PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Overclocking (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Kako mjerite temperaturu? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=3985)

metalac 08.03.2003. 19:37

Kako mjerite temperaturu?

Vidim ovde dosta ljudi prica o temperaturi njihovih sistema pa reko da vidim kako oni to mjere. Zna se da ovi motherboard monitori nisu bas ispravni, tako da cesto daju "lazne" rezultate ponekad i po 5-10c.

Ja licno imam DigitalDoc5, koji fino radi i mislim da je dobro precizniji od bilo kojeg motherboard monitora.

STRMX 08.03.2003. 20:16

ja koristim program koji sam dobio uz plocu USDM:beer:

Black Dragon 08.03.2003. 20:54

MBM 5.2.2.0

LorD ClockaN 08.03.2003. 21:44

SpeedFan i sasvim sam zadovoljan

Veky 09.03.2003. 00:11

Citiraj:

Originally posted by Black Dragon
MBM 5.2.2.0

metalac 09.03.2003. 02:00

Izgleda da se svi ovde uzdaju senzore koji su ugradjeni na plocama, zato sam i postavio ovo pitanje. Problem je u tome sto su ti sensori pravo losi, i jos kad se pogresno stave na primjer da ne dotice cpu pravilno ili slicno onda mogu pogresno da daju rezultate. Znaci software taj sto se koristi nije bas realan sto se temperatura tice.

LordNitro 09.03.2003. 08:26

MBM

miato 09.03.2003. 09:54

MBM 5.2.1.0
stavio sam si na OSD temp harda i proc (trenutno 29/29)
Znam da senzor na procu mozda ne valja, al sve je to relativno...

LorD ClockaN 09.03.2003. 13:24

Neke AMD ploce (mozda sve) imaju usred socketa sondu koja viri van i dira jezgru proca od ispod. Ploce za P4 to nemaju, nego mjere nekeko drukcije.
Mislim da pošto P4 ima sklopovlje za gašenje kompa ako temp proca prodje odredjenu granicu, mozda ploca cita direktno s tog sklopovlja. To sve sto sam napisao je nagadjanje.

STRMX 09.03.2003. 14:54

Citiraj:

Originally posted by LorD ClockaN
Neke AMD ploce (mozda sve) imaju usred socketa sondu koja viri van i dira jezgru proca od ispod. Ploce za P4 to nemaju, nego mjere nekeko drukcije.
Mislim da pošto P4 ima sklopovlje za gašenje kompa ako temp proca prodje odredjenu granicu, mozda ploca cita direktno s tog sklopovlja. To sve sto sam napisao je nagadjanje.

pa ne diraju bas sve proc
na mojoj ploci senzor unutar socketa je malo nizi tako da ne dira proc. nizi je jedno 2mm:rambo:

LorD ClockaN 09.03.2003. 15:03

Moj cimer je imao sondicu u socketu jedno centimetar i pol koja je bila savijena, onda bi je on malo izravnao tako da dodiriva prod od ispod. Valjda svatko ima drukcije

metalac 09.03.2003. 20:57

zapamtite da ti sto "diraju" procesor, ne diraju jezgro nego "kutujicu" na kojoj jezgro stoji, dok ako stavis sensor na vrh, gdje je jezgro dobijas bolje rezultate.

greg SE 09.03.2003. 21:46

Citiraj:

Originally posted by metalac
zapamtite da ti sto "diraju" procesor, ne diraju jezgro nego "kutujicu" na kojoj jezgro stoji, dok ako stavis sensor na vrh, gdje je jezgro dobijas bolje rezultate.
a kako ces to izvest?kad bi imao dugu sondu mogao bi staviti do jezgre ali ne i na nju samu a da nesjebes hladjenje
ako sjebes hladjenje rezultati ti opet nisu kompetentni

miato 09.03.2003. 22:46

Kolko sam ja svatio, isti senzor ce puno kvalitetnije mjeriti da dira direktno jezgru odispod, nego ako je stavljen s gornje strane, izmedu heatsinka i proca, ali tek tolko da s vrhom dođe do jezgre?
ili se varam???

Black Dragon 09.03.2003. 23:11

Ajmo ovak

Moja CT-6OJV2 ploča nije B-step te na njoj radi tualatin preko adaptera i opet imam očitanje temperature, dakle stoga ostaje da temperaturu intel mjeri sam sebi interno, ne dolazi mu nikakva sonda sa ploče u kućni posjet da mu izmjeri stanje. Je, nije tak?:beer:

z3D 09.03.2003. 23:51

koliko ja znam pentiumi imaju sondu za temp. unutar proca, pa se podaci prenose preko dva njegova pina na maticnu. am I right?

greg SE 10.03.2003. 00:03

Citiraj:

Originally posted by z3D
koliko ja znam pentiumi imaju sondu za temp. unutar proca, pa se podaci prenose preko dva njegova pina na maticnu. am I right?
ali samo p4 mislim.......

metalac 10.03.2003. 07:44

Citiraj:

Originally posted by greg SE
a kako ces to izvest?kad bi imao dugu sondu mogao bi staviti do jezgre ali ne i na nju samu a da nesjebes hladjenje
ako sjebes hladjenje rezultati ti opet nisu kompetentni

pa stavis ga odma do da dodiruje stranu od jezgra. ne na samom vrhu nego na strani jezgra, oba mjesta bi trebala imati identicnu temperaturu. Naravno treba ti mali sensor, koji je nizi od visine jezgra, i oni se mogu naci bez nekih vecih problema.

LorD ClockaN 10.03.2003. 08:31

Tako je:beer:

shimpa 10.03.2003. 16:14

MBM 5.2

Inace MBM prikazuje temp koje mu proslijedi elektronika ploce, gresku u mjerenju ne bi prisio MBM-u, nego temp. diodi u procu (tesko), vani ispod proca (kako kod koje ploce), cipu za ocitavanja (northbridge za internu diodu - tesko, ali moguce ili neki winbond ili sl. cip za one ploce koje imaju dodatni termistor) i na kraju samom proizvodjacu ploce, tj projektantu (najprije).

shimpa 10.03.2003. 16:14

MBM 5.2

Inace MBM prikazuje temp koje mu proslijedi elektronika ploce, gresku u mjerenju ne bi prisio MBM-u, nego temp. diodi u procu (tesko), vani ispod proca (kako kod koje ploce), cipu za ocitavanja (northbridge za internu diodu - tesko, ali moguce ili neki winbond ili sl. cip za one ploce koje imaju dodatni termistor) i na kraju samom proizvodjacu ploce, tj projektantu (najprije).

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:39.