![]() |
ATi kupuje XGi?
Izgleda da je ovo postao sport. Tko ce kupiti vise malih tajvanskih tvrtki (nV vs. ATi) :D
ATi kupuje XGI? |
E to je tako doslo velika riba jede malu ili ti onaj ko ima vecu kesu za odrisit...njegovo je! Nazalost to je nezanimljivo barem za nas kupce (puno monopola)...slucaj ULi i NVIDIA... prica se ponavlja! : baad :
|
Citiraj:
|
Znaci glasine su bile istinite :)
|
Pa tko danas kupuje nekaj drugo osim atija ili nvidie? Ovime ne mislim na profesionalce koji kupuju matroxa i sl. To je zanemariv broj u odnosu na ostatak. Tak je to kod globalizacije.
|
Citiraj:
|
Znaci odose i oni,barem ih je Ati pripojio mozda izvuku kakve koristi.
XGI je proizvodio dost neozbiljne GPU-e bez planova za nesto novo i njih su kupovali samo tzv "entuzijasti" koji nisu htjeli ni Ati ni nvidiu i nije im bio vazan previse score itd.Matrox je postao prica za sebe i usmjerili su se na profi segment trzista iako i sami sebi ne mogu priznati da su "zajebali" dobar dio trzista koji su imali i nijedan profi segment im nece omoguciti staru slavu. Jedino jos ostaje S3 koji je dio VIA-e danas i imaju dost kapitala da opstanu na trzistu i da pokusavaju,pa ostaju alternativa ali opet oni su slabo zastupljeni na podrucju Europe. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Negdje sam pročitao da Intel prodaje 50% grafičkih u cijelom svijetu. |
Pa prodaje u sklopu chipseta što ide u uredske konfe, a kad uzmemo u obzir koliko u svijetu ima takvih kompova, to i nije velika brojka...
|
Citiraj:
Uspjeli su zauzeti oko 1% svjetskog trzista. Oni su mislim bili divizija starog SiSovog pogona koji je pravio Xabre i kupljenog Tridenta koji nije uspio napraviti neki boom sa svojim pokusajima ozivljavanja Blade3D-a u neki BladeXP4. Eto i tako odose skoro svi Cirrus Logic,3dfx,Trident,PowerVR,XGI,Rendition itd,neki jos postoje ali se bave necim drugim. |
A cuj... XGI je ATi-ju zanimljiv zbog trzista koje je imao, zbog ljudi koji tamo rade, a zasigurno su im zanimljive i mnoge tehnologije koje je XGI imao implementirane u svoje chipove. Ti chipovi mozda nisu bili najbrzi u 3D-u, ali su bili i vise nego konkuretni ATi-jevim i nVidijinim rijesenjima kad je u pitanju HTPC, mala potrosnja energije, malo zagrijavanje i kvaliteta prikaza video materijala. To mozda prosjecnom covjeku na ovom forumu nije toliko bitno, ali ATi-ju sigurno je.
