PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   kako spojiti dva računala na adsl (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=33787)

toni101 14.02.2006. 10:40

kako spojiti dva računala na adsl

Uskoro dobivamo adsl priključak pa bi vas zamolio za nekoliko savjeta. Koji je najbolji način za spojiti dva računala na internet (ne wireless) s tim da oba koriste adsl vezu neovisno jedan o drugom.
Mislim da adsl combo modem koji dolazi u t-com paketu ima samo jedan ethernet priključak. Može li se kupiti adsl modem sa više ethernet priključaka i računala spojiti direktno na njega ili je potrebno kupiti switch, računala spojiti na switch a switch na adsl modem.
Dali je dovoljno 10/100Mbps i kad se koristi 1000Mbps.
Što odabrati: Netgear, Micronet, D-Link ili Linksys.
I dali je svejedno imam li obični ili crossover kabel.
Hvala na svakom savjetu.

domy_os 14.02.2006. 10:56

Kolko mrežnih kartica imaš u svakom kompu? Ako imaš po jednu, trebat ćeš kupit neki router pa na njega spojit oba kompa zajedno s modemom. Možeš izbjeć kupovinu routera spajanjem modema na USB port i međusobnim povezivanjem kompova preko crossover UTP mrežnog kabla te dijeljenja interneta (ICS). U tom slučaju će ti glavni komp (taj na koji će bit spojen modem) trebat bit upaljen kad ovaj drugi bude trebao izlaz na net.

Pomo 14.02.2006. 11:07

Jeftinije i jednostavnije kupit switch i prebacit modem u router mod.

toni101 15.02.2006. 16:44

Laptop ima jedan mrežni priključak a desktop nijedan. Znači trebao bi kupiti jednu ethernet PCI karticu, router (ili modem prebaciti u router mod) i switch.
Koja je razlika između toga da imam router ili da modem prebacim u router mod.
Vidim da postoje i «all in one» rješenja (modem+router+switch ili router+switch) što je najjednostavnije.
S obzirom da ništa od toga nije posebno skupo zanima me najbolje rješenje.
Hvala

Pomo 15.02.2006. 17:06

"Modem" koji si dobio od t-com-a je router, samo što nema više od jednog porta. Routeri imaju više opcija za podešavanje, i samim time su i komliciraniji od switch-a (barem ovih jeftinijih). Kupnjom switch-a dobiješ više uporabnih portova za mogućnost recimo lan partija kad navrati ekipa. Switchevi se općenito smatraju za "brže" mrežne uređaje od routera. U tvom slučaju postavljanje mreže ovisi o tome što se tebi čini jednostavnije. Imat ćeš i gnjavaže i glavobolje koju god opciju odabereš, a još jedna stvar za uzet u obzir ti je i ta da t-com NE pruža podršku ako prebaciš modem u router mod.

domy_os 15.02.2006. 19:11

Kupi mrežnu karticu za stolni komp (oko 50 kn), spoji ga preko crossover UTP kabla s laptopom, napravi ICS, a modem spoji preko USB-a i to je to.

Pomo 15.02.2006. 19:27

Citiraj:

Kupi mrežnu karticu za stolni komp (oko 50 kn), spoji ga preko crossover UTP kabla s laptopom, napravi ICS, a modem spoji preko USB-a i to je to.
Mana: obadva moraju bit upaljena da bi onaj koji nije direkt spojen na modem mogao surfat.

toni101 17.02.2006. 11:33

Što mislite o tome da uzmem «all in one» uređaj (router/switch ili modem/router/switch) marke netgear.
I jel firewall koji je ugrađen u takve uređaje bolji od softverskog kao što je zonealarm.
Domy_os, računala moraju biti neovisna jedan o drugom.

MasterX 17.02.2006. 12:22

Citiraj:

Originally posted by Pomo
Switchevi se općenito smatraju za "brže" mrežne uređaje od routera.
od koga si ovo cuo? :rolleyes:

posten router radi bolje od modem-a u router mode-u! (cekaj prve probleme, sa otvaranjem portova i slicnim stvarima)
posten router je neusporedivo bolji od Internet Connection Sharing-a

posten router je Linksys (recimo WRT54GL)

Netgear je skuplji od ostalih proizvodjaca ali ne nudi nista extra u odnosu na konkurenciju

d-link necu komentirati, takvu gomilu plastike, jeftine i lose elektronike, koja je "svom srecom" katastrofalno hladjena odavno nisam vidio - uglavnom rade na VxWorksu - mogucnost nadogradnje sw funkcija se racuna u promilima...

kada kupujes nesto, gledaj da kupis od onih koji znaju sta rade...
Cisco ili division of Cisco (Linksys)

Pomo 17.02.2006. 12:38

Mislio sam na umrežavanje računala. "Čuo" sam na cisco tečaju.

