PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD Radeon (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Zašto će Nvidia zauvijek imati bolje OpenGL performanse (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=40020)

segregator 26.05.2006. 13:33

Zašto će Nvidia zauvijek imati bolje OpenGL performanse

http://www.beyond3d.com/forum/showth...d=1#post709375

Jelc 26.05.2006. 14:33

Sad si se sjetio a postali smo to već par puta....stara priča....

Mailman 26.05.2006. 14:38

već je bilo govora o "prljavoj" nVidiji:
ovdje i ovdje
no, ne škodi svako toliko spomenuti o čemu se radi...;)

segregator 26.05.2006. 14:56

Pa jel čine pc-ekspert recenzenti nešto po tom pitanju? Sudeći po OpenGL rezultatima, baš i ne, jer u zaključku zadnjih 20 ATI vs Nvidia testova stoji copy/paste-ano kako ATI openGL suxa, a nvidia je super :)

Jelc 26.05.2006. 15:34

Citiraj:

Autor segregator
Pa jel čine pc-ekspert recenzenti nešto po tom pitanju? Sudeći po OpenGL rezultatima, baš i ne, jer u zaključku zadnjih 20 ATI vs Nvidia testova stoji copy/paste-ano kako ATI openGL suxa, a nvidia je super :)

Pretpostavljam da bi to bio malo veći posao (vremenski).

Osim toga nije jednostavno skužiti u svakoj novijoj reviziji drivera kako isključiti neke stvari....

Budući da Denis radi i za BUG i za PCE sumnjam da ima vremena.

Ono da je cijepljeni Nvidiaš neću ni spominjat:D

Zvijerko 26.05.2006. 20:27

Meni je samo zanimljivo to da ljudi na forumu su se svi složili da nikako ne mogu doći do navedenih 20% smanjenja performansi zbog optimizacija. Također, ako je samo to razlog što je NVidija bolja u OGL-u, zašto je onda bolja i bez AF? Također, davno je već zaključeno da ni ATi nije zlatan, pa ne vidim šta izvodite bezveze. I jedni i drugi su firma koja juri za što većim brojkama da bi prodali svoje proizvode. Kao da ikog od njih briga šta vi, kao iskusniji korisnici, mislite. Jer sve se svodi na to da netko tko je kupio grafičku i instalirao drivere koje je dobio na cd-u (a tako radi većina ljudi) bez nekih prčkanja pokrene igru i to ide na toj kartici najbrže uz relativno dobru kvalitetu slike.

Jelc 26.05.2006. 22:27

Citiraj:

Autor Zvijerko
Također, davno je već zaključeno da ni ATi nije zlatan, pa ne vidim šta izvodite bezveze.

Ja se ne sjećam da je još od početaka R300 bilo ikakve paljevine sa kvalitetom, ako ti slučajno znaš nešto-slobodno postaj.:)

Činjenica je da je Nvidia sa "optimizacijama" bila malo pretjerala.
To je varanje korisnika.

Ne jedamput su korisnici sa nekim modanim driverima znali reći da im frame-rate JE manji ali da je kvaliteta prikaza PUNO bolja.

Zvijerko 26.05.2006. 23:17

Da si sve pročitao vezano za to vidio bi da je to što se ne isključe optimizacije je bug u panelu, ne u driverima. Mislim, drago mi je da si ti fanATIc, ali ne moraš toliko srat po NVidiji, ako ti se ne sviđaju nemoj kupovat i dobro. Ja nisam ljubitelj ATi-ja, ali da mi je bilo isplativo uzet nešto njihovo kad sam uzimao ovu karticu uzeo bih, pa bih srao po tome samo ako imam to i nisam zadovoljan. Trenutno sam sasvim zadovoljan ovime što imam, ali to ne znači da ću srat po ATi-ju. Svi su oni manje-više isti, to su firme, i bio bi red da shvatite da je to ipak kapitalizam i vi tu kao manjina (znači oni upoznatiji s optimizacijama i njenim nuspojavama) ne značite puno. Večina ljudi će doć kući, instalirati to i igrati te misliti da je to što su dobili najbolje što se moglo dobiti (u oba slučaja, jer koliko se sjećam i ATi je imao svoje forice s driverima i optimizacijama, ali to je tema o kojoj bi se moglo idućih sto godina raspravljat).

