PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   ASUS P2B, BIOS update problem (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=41303)

Max Rockatansky 16.06.2006. 23:09

ASUS P2B, BIOS update problem

Sorry ako sam OT (zbog starosti ploče :))

Dobio sam neku staru makinu za reinstalirati i trebao mi je update BIOS zbog prepoznavanje većih diskova (>32GB).

Skinuo sam zadnji BIOS za Asusovih stranica za koji baš i piše da rješava taj problem, međutim, nakon updatea, makina se gasi čim se upali - za pol sekunde, sekundu - kao da odmah dobije i powef off signal.
I da, flash utility je uredno javio da je update bio uspješan.

Jasno, najprije sam pretražio po netu, ali nisam našao ovakav problem.
Sjeća se možda itko da li je postajala neka kvaka ? Il je nepovratno zbrljan eprom ?

U tom slučaju, da odmah pitam i ima li netko staru P2B ?

Hvala

jjd37 17.06.2006. 02:02

Probaj prvo kratko spojiti jumper pored kojeg piše CLR CMOS ili slično na par minuta (naravno komp mora biti zgašen i bez uključenog strujnog kabela) a nalazi se negdje u blizini baterije. Nakon toga uključi komp i uđi u BIOS postavke i odaberi LOAD DEFAULT SETTINGS i nakon toga restartaj komp. Nadam se da će to pomoći.

Max Rockatansky 17.06.2006. 09:31

Da, to je inače standardna procedura, ali ne pomaže.
Uopće ne mogu više do BIOS-a jer se makina odmah gasi :(
Izgleda da mu ne paše revizija.

Thanx enivej :)

nino 17.06.2006. 10:19

Cuj neznam koliko ti je vazna ta ploca, ali uvijek se mozesh javiti ovdje, mislim da bi to Bubba lako rjesio:)
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=35586

Max Rockatansky 17.06.2006. 13:37

Odlično, hvala na linku :)

Ma problem je što se možda i čitava ploča može naći za toliko, a opet je rizik da je sam eprom "zapečen" (tako to kažu znalci, ne kužim se u to :))

Naravno, ni govora da je Bubba skup, dapače. Da se radi o nekoj novijoj i vrijednijoj ploči, svakako se isplati. Ja sam isto odmah zabilježio :)

Bubba 17.06.2006. 17:24

Citiraj:

Autor Max Rockatansky
Ma problem je što se možda i čitava ploča može naći za toliko, a opet je rizik da je sam eprom "zapečen" (tako to kažu znalci, ne kužim se u to :))

Jaki su ti to znalci... Kao sto sam napisao, ona cijena je cijena koju sam ja naveo okvirno, znajuci kako se krecu cijene u razno raznim ducanima koji ni nemaju programatore (moja je, u prosjeku, duplo niza, a mogu takodjer izdati racun). Kao sto rekoh, za cijenu se lako dogovorimo i iznosi onoliko koliko mislite da vrijedi ili imate odnosno zelite dati; uostalom, ne bi bio ni prvi ni zadnji kojem sam to besplatno napravio, a vjeruj mi, nisam covjek koji zeli zaraditi na tudjoj "nesreci" i taj programator kupljen je za moje osobne potrebe. Donesi 2L Kokakole (light, ipak ce ljeto i kupanje skoro) i ja cu ti flashat BIOS bez ikakvog problema.

Zond 17.06.2006. 18:01

Jos nisi naucio da light sadrzi vise secera od obicne? Max donesi ti Bubbi Colu 21 ili koju slicnu varijantu Cole "za narod".

Max Rockatansky 17.06.2006. 21:03

Ma to o zapečenosti je išlo u stilu da eprom crkne u smislu da se više ne može u cijelosti prepisivati ... ne znam, nisam se nikad bavio tim stvarima.

A Bubbina cijena je stvarno i više nego ok (u kojim god jedinicama bila izražena :)) a sama želja da pomogne ionako nema cijenu.

mirkoB 17.06.2006. 21:43

Citiraj:

Autor Max Rockatansky
Sorry ako sam OT (zbog starosti ploče :))

Dobio sam neku staru makinu za reinstalirati i trebao mi je update BIOS zbog prepoznavanje većih diskova (>32GB).

Skinuo sam zadnji BIOS za Asusovih stranica za koji baš i piše da rješava taj problem, međutim, nakon updatea, makina se gasi čim se upali - za pol sekunde, sekundu - kao da odmah dobije i powef off signal.
I da, flash utility je uredno javio da je update bio uspješan.

