PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   mbo ne boota sa 32gb rama (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=323059)

pero000 25.07.2025. 08:21

mbo ne boota sa 32gb rama

Pozdrav,

konfa je:
Asus B550M-Plus
ryzen 7 5800xt
wd black sn850x 1gb
kyngston fruy beast 32GB (16GB 2G x 64-Bit x 2 pcs.)
sa samo jednim ramom sve radi ok, bilo kojim
kad se stave oba ploča samo svijetli narančasto led svijetlo i ne boota.
u biosu sve postavljeno na auto.

xlr 25.07.2025. 09:41

Stavi rame u drugi kanal (ili u crne ili u sive slotove)

Edit: stranica 19 user manuala, preporuka je da dva keksa rama idu u sive slotove (udaljeniji od cpu-a). Ako je ista slicno am5 platformi, drukcije ti nece bootati. Naucio isto na tezi nacin.

pero000 25.07.2025. 09:52

Isprobano,
i opet na mbo svijelti narančasto led svijetlo i nema boota

xlr 25.07.2025. 10:00

Narancasta lampica je za ddr, sta pise na maticnoj pored lampice (ne vidim taj info u manualu)?

A da nije mozda memory training (prvi boot s novim ram-om) ukoliko ti je upaljen xmp/expo u biosu? On zna potrajati 1-10min i komp izgleda kao da ne boota, ddr lampica svijetli i kad je trening gotov onda se lampica ugasi i pocne bootati.

Nisam skroz na "ti" sa am4 platformom, vidim da i oni imaju te neke fore oko memorije kao na am5 (koju i osobno imam) pa...

pero000 25.07.2025. 11:31

pored lampice piše dram,
ostavio sam nekih sat vremena upaljeno i dalje nema boota

The Exiled 25.07.2025. 11:36

Možeš, ako već nisi, probati i s novim BIOS-om, odnosno zadnjim friškim koji se nudi za tu ploču, pa ako je i nakon toga ista situacija, lako moguće da ploča i memorija nisu kompatibilne.

xlr 25.07.2025. 11:48

Pored updejta koji je dobar korak, probao bi i kako dise ram kada ugasis xmp/expo profil u biosu (ako se ne varam, to je upaljeno po defaultu). Neka se boota na failsafe postavkama memorije. Kad to ugasis onda nema treninga ram-a, boot bi trebao krenuti odmah.

Ako smijem povuci paralelu sa am5/ddr5 platformom, memory training na asusu B650 i za 32GB ram-a traje nekoliko minuta. Vjerujem da bi kroz 10ak min trebao vidjeti bilo kakve rezultate pa da ne cekas toliko dugo...

Iz iskustva sam na starim ddr4 kompovima cesto imao memory greske kada sam cackao po slotovima/keksima. Ful su bili osjetljivi, pa bi cesto i ispravan ram bacao greske i trebao bi ga reinsertati, puhnuti slotove, obaviti crnu magiju ciscenja kontakata... Jako glupo i iritantno.

Nadalje, ne znam vrijedi li to i za am4 pa provjeri... Za slucaj da si dirao cpu cooler, citao sam da neke ploce ili generalno amd memory kontroleri u procesoru ne vole kada pretegnes cpu cooler. Ja taj dio osobno ne razumijem, nisam na cisto s tom informacijom, ali sam na masu mjesta naletio kako nije pozeljno pretegnuti vijke coolera. Ako nisi dirao cooler, ignoriraj ovo.

Ako imas vremena odvrti memtest svakog keksa ponaosob, jedno 5-6 passova pa mooozda nadjes krivca.

Nemam nekih drugih ideja ovako iz glave...

pero000 25.07.2025. 11:59

nema xmp ploča, ima docp i on je na disable

The Exiled 25.07.2025. 12:11

Svakak stavi zadnji dostupan BIOS, jer otkad je ploča došla na tržište, hrpu toga su poboljšali, dok im je "Improve System/DRAM compatibility" stavka svako malo istaknuta.

pero000 25.07.2025. 12:54

nakon updatea biosa i dalje isti problem

The Exiled 25.07.2025. 13:06

Ništ, možeš još Clear CMOS probati ili jednostavno izvadiš bateriju s ploče na nekoliko minuta, pa vratiš i onda u BIOS-u, odabereš Load Optimized Defaults.

Ukoliko je i dalje ista situacija, onda jednostavno memorija (mada ispravna) nije kompatibilna s ostatkom, pa eventualno da zamijeniš za neku s QVL popisa.

maXonja 25.07.2025. 14:43

Jesi probao samo sa prvim stickom pa onda samo sa drugim?
Da nije jedan od stickova neispravan...

EDIT: Aha, tek sad vidim da si odmah na početku to napisao da jesi...
Aj probaj sa jednim stickom ručno postaviti takt rama na 2133MHz i onda ubaci drugi

Disco 26.07.2025. 07:24

Hmmm, da mu nije neispravan mem kontroler u samom CPU?

Ali da, svakako probaj clear CMOS, pusti 10+ minuta ploče bez napajanja i baterije, ili ako ima tipku ili jumper za clear CMOS, napravi tako.

E da a jesi probao npr sa 1 stickom sve utore za RAM? Da probaš da li se komp pali sa 1 stickom, ali svaki put u drugom utoru. Možda je neki od utora skršen ili je ušla prašina ili tako nešto.

mkey 26.07.2025. 17:37

Vjerojatno si probao ali valja provjeriti, hoće li bootati sa oba RAM modula u slotovima različitih boja? Ponekad DDR neće raditi nikako, a u takvim slučajevima umetanje modula u slotove različitih boja može pomoći.

Dodatno ima smisla provjeriti, ako nisi, pojedinačne module i sva 4 slota.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:20.