MasterX 17.02.2006. 13:36

switch i router imaju razlicitu funkciju...
reci da se switch smatra brzim mreznim uredjajem od routera nema smisla...

analogija tome bi bila
switch = auto ; router = brod

auto je mozda brzi od broda, ali nemoze ici rijekom ili morem
brod moze, ali nemoze ici cestom
tako da nema smisla porediti dvije razlicite stvari...

sto se same brzine tice 100mbit je sasvim dovoljno, 1Gbit treba u slucaju transfera velikih kolicina podataka, ali je preporucljivo imati brze diskove i/ili RAID polja

Pomo 17.02.2006. 14:35

Zato i jesam ono brži stavio u navodnike. Router sa osnovnim funkcijama će dobit od t-com-a, prebacivanje u router mod i kupovina switcha od stotinjak kuna= mreža sa sheranjem neta koja radi, i još ktome za jako male nofce. Ako toni101 treba neke naprednije funkcije, onda treba razmislit o nekom Linksys-u kojeg se da modat sa neslužbenim firmware-om.

MasterX 17.02.2006. 16:26

slazem se :)

E.T. 17.02.2006. 16:40

Ja sam sebi povoljno nabavio D-linkovu DI-604 grijalicu/router jer mi je bilo bitno sta jeftinije spojiti 2 racunala "na t-comov adsl" te ostaviti mogucnost spajanja jos 2 racunala (za prijenosnike ili kad nesto servisiram a i manji lan)...Tako da to imho nije bilo lose rjesenje za kojih 250Kn...

celduce 17.02.2006. 20:15

Recimo 2 mrezne u Desk comp,crossover sa laptopom a drugi u Lan modem.

axe counter 17.02.2006. 20:36

ja sam se osobno zeznuo i uzeo Usb dsl modem kako bih izbjegao switch itd. ali nakon 2 mj dodje i 3 komp u mrezu pa sam na kraju ipak morao kupiti switch (98 kuna) + mi ostao problem sa usb modemom (glupan):fuming:

sada planiram prijaviti kvar na modemu (kao 1 prijatelj) pa kada dodje serviser (iscupam neki konektor malo ga zalijem...) da mi ga zamjeni sa lan modemom

Andeo 18.02.2006. 12:27

Citiraj:

Originally posted by MasterX

d-link necu komentirati, takvu gomilu plastike, jeftine i lose elektronike, koja je "svom srecom" katastrofalno hladjena odavno nisam vidio - uglavnom rade na VxWorksu - mogucnost nadogradnje sw funkcija se racuna u promilima...

Za običnog korisnika D-link je sasvim ok. U firmi imamo jednoga nikakvih problema nema s njime već godinama a radi 24/7 doma također.

toni101 18.02.2006. 12:48

Ok, vjerovatno ću uzeti Netgear RP614 koji u jednom uređaju ima router i switch. Linksys koji preporučate našao sam samo kao switch što znači da bi trebao modem od t-com-a prebaciti u router mod, a to izgleda ima više nedostataka.
Trebam li još jednom napomenuti da tražim najbolje a ne najjeftinije rješenje.

Računala za sad neću međusobno spajati pa me zanima jel sve jedno koristim li običan ili crossover kabel za spajanje računala i switcha.

Jel ugrađeni firewall bolji od softverskog.

MasterX 18.02.2006. 12:59

@toni
Linksys WRT54GL je ROUTER+WLAN AP+SWITCH

uz pomoc thibor.co.uk firmware-a, ima QOS mogucnosti koji nemaju nekoliko tisuca kuna skuplji Draytek Vigor router-i

Netgear se sa Linksys-om moze usporedjivati ako gledamo original (stock) firmware, ali sa modificiranim firmware-om Linksys je neusporedivo bolji od Netgear-a!

ako trazis najbolje rjesenje postoji samo jedna destinacija http://cisco.com/

jesi li 100% $iguran da trazi$ najbolje rje$enje?

pitanje je da li bi ti znao iskonfigurirati Cisco router za svoje potrebe...

