PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Kako promijenit character set (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=4349)

Roso 13.04.2003. 21:21

Kako promijenit character set

Kako prominit character set u windowsima 98 na hrvatski. Fajlovi koji su imali hrv. znakove ne mogu se prikazivati i prikazani su u obliku tipa ma_ka.exe i slicno. Kada hocu stavit cro tipkovnicu kaze mi da windowsi koriste drugi character set (code page). Please help!!!

miato 13.04.2003. 22:03

Re: Kako promijenit character set

Citiraj:

Originally posted by Roso
Kako prominit character set u windowsima 98 na hrvatski. Fajlovi koji su imali hrv. znakove ne mogu se prikazivati i prikazani su u obliku tipa ma_ka.exe i slicno. Kada hocu stavit cro tipkovnicu kaze mi da windowsi koriste drugi character set (code page). Please help!!!
Ja sam to JEDINO rjesavao reinstallom windowsa (ako se ne varam, mozda je cak i format bio u pitanju :D )
no vjerujem da ima neki laksi nacin ....

Paske 14.04.2003. 08:32

Re: Re: Kako promijenit character set

Citiraj:

Originally posted by miato
Ja sam to JEDINO rjesavao reinstallom windowsa (ako se ne varam, mozda je cak i format bio u pitanju :D )

Vjerujem da ima, ali nakon hrpe zajebavanja naućio sam to riješavati prilikom instalacije. Naknadno mijenjanje je ravno trningu za živce ala ruski rulet :rolleyes:

tor 15.04.2003. 17:39

Citiraj:

Jednom mi je lik bio pokazao kako se to radi ali ne vrjedi zajebancije vjeruj mi. Moraš naći istu verziju win-a pa prekopirati NEKE fajlove pa onda uz pomoć Win 98CD pokrenuti neki kurac da sve to zajedno zavrti i upali nakon restarta. Uglavnom niti se ne sječam niti vrijedi jebe. Sad češ barem naučiti da jezične postavke pod 98 odabireš odmah kod instalacije, kao što je i veliki dio nas "naučio":D Iz greški se uči, pogotovo tuđih.

tor 15.04.2003. 17:40

Re: Re: Kako promijenit character set

Citiraj:

Originally posted by miato

Ne treba format:D reinstal je dosta. Glupa 98:argue:

msvrtan 15.04.2003. 17:45

Citiraj:

ja imam jedno glupo pitanje...od kuda ti ideja fajlove nazivati mačka.exe? .. pa nije bas pametno koristiti nase znakove u imenima fajlova...umjesto č i ć stavis c i tako blize...

prvo sto se desi kad preneses nekome tko nema hr charset? dobije te nebuloze...onda problemi ako stavis na net i hoces da neko skine..prije je bilo problema ako i stavis u attachement (neznam jel ima jos uvijek)..zamisli da svi na svijetu pocnu pisati fajlove u svom character setu..kupis svedski software pa moras imati njihov char set..pa onda ruski i evo opet...pa mozda kineski i neka tulum pocne...

medo 15.04.2003. 18:49

regional settings postavi na 'Croatian' i otvori config.sys file i ubaci sljedeću liniju:

country=038,852,c:\windows\command\country.sys

ili neki drugi folder u koji instalirao Win98.

medo 15.04.2003. 18:50

... i restartaj mašinu naravno. :rambo:
(glavno sam zaboravio)

tor 15.04.2003. 19:50

Opa, ovo nisam vidia još. Bravo bravo (ako radi).:D

medo 15.04.2003. 20:54

"country" je za DOS ono što je Regional settings za windoze... nisam više siguran da li ga se smije isključiti kao na NT platformama, ali zna stvarati probleme ako nije dobro definiran.

Dr@Zen 10.05.2003. 10:05

Znimljivo je da sam ja to u autoexec i config.sys sve rem-ao a i dalje imam hr slova u win(98se).To bi znacilo to se odnosi samo na dos prozor...Ak nemozes promijenit iz win pod keyboard onda ne gine reinstal

Američanac 12.05.2003. 11:44

skoro da je ono sa Dos-om radi

Probano... s tim da jos moras uz country ubacit i mode prepare za keyboard.sys i blah blah...

ali ti nebu radilo pod windozima... jedini nacin je da instaliras hrvatsku verziju (citaj distribuciju) win98se jer ti engleska americka distribucija neće radit...

a da... taj famozni mačka.exe mos rinejmat da otvoris dos i pjeske dođeš do direktorija, vidis kako se lista i npravis ren ma?ka.exe u macka.exe... i radi... :)

ili napraviš downgrade na winXP pa više neš imat TAKVIH problema... hehehe

odo ja...

gpremec 12.05.2003. 12:02

Zanimljivo, ali dali se itko od vas sjetio to napraviti preko Control Panela? Nisam nikada probao, ali brijem da bi trebalo raditi.

Add/Remove Programs, pa onaj tab Windows setup i tamo popraviti instalaciju. Nakon toga na Regional settings postaviti sve na hrvatski (ili vec koji koristis), pa jos stavis da je tipkovnica HR i da je to defaultni jezik, pa jedan lagani restart.

Nisam nikada probao, ali nekako imam filing da mi moglo pomoci.
A mozda sam zabrijo nesto totalno bezveze.:D

greg SE 12.05.2003. 15:52

Citiraj:

Originally posted by gpremec
Zanimljivo, ali dali se itko od vas sjetio to napraviti preko Control Panela? Nisam nikada probao, ali brijem da bi trebalo raditi.

Add/Remove Programs, pa onaj tab Windows setup i tamo popraviti instalaciju. Nakon toga na Regional settings postaviti sve na hrvatski (ili vec koji koristis), pa jos stavis da je tipkovnica HR i da je to defaultni jezik, pa jedan lagani restart.

Nisam nikada probao, ali nekako imam filing da mi moglo pomoci.
A mozda sam zabrijo nesto totalno bezveze.:D

me neradi.....
format pa instalacija je jedino normalno rijesenje......
sve ostalo nevrijedi zivaca (a ionako na kraju neupali :D)

gpremec 12.05.2003. 16:08

Citiraj:

Originally posted by greg SE
me neradi.....
format pa instalacija je jedino normalno rijesenje......
sve ostalo nevrijedi zivaca (a ionako na kraju neupali :D)

Vis, vis, bas bum jednom napravio takvu instalaciju, pa da probam ovo sto sam gore nastrao. OK, vjerovatno ne bu radilo kak sam zamislio, ali bas da probam. Tak je frend probao XPe na arapskom.:D

greg SE 12.05.2003. 16:54

Citiraj:

Originally posted by gpremec
Vis, vis, bas bum jednom napravio takvu instalaciju, pa da probam ovo sto sam gore nastrao. OK, vjerovatno ne bu radilo kak sam zamislio, ali bas da probam. Tak je frend probao XPe na arapskom.:D
me jel ti to meni nevjerujes da neradi tako????
no, no :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:51.