|
Citiraj:
A tek Evans and Sutherland, najjače ime na području ozbiljnih simulacija, vojnih simulatora, rendering polja (za Gospodara Prstenova, npr) koji ugrađuju "neozbiljni" ATI ;) Pogledajte samo čudovišta na dnu stranice ;) http://www.pctuning.cz/index.php?opt...5560&Itemid=44 Znači, ATI Rage MAXX nije mrtav, samo je preselio u neke druge sfere : cheers2 |
Citiraj:
Citiraj:
Naravno, moji naoko ekstremisticki stavovi nisu takvi kakvima se cine na prvi pogled, nego se samo osvrcu na cesto glorificiranje PC-a kao IT grala. Da, i veliki koriste PC, nVidiu, ATI, M$ i slicno, ali ono na cemu tuku lovu PC-a, ATIja, M$-a i nVidie nije vidlo... |
Citiraj:
Daj nađi gdje sam ja spominjao da ATi utiče na performanse? : nono : Kad bi samo to bilo bitno, gdje bi se matrox ugrađivao? nigdje Gigabajt rama? 16 procesora? Ajmo radije na ATI-ja i 4gb video rama pogonjenih sa 64 grafička čipa http://www.es.com/resources/rbds65k.pdf To je prava zvijer Probaj se malo o ATI-ju raspitati šire, a ne samo pratiti Tomica hardware :rambo: A ako govorimo o tehnološkim maksimumima ATI-jeve tehnologije (nitko još nije došao ni blizu), to se vidi iz ovog citata: "X800 line of cards could support up to 256 cores operating together with each card capable of addressing 1GB of memory." Nemam još nikakvih informacija za 1xxx seriju :( |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Hyperthreading? OS Windows? Kakva je to igracka? Hmm, da vidimo, kada si vec zapeo za ATI, koji je nebitan u cijeloj prici, mozes baciti oko na SGI-eve VAN-ove sa Prism sistemima od 256 Itaniuma i do 3TB RAM-a. Ili na Unisysove ClearPath masine koristene za vizualizaciju, cije me je specifikacije strah napisati. A onda su tu Sun i IBM koji za svoje potrebe koriste vlastite 3D akceleratore. U Crayu koji se koristi za klimatske modele takodjer nisam vidio ATI. Kada bolje razmislim, nema ih ni u NEC SX serijama a niti u Fujitsu VPP5000 masinama koje se koriste za meteoroloske modele. I tako u nedogled... Kada si vec zapeo za taj ES, pogledaj malo povise kako izgledaju njihove ozbiljne masine. Jer ovo ostalo nije nikakava prevelika pamet nego cluster vulgaris sa malo jacim karticama i ATIjevim chipovima. E, pa kad pogledas njihove bolje, vidjet ces da se taj ATI ne spominje vise nigdje. Vjerojatno se i koristi, ali to nikome nije bitno, cak ni toliko da bi ga spomenu. Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
I ne znam čemu uopće spominjanje računala koje u krajnjoj liniji i ne trebaju grafičku karticu jer prvenstveno služe number crunchingu? Činjenica je ipak da ATI ima svoje mjesto i koristi se u profi strojevima, a to što ti od toga praviš neku preuzvišenu mistiku, to ostavljam da ti sam sa sobom riješiš ;) Edit: samo da dodam, ne spominji mi Unisys kao ozbiljnu firmu, molit ću lijepo : bonker : |
Dajte ljudi, sta se sada tu nadmudrujete.... svaka kompanija koja se ovdje spominje ima primarnu "granu" kojom se bavi, i jos brdo "grana" u koje tek ulazi ili u kojoj su tek na pocetku razvoja i konkuriraju mozda za najslabija rjesenja. Cinjenica je da se sve te firme (ukljucujuci i nV i ATi) bave oniim sto im najbolje ide i gdje su najkonkurentniji. A na nova trzista (ili kako sam prije napisao "grane" trzista) ulaze samo kada im analize unutar firme pokazuju da mogu bit konkuretni na tom polju i da ce im to na kraju donijeti profit (let's face it, it's all about money).
To sto su nV i ATi najeksponiraniji na ovom forumu je zato sto je ovo PC ekspert forum, pa normalno da se oni najvise spominju kad najvise forumasa ima iskustva i saznanja upravo o te dvije kompanije. A najbolji su i najeksponiraniji na PC trzistu zato jer najbolje mogu pratiti zahtjeve tog specificnog trzista. Jer imaju dovoljno kvalitetne drivere i dovoljno brz razvoj novih grafickih procesora (koje, let's face it, trziste danas samo trazi..doduse cini se sve manje su performanse u prvom planu, a sve cesce se spominje kvaliteta drivera, chipa, cijena...etc.) It's all about money... a ne u tome tko je veci, bolji, ciji je veci etc. |
Citiraj:
|
Slazem se sa Branom... ja bi rekao da je to ogromna brojka. Recimo samo jedan primjer... valjda svi kompovi koje sam vidio u kancelarijama u INA Maziva Rijeka imaju integriranu Intelovu grafiku.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:13. |