 90°C
Riječ je o AMD XP 2000+ socket A procesoru.
Stavljen je na Epox 8K3A ploču. Cooler je Volcano 7 Kad upalim komp u postu vidim 75°C što se u jednoj minuti poveća na 90°C (tako senzor kaže) Hladnjak na procesoru radi glasnije nego FEN. da pojasnim, 7CM hladnjak se vrti na 6500 okretaja... Ja polagano piz.... i neznam što da napravim... Nakon što ugasim komp, pipnem cooler i on je hladan, njegov bakreni pasivac je hladan, matična ploča je hladna. Vcore na procesoru je stavljen na default i matična ga stavi na 1,69 V. Stavio sam AS5 pastu na procesor ( samo onaj mali dio površine 1 cm sa 1 cm na procu ) i to je otprilike to... e sad, ja nemam HDD u tom kompu, no danas bi trebao dobiti, pa instalirati operativni sustav i tak to... proc i mat. su kupljeni prije mjesec dana sa trznice, ali sam ih eto tek sad imo priliku isprobati... Što sad? jel senzor laže, da idem riskirat i instalirati doze ili šta? |
Imam isti procesor i cooler. Samo druga ploča. Nikad mi proc nije bio iznad 50-60 stupnjeva. Volcano 7 ima sa strane toplinski senzor i vrti se prema temperaturi u kučištu, meni je naravno cooler bio tak okrenut da je senzor malte ne ležao na vručem napajanju i vrtio se ko budala iznad 5k rpm i zujo ko lokomotiva. Možda ti matična očitava temperaturu tog senzora. Možda ti matična namjerno očitava veču temperaturu da spriječi pregrijavanje slično ko meni na soltekici ABSII temperatura. Ak je to nemaš se kaj brinut. Jedino još ostaje opcija da ti je pasta u banani ili se nije dobro ukeljila na cooler. Ja se sječam davno kad sam prvi put stavljo pastu na volcano 7 da ju je trebalo malo utrljat u rupice na bakrenom dijelu coolera ili tak neš......
|
Pasta je 100% dobro stavljena... ne da sam zamastio samo ovaj, nego prije ovoa imam dugogodisnje iskustvo mazanja procesora, tako da ono, to definitivno nije... Baš sam gledao i skontao sam taj senzor, sad cu malo prčkati po njemu, al unatoč svemu, još uvijek mi neide u glavu činjenica kako 7 CM na 12V može proizvesti 6500 okretaja, pa maximum je nekih 5500 na volcano 7... stvarno neznam kaj da radim, no neki senzor gadno čita, a koji, to se mora saznati... Što u kompjuteru može dati 90C u jednoj minuti rada? Možda eventualno elektro motor od ventilatora, hm, ko zna, idem rastaviti cooler
|
Evo novo izvješće...
Temperatura riješena, procesor radi na 43 °C pri bootanju. Problem je bio u jednom odspojenom kondenzatoru na području slota za procesor, pa sam to riješio... Ostaje i dalje problem prebučnog coolera... Naime, da bi postigao 2900 okr / min treba imati 7V a pri 5500 ima 12V Ja sam upravo izmjerio na kontaktima 15V Provjereno sa dva napajanja ista stvar, ubačen cooler na drugu matičnu, ista stvar... totalno zbunjujuće... ko da nešta u njemu forcira toliku potrošnju, brzinu, stvarno neznam... Vjerojatno ću napraviti par modifikacija i ugradit custom 80 mm vent da riješim taj problem, a do tad bar CPU sad ima normalnu temp i to me ne brine |
pretpostavljam da je to palomino jezgra koja se grije ko luda. za nju ti je nekih 60°C normala.
druga stvar, volcano 7 je srot coller, bza mu je za qurac.bas na dijelu gje nalijeze na proc debel je svega 2-3mm tak da se toplina opce ne ptenosi na listice. treca stvar epoxice su poznate po laganju. moj savjet jje da uzmes neki drugi cooler koji ce 3 put bolje hladit i bit 10 puta tisi... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:51. |