Jasno, najprije sam pretražio po netu, ali nisam našao ovakav problem.
Sjeća se možda itko da li je postajala neka kvaka ? Il je nepovratno zbrljan eprom ?

U tom slučaju, da odmah pitam i ima li netko staru P2B ?

Hvala

Imam ja P2B. Josh radi.
Postoje dvije verzije BIOS-a, za ploče s hw monitoringom i bez njega. Sigurno si stavio onu koju ne treba.
Ja sam prije nekoliko mjeseci stavio zadnji beta BIOS, radi OK.

BTW, koliko memorije imaš na ploči? Nedavno sam pokušao dodati 128MB V-Data memorije, ploča ne prepoznaje više od 64MB po modulu??

Max Rockatansky 17.06.2006. 22:07

Da, nešto je sigurno krivo :) ali i dalje ne znam koji bi onda bio ok.
Ma na Asusovim stranicama se baš i nisu ubili od pojašnjavanja ... nema ni "history" za BIOS, što koji release donosi ... meni je trebalo zbog većih diskova, i tek u FAQu piše da 1013 i 1014 beta rješavaju problem, inače ne bi ni riskirao upgrade.

Što se tiče RAMa, u ovoj makini je 2x128MB(PC100) i 256MB(PC133), svi dvostrani, i radi ok. (ako izuzmemo što je sad više ne mogu upalit :))

yedwy 17.06.2006. 22:20

Kako izgleda skurio si ga...:(

Bubina cjena je ok ja sam platio 60ak kuna prošlo ljeto flash tako da je to sasvim ok a još k tome kod njega si doneseš sve što treba i probaš jel uspjelo i jel rješilo problem, pa ako nije probaš s drugom verzijom biosa i tako...

Meni su likovi u servisu drmnuli krivi bios gore, za verziju ploče bez lan-a pa mi je mrežna nestala...: Machineg

Sereš se na takav servis... I još mi k tome ponište garanciju na ploču koja je tekla još 6mj a da ne spominjem da je bila flaashana službenim full release biosom, a ne nekom betom...: axeman :

Anyway odlutao sam...:D

Da ne gubiš vrijeme probaj napravit autoflasher floppy i flashnuti ga njime, ionako nemaš sad što izgubit...:cool:

Iako ako ti se tako gasi ne vjerujem da će se stić napucat prije nego se sruši :(

mirkoB 17.06.2006. 22:20

Jesi li prije iz BIOS- mogao vidjeti brzinu vrtnje ventilatora na procesoru, te napone na ploči? Ako jesi, treba ti BIOS za ploču s hw monitoringom.
Uostalom, samo su dvije verzije BIOSa - odfuraj stroj kod Bubbe pa riješite problem metodom pokušaja i pogreški.

Panzer 17.06.2006. 23:36

Citiraj:

Autor mirkoB
BTW, koliko memorije imaš na ploči? Nedavno sam pokušao dodati 128MB V-Data memorije, ploča ne prepoznaje više od 64MB po modulu??

Trebas dvostrani ram, isto ko i ja...;) Ja sam uspio nabavit dosta plocica, popunio sam 4 utora, i imam oko 576MB memorije... Inace ploca je isto ASUS, CUBX, uglavnom zvjerka od ploce... :) I na njoj celer 900@1200.

mirkoB 19.06.2006. 00:15

Kvragu. Šta da radim, da stavim oglas na tržnicu "mijenjam 128MB jednostranog SD-RAMa za 128MB dvostranog" ? Full glupo.
Na mojoj P2B je Celer 300@450.

^SuperUnknown^ 19.06.2006. 18:56

Pa da, nemas sto za izgubiti, mozda ti se netko i javi :D

yedwy 19.06.2006. 20:06

Citiraj:

Autor mirkoB
Kvragu. Šta da radim, da stavim oglas na tržnicu "mijenjam 128MB jednostranog SD-RAMa za 128MB dvostranog" ? Full glupo.
Na mojoj P2B je Celer 300@450.

hehehe mislim da mi frend negdje još ima toga (dvostranog PC100 SDRAMA 64+128mb) pa ću ga pitat dal se oće toga rješit... :D

mirkoB 26.06.2006. 12:25

yedwy, imaš PM. Još od jučer :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:28.