Ozy 27.05.2006. 02:33

Ma sve je to u redu;ali kad ti vidim SIG,veze sa vezom nema...naročito mema sa grafe na 666mhz... :D
Ispričavam se odmah na OT-u i naravno ako sam te uvrijedio Zvijer-ko;ali fakat mi nije jasan tvoj SIG...

stef 27.05.2006. 09:04

Mislim da nije sve u optimizacijama i varanju korisnika. Nvida je dosta ulagala u workstation grafiku gdje se traže dobre OpenGL performanse. Uredno izdaju kvalitetne OpenGL drivere za Linux (IA32, AMD64 i nekad za IA64 arhitekturu, s tim su prestali), FreeBSD (IA32) i Solaris (IA32 i AMD64) što nije slučaj s ATI-em.

Zvijerko 27.05.2006. 10:52

Citiraj:

Autor Ozy
Ma sve je to u redu;ali kad ti vidim SIG,veze sa vezom nema...naročito mema sa grafe na 666mhz... :D
Ispričavam se odmah na OT-u i naravno ako sam te uvrijedio Zvijer-ko;ali fakat mi nije jasan tvoj SIG...

Uvrijedio? Not at all :D
Neg, nije mi jasno šta nije jasno u sigu : stoopid

Još jednom ponavljam, ako je problem samo u optimizacijama, kako onda da su dosta bolje i bez AF-a? Ja bih jako volio da i ATi poboljša drivere po tom pitanju pa da se izbor svodi na to tko ima manju cijenu, koja se manje zagrijava, koja se više clocka itd, a ne čiji su driveri dobri za koje igre (naravno, ovo vrijedi i za NVidijine drivere, iako ja nisam imao niti u jednoj igri problema niti s jednim driverima, ali očito ima ljudi koji jesu)

Crash009 27.05.2006. 10:56

mema na 666mhz, aka satan"s number, hehe

Zvijerko 27.05.2006. 13:21

A ***************ga, dotle ide :D

Jelc 27.05.2006. 15:38

Citiraj:

Autor Zvijerko
Mislim, drago mi je da si ti fanATIc, ali ne moraš toliko srat po NVidiji, ako ti se ne sviđaju nemoj kupovat i dobro.

Joj kak volim kad iskusna frajerčina od 20-ak godina počne sa spikama "ne moraš toliko srat" .....

Ljudi koji godinama rade sa hardwareom navedu kaj sve nevalja u Nvidia driverima za NF/2/3/4 cipset i odmah se javi manga sa spikom "Jupi, obožavam ovakve forice slušat. Jednom s nečim problema imat i na jednom kompu i odmah svi drvlje i kamenje. Meni sve super radi, i grafički i sistemski driveri. Znači driveri su nešt najbolje na ovom svijetu."

Site koji ima reputaciju u svijetu grafike napravi članak o Nvidiinim optimizacijama-opet skače na zadnje noge isti....

Pa daj onda budi frajer i napravi isti test pa nam postaj reze.

I nemoj solit pamet ljudima o problemima kaj se tiče Nvidia drivera za ploče ako nemaš iskustva.

Pa ću ti ponoviti-naveo si da "davno je već zaključeno da ni ATi nije zlatan, pa ne vidim šta izvodite bezveze"

Daj neki argument za to, navedi test na netu ili nekaj slično.
Kad već pričaš o tome.

Mislim-kad si već tako iskusan kaj se tiče Nvidia grafa i ploča, nije ti valjda teško?

Zvijerko 27.05.2006. 16:10

Vidim da sam ti pogodio živac, ali nije mi to bila namjera. Kad budem imao, napravim test, nije problem. Ali ako malo bolje pogledaš link koji je dat u prvom postu, te sve linkove dalje vidjet ćeš da je nekoliko ljudi s istim tim NVidijinim driverima i istim tim NVidijinim karticama koje daju 20% rezultate bolje kad se isključe testiralo i dobilo maksimalno 11% manje rezultate i to u jako malom broju slučajeva.

Također, nemojmo molim te o godinama, jer to baš i nije mjerilo znanja. To što si ti stariji, ne znači nužno da si i u pravu jer očito je da preferiraš ATi i da nisi baš najobjektivniji. Ni ti baš nisi dao niti jedan dokaz koji upućuje da na to da ja nisam u pravu.