@ET
prijatelj ima tog D-linka u firmi, totalna je katastrofa, nije mogao izgurati 48h u komadu da se nesmrzne... neznam koju ti reviziju imas, ali on je stavio zadnji firmware problem je i dalje prisutan... posto je router stalno trebalo paliti gasiti kada se smrzne, kupio je onu uticnicu sa timer-om, tako da se svaki dan od 4-5h ujutro ugasi taman da se malo ohladi i power cycle-a

uz pomoc tog "trika" radi... ali recimo Linksys dvije godine radi i ne pokazuje znakove umora! a "restartan" je bio prilikom nestanka struje (HEP error) a od nedavno je na UPSu, tako da je online non-stop, u punom smislu te rijeci...

Pomo 18.02.2006. 13:11

Citiraj:

Originally posted by toni101

Računala za sad neću međusobno spajati pa me zanima jel sve jedno koristim li običan ili crossover kabel za spajanje računala i switcha.

Jel ugrađeni firewall bolji od softverskog.

Za spajanje računala i switcha se uvijek koristi "običan", odnosno patch ili straight kabel.
Firewall na tom routeru ti vjerojatno neće zamijeniti softwerski.

toni101 18.02.2006. 17:20

MasterX, mislio sam najbolje ali za kućnu upotrebu. I ne wireless. Možda Linksys RT042 ali izgleda da kod nas toga nema.
Hvala svima

MasterX 18.02.2006. 20:33

http://comtel.hr/
oni uvoze Linksys opremu

nazovi pa pitaj gdje mozes nabaviti zeljeni model u maloprodaji

zasto ne WRT54GL?
odlican je, samo disableaj wireless (sto softwareski mozes napraviti) a odlican je ulog kada vec uzimas router i wlan AP ako ti jednog dana zatreba

toni101 27.02.2006. 02:44

Hvala MasterX. Linksys BEFSX41 V2 više nego duplo je skuplji od Netgear RP614 a imaju više manje slične mogučnosti. Zašto uzeti Linksys.

Pomo 27.02.2006. 08:48

Citiraj:

Autor toni101
Hvala MasterX. Linksys BEFSX41 V2 više nego duplo je skuplji od Netgear RP614 a imaju više manje slične mogučnosti. Zašto uzeti Linksys.

MasterX ti je samo predložio najbolje rješenje u tom cjenovnom razredu, ja sam ti predložio najjeftinije rješenje. A zašto Linksys WRT54G? Uređaj koji si ti naveo sa ovim se ne može usporediti. Linksys WRT54G sa bilo kojim neslužbenim firmware-om pruža mogućnosti koje ga izjednačuju sa daleko skupljim routerima. Uređaji koji mu se "out of the box" približavaju mogućnostima koštaju nekoliko tisuća kuna i to oni jeftiniji primjerci.

Yaxyo 28.02.2006. 18:47

Slazem se za WRT54. Jedini problem na WRT54G* je što ne podnosi omnice, koliko sam čuo. Inace, ja sam kupio malo rabljenu GS verziju, i to rula...lol, sve sto moze biti i je :P Imam firmware na njemu Sveasoftov :)
Zaboravih, ako ces kupovati WRT, pazi da ne kupis zadnju reviziju, ili ti 5 jer se oni ne mogu flashat...gledaj da je sto stariji :))

Matesonik 28.02.2006. 18:54

ja imam elconov combo (lan+usb) modem/router. e sad, dal bi fukcioniralo ak bi jedan komp spojio na lan, drugi na usb??

Yaxyo 28.02.2006. 20:39

Brijem da nebi jer nasi provideri dopustavaju samo jedan login na jedan username

Pomo 28.02.2006. 22:08

Citiraj:

Autor Matesonik
ja imam elconov combo (lan+usb) modem/router. e sad, dal bi fukcioniralo ak bi jedan komp spojio na lan, drugi na usb??

Mislim da je netko na forumu već pitao i dobio pozitivan odgovor. Ja nisam probao, ali ako radi onda pretpostavljam da treba router mod i pichi.

Matesonik 01.03.2006. 16:49

Citiraj:

Autor Yaxyo
Brijem da nebi jer nasi provideri dopustavaju samo jedan login na jedan username

zmotan jesam, al nisam tak zmotan da se idem dvaput logirat ;)

Simba-OS 13.03.2006. 17:34

Citiraj:

Autor Pomo
"Modem" koji si dobio od t-com-a je router, samo što nema više od jednog porta.

Citiraj:

Autor Pomo
Jeftinije i jednostavnije kupit switch i prebacit modem u router mod.

Na koju se to foru radi? To prebacivanje u router mod? Kako modemu dodijeliti IP adresu, koja bi bila gateway?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:12.