PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Win 11: ili "turn off" i "wake up" skupa, ili ništa?? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=321846)

telefunken 14.01.2025. 11:28

Win 11: ili "turn off" i "wake up" skupa, ili ništa??

Imam acer aspire 3 laptop sa win 11.
Želim za USB uređaj uključiti "Allow this device to wake up the computer" ali to ne mogu bez da prvo uključim i "Allow the computer to turn off this device to save power" te ako uključim oboje, te potom samo isključim turn off to save power, druga opcija "wake up" postane greyed i sama se isključi te ne mogu n probuditi windowse s tim uređajem

Inače to see ne dešava na drugom stariijem laptopu sa win10, gdje komotno mogu imati uključeno wake up i isključeno power off

Jel to neki win11 bug ili? Ono što želim postići je da usb uređaj i dalje ima napajanje iako je komp ugašen, te da mogu njime probuditi komp, i to taj uređaj radi normalno u win10

kopija 14.01.2025. 12:54

Možda te jebe uključeni "usb selective suspend setting" u "power options"?

telefunken 15.01.2025. 08:07

Probao sam i s time isključenim i uključenim, isto je

Kao da je logika odabiranja tih opcija za wake up i save power drukčija u windows 11 jer kao da su ograničili da se ne mogu zasebno podesiti već da je sada wake up dio save power-a
u win10 nemam tih problema.

druga stvar koja je možda problem je način na koji se oba kompa hardverski ponašaju prema USB uređajima:
komp s win11 je acre aspire 3 laptop i njemu u BIOS-u mogu podesiti samo "USB wake from S4 support" i "wake on USB when lid is closed"
komp s win10 je HP elitebook 2570p i njemu u BIOSU mogu podesiti nešto više tipa "USB charging port" (za koji baš piše da isključim ako želim moći probuditi komp iz sleep modea pomoću USBa) i "Wake on USB"

razmišljam o instalaciji win10 na acera i probavanju da li je možda do OS-a no rado bih izbjegao taj korak jer jer osim potreba tog testiranja, sve ostalo ću sje*at i zadat si pun klinac posla nazad vratit u početno stanje... no kad smo kod toga, koji je trenutno najbolji alat za backupiranje cijelog sistema i da kasnije samo prebrišem njime testni win10? Zadnje sam to radio davnih dana s Acronis true image na win 7, sigurno prije 15 godina...

telefunken 19.01.2025. 16:57

Lud sam
Ispada da laptopi isključuju usb uređaje po defaultu ma što god da učinio i jedini setup koji mi stalno budi komp iz sleepa putem xbox one adaptera je ako uštekam adapter u dock od laptopa jer je dock stalno pod naponom. Drito u laptop ga probudi samo jednom iz sleepa ali ako ga pošaljem opet u sleep više ga ne može probuditi. Na docku ga budi uredno svaki put
Problem je što je latop na docku stari 3rd gen i5 dok ovaj koji nema dock je acer aspire 3 s ryzen 3 i vega grafikom. I isto ne budi ovog i5 ako je adapter uštekan drito u njega a ne u dock. Dakle dock je nužan posrednik ako se bude laptopi uz pomoć adaptera

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:23.