Opet, čim dohvatim vremena, potržit ću po netu priče i s ATi-jevim "varanjem" jer sjećam se da je bilo nešt. Dosta davno je to bilo, ali bilo je. Pogotovo su bile forice s 3d markom. Uostalom, moraš biti jako naivan da bi pomislio da ATi ni na koji način ne optimizira svoje drivere i gleda kako NVidija njih dere u OGL-u. A i lijepo sam napisao, a da si pročitao sve vidio bi da je tako, da je to BUG u panelu, a ne u driverima što ostaje optimizacija uključena. Također, većina je dobila iste rezultate s HQ bez forsiranja da se optimizacije isključe i s forsiranjem što upućuje da je to očito ispravljeno.

A što se tiče onog što sam napisao kod sistemskih drivera, kad ti to ne bi izvlačio iz konteksta kako tebi odgovara bilo bi sasvim jasno zašt sam to i u kojem konektstu napisao. Tip prije je napisao da je to smeće od drivera, zato jer je s njima imao problema, na što sam ja napisao da ja nisam imao problema pa bih isto tako kako on pljuje po tim driverima ja mogao hvaliti iste kao najbolje na svijetu. To niti radim niti ću raditi. Mišljenja sam da nemoš doslovno srat po nekim driverima na temelju jednog ili dva iskustva. I ATi i NVidija imaju puno modela, te se naravno zna dogoditi da nešto ne radi dobro, ništa nije savršeno. Trenutno je sve to manje-više jednako. Ako postoje neke optimizacije koje se ne mogu otkloniti, slažem se da se treba dići protiv toga, ali sumnjam da će mala grupica ljudi nešto promijeniti u strategiji jedne kompanije veličine NVidije ili ATi-ja.

Da se razumijemo (OPET), boli me guzica više jel ATi ili NVidija. Važno je da mi rade dobro. Do sad s NVidijom nisam imao problema (nadam se da ni neću), te su mi kad sam kupovao njihove kartice bile najisplativije. Kad ATi ponudi nešt isplativije, vrlo vjerojatno ću kupiti ATi karticu. Tako da ne ispadne da sam Nvidijot. Trenutno imam ovo, i zadovoljan sam. I zamisli, ne serem okolo po ATi karticama, a bogu hvala, imalo bi se šta.

EDIT: Ev malo primjera optimizacija kod ATi-ja
"ATi, on the other hand, repeatedly claimed that their drivers implemented no illegitimate optimizations. The accusations leveled against ATi at NVIDIA's Editors' Day two days ago thus become that much more serious. Epic's Mark Rein confirmed that in some cases, high-res detail textures were not displayed in some areas by ATi's drivers and that standard, lower-res textures are used instead. Randy Pitchford of the Halo development team also mentioned that there were optimizations present in ATi's drivers which are detrimental to Halo's image quality. However, Randy didn't want to go into more detail here. Finally, Massive's new DX9 benchmark, AquaMark 3, also displayed some irregularities of ATi drivers in the overdraw test." - Tom's Hardware
Slikice

Nadalje, elitebastards malo detaljnije. Dosta često su se spominjale optimizacije kod trilinearnog filtriranja koja se kod ATi-ja nisu mogle isključiti (bar ne preko drivera), dok su se kod NVidije mogla. Najbolje otić malo na google i upisat ati optimisations i dobiješ tonu toga. Vezano i za jedne i za druge.

EDIT: Ev malo primjera optimizacija kod ATi-ja
"ATi, on the other hand, repeatedly claimed that their drivers implemented no illegitimate optimizations. The accusations leveled against ATi at NVIDIA's Editors' Day two days ago thus become that much more serious. Epic's Mark Rein confirmed that in some cases, high-res detail textures were not displayed in some areas by ATi's drivers and that standard, lower-res textures are used instead. Randy Pitchford of the Halo development team also mentioned that there were optimizations present in ATi's drivers which are detrimental to Halo's image quality. However, Randy didn't want to go into more detail here. Finally, Massive's new DX9 benchmark, AquaMark 3, also displayed some irregularities of ATi drivers in the overdraw test." - Tom's Hardware
Slikice

Nadalje, elitebastards malo detaljnije. Dosta često su se spominjale optimizacije kod trilinearnog filtriranja koja se kod ATi-ja nisu mogle isključiti (bar ne preko drivera), dok su se kod NVidije mogla. Najbolje otić malo na google i upisat ati optimisations i dobiješ tonu toga. Vezano i za jedne i za druge.

Jelc 27.05.2006. 16:34

Citiraj:

Autor Zvijerko
...dobilo maksimalno 11% manje rezultate. ...... Pogotovo su bile forice s 3d markom......A što se tiče onog što sam napisao kod sistemskih drivera, kad ti to ne bi izvlačio iz konteksta kako tebi odgovara.......I zamisli, ne serem okolo po ATi karticama, a bogu hvala, imalo bi se šta.

