![]() |
Abit IC7 RAID0 101
Pozdrav, ovako, imam Abiticu IC7 s Intelovim chipsetom i trebao bi mi kao neki manual za stavljanje SATA diskova u RAID-0..recimo kao neka uputstva od početka do kraja..štelanje biosa itd..uglavnom imam te komponente (IC7 i dva Maxtorova SATA diska od 250 GB) i treba mi manual da ga mogu isprintati i kod kuce upiknuti diskove u raid-0.
Eh da, citao sam nesto o diskovima, i mnogo njih kaze da ako stavim diskove u raid-0 i jedan disk mi se pokvari da cu izgubit podatke..mislim, zar je tako velika mogucnost da ce mi riknuti disk? ..uglavnom, dobro bi mi dosla pomoc oko toga. |
Moraš u biosu uključiti sata kontroler i postavit ga na RAID.
Diskove spoji u Sata1 i sata2 (nije bitno). Kad ti komp posta, pojavi ti se opcija da stisneš (kod mene CTRL+I) da uđeš u bios od sata kontrolera. Tamo slijedi upute i izaberi raid0. Pri instalaciji XP-a (odmah na početku) stisni F6 kad te pita i tamo ćeš ubaciti disketu koju si dobio sa pločom (Sata Driver disk) i nakon instaliravanja tog drivera, najnormalnije nastavi instalaciju windowsa. Ja imam 2*SATA2 od 160 na mojoj ploči. Sad ćeš imat 500GB diska, pa si razmisli o tome da prvu polovicu diska staviš kao RAID0, a drugu (vanjske trake - sporije) kao RAID1 ako te zanima barem mala zaštita podataka. Ali to ti ne znam objasniti kako napraviti |
Thnx..
|
Citiraj:
|
Ovo je stvarno jako glupo, stavljat 500 GB u RAID 0...
|
Citiraj:
Gledaj, diskove sam dobavio u pol cijene..garancija i sve, sorry što ti nije po volji..ali jebiga, nemam više love. |
Citiraj:
He, vanjske su valjda brže, a unutarnje sporije???? |
Citiraj:
Meni je glupo raditi particiju na takvom nečemu. Kod mene pravilo 1 disk = 1 particija. ili 2 diska = 1 particija! |
Citiraj:
|
Ma mjenjaj jednog za bilo kojeg raptora i to ti je najjači potez, ak gledaš na performanse!
|
Citiraj:
Ništa od raida do daljnjeg. |
To ti se ne isplati, raše uzmi jednog većeg od ta dva što misliš uzeti, bolje rješenje, a za tebe RAID 0 neće donjet očekivano poboljšanje performansi, to je pušiona za nas koisnike!
|
Bolje stavi to u RAID 1, 500 GB nećeš sigurno iskoristit pametno, a ako okolo budeš hvatao filmove i ostale gluposti, bit će ti žao kad neki disk prdne...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:26. |