![]() |
NTLDR problem...
Imam mali problemcic. Ovako, imam dva diska (jedan SATA od 160GB i jedan ATA od 120GB) i na svakom imam po jedne windowse. Ovas SATA bi mi trebao biti „glavni“ jer mi je ovaj drugi prenosivi u ladici. E sad ovako, dok izvadim taj iz ladice nemoze mi podignuti windowse i napise mi „NTLDR is missing Press CTRL+ALT+DEL to restart“. I dok su mi podignuti windowsi s SATA diska glavna particija na kojoj su mi windowsi je pod slovom D. Kako bih to mogao ispraviti da mi „glavni windowsi budu oni na SATA disku, po mogucnosti da nemoram stavljati nove windoze... :)
HVALA |
Možeš sa nekim programom tipa 'partition magic' odrediti koja particija na kojem disku će biti aktivna boot particija... ili još jednostavnije podesi u BIOS-u koji disk će imati prioritet tj.biti prvi pri dizanju windowsa...
|
Nego... koje slovo je dodijeljeno tom ladičnom disku?
Reci da nije C:, molim te. : goood : |
Hmm ja sam zadnji takav problemčić riješio editiranjem boot.ini. Znači otvoriš boot.ini file i pod default mu odrediš željenu lokaciju s koje da se dižu win.
|
Ja kad vidim takvu poruku odma povilneim i reinstaliram windoze.
Ako nista drugo stavi i taj ladicar, sa njega digni komp i onda nadji na ovom SATA disku boot.ini i vidi sta ne valja i sredi. |
ma izvadio sam ladicu i onda stavio nove windowse na SATA disk i sad sve radi kak spada!
|
Blago tebi. Meni ne radi. Komp mi se poceo blesirati jucer i danas je pukao skroz. Odlucih se za reinstalaciju. Nakon backupa, krenem ja lagano i mirno uz kavicu. BSOD. Oke velim ja, zemem laptop, izguglam error, stavim novi disk, krenem ponovno. BSOD. Odradim chkdsk /r iz konzole, instalacija se nastavi i prodje. Instaliram drivere za zvucnu, resetiram. Dodam komp u domenu, resetiram. Instaliram drivere za drugu mreznu, resetiram. BSOD s istom greskom kao ona druga. Safe mode - disejblam sve mrezne i zvucnu i ne ide. Idem s laptopa pogledati kaj bih mogao probati, ali ne - ni FF ni IE nece na net odjednom. Sve pingam, sve je na mrezi, ali ovi nece otvorit stranicu. Tu mi je tlak skocio malo previse. Izvadil sam XP cd iz kompa i sada instaliram Vistu. Ovo pisem s laptopa na kojem sam digao Kubuntu s live cedeja.
Osjecam se kao da je ponedjeljak. wow, uz svu živčanoću sam se uspio snaći i podesiti tipkovnicu na hrvarski layout. : nuts : |
Citiraj:
Mogao si problem riješiti u notepadu za 13 sekundi. |
mirkoB da li bi mi mogao pojasniti sta se tacno treba promjeniti kada se to desi?
Jednom mi se desilo pa smo se ekipa i ja skupili i iz dosade muljali po svemu sto bi moglo biti uzrok tome i proradilo je, ali ja se ne sjecam sta smo uradili. Svaki sledeci put kad mi se to desilo radio sam reinstal wina, ne samo zbog toga nego zbog proste zakrcenosti diska. |
Kvaka je u tome da windowsi proglase boot diskom onaj na kojem su prvi put instalirani. Kad instaliraš na drugi disk/particiju, važni fajlovi - boot.ini ntldr i ntdetect.com ostaju na disku/particiji prve instalacije windowsa.
Sada ti je najjednostavnije kopirati boot.ini koji je sada ok, i spremiti ga za kasnije. Najjednostavniji način za doći do boot.ini je desni klik na My computer, Properties. Odi na Advanced tab, pa na Startup and Recovery. Klikni na Settings. Klikni na Edit. U Notepadu koji se otvori označi sve, kopiraj i zatvori notepad. Otvori drugi notepad, paste i snimi ga negdje kao npr. boot.bak Kad se greška ponovi, ponovi isti postupak, s tim da otvoriš boot.bak kopiraš sadržaj i pejstaš ga u boot.ini. Spremi boot.ini u notepadu (samo na save) i restartaj stroj - problem bi trebao biti riješen. Sve se ovo da napraviti i iz command prompta no namjerno sam posve izbjegao uporabu istog, ne znam koliko se još ljudi zna služiti attrib-om, editom i inim komandama/aplikacijama. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:31. |