11% je razlika između npr. više srednje i visoke klase...

Navedi te forice sa Markom...

Ne pričaj o onom o čemu nemaš pojma-NF2/3/4 driveri.

A ako se kako kaj ti veliš "ima kaj srat po ATI-ju"-navedi..

Svaki tvoj post dok to ne potkrijepiš će biti brisan.

Razlog:

Ja na primjer nisam nikad išao srat Berenu/Marku/Toru za neke reze dok nisam i sam izbenchao.
Makar me je to koštalo i dan-dva vremena.

Izvoli lijepo istestirati pa se javi.

Jer-ovo nije mjesto gdije ćeš kenjati bez da argumentiraš to kaj pričaš.

To kaj razgovaram kulturno ne znači da ću svakom pustiti da kenja kak mu se digne...

Zvijerko 27.05.2006. 17:00

Et, za sad u nemogućnosti isprobavanja u OGL-u (nemam niti jednu OGL igru, za sad) isprobao sam u D3D-u za koji su na toj stranici također naveli da se vrše optimizacije.

FEAR (sve max, fsaa off, ss off, AF 4x, 1024x768)

Bez forsiranja (kako je navedeno na stranici) S forsiranjem
min 11 12
avg 35 35
max 87 88

0-25 31% 31%
25-40 47% 42%
40+ 22% 27%

Iz ovog se vidi da kod drivera koje ja koristim očito nema problema s isključivanjem optimizacija kod prelaska na HQ. Čim dobavim OGL igru pogledat ću i za nju.

Mailman 27.05.2006. 21:26

Citiraj:

Autor Zvijerko
Iz ovog se vidi da kod drivera koje ja koristim očito nema problema s isključivanjem optimizacija kod prelaska na HQ.

ja bih rekao da se razlike počinju osjećati tek kod jačeg hardvera...primijeti da su ljudi testirali 7800GTX koja je u to vrijeme bila valjda najbrže što se moglo kupiti iz nvidijine štale...

Jelc 27.05.2006. 22:21

1 privitaka
Pa ne vrijedi ti ništa nii mijenjati u CP-u drivera ako driveri ne trzaju na to..

Na 6xxx/7xxx seriji je bio aktuelan problem shimmeringa, ali nisi u svim driverima uspio dobiti nestanak shimmeringa uključivanjem HQ opcija u driverima.

I dok je to poslije na 78xx seriji bilo riješeno, na 68xx se još znalo dešavati.

Nemojmo zaboraviti ni činjenicu da je AF na Nvidii ovistan o kutu a na ATI-ju nije.
Dakle, u startu je kvaliteta slike lošija a ako se još malo pretjera sa optimizacijama dobiju se-problemi.

Nvidia je često znala odmah po izlasku nove serije muljati sa kvalitetom pa onda to (dva mjeseca kasnije) obrazložiti greškom u driverima koja im se eto-potkrala.: suicide

Zato treba uvijek koristiti soft u kojem si siguran da nekaj možeš isključiti/uključiti

Jelc 27.05.2006. 22:27

1 privitaka
I drugi dio.

Samo sitnom promjenom sa LOD Bias opcijom se dobije 4fps-a u F.E.A.R.-u, da sad napravim profil sa malo kemijanja (kaj se tiče mipmapa, kvalitete textura, kvalitete AF-a) dobio bi preko 10% ziher.

A ne bi se baš ni vidjelo ako ne gledaš pažljivo...

Zvijerko 28.05.2006. 03:33

Optimizacije sam gasio s nvhardpage-om. A i ipak mislim da bi se baš na slabijem hardwareu bolje osjetile optimizacije, neg kod jačega. To mi je mal logičnije.

Jelc, ma slažem se da to s optimizacijama baš i nije neka fora jer nekad stvarno pretjeraju, ali eto, zato imamo moddane drivere :D

Mailman 28.05.2006. 12:27

Citiraj:

Autor Zvijerko
A i ipak mislim da bi se baš na slabijem hardwareu bolje osjetile optimizacije, neg kod jačega. To mi je mal logičnije.

meni je logičnije baš obratno...pogotovo u igrama poput FEARa koji "jede" hardver...

Zvijerko 28.05.2006. 16:08

Pa vidi, ako su optimizacije uključene, valjda će se osjetiti tamo gdje je to najpotrebnije - kad je manja propusnost memorije. A to je kod slabijih kartica

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:36.