![]() |
stara kanta - problem
pokušavam složiti stariji komp. i kod uključenja dobim ovo:
(moram napomenuti da su postavke u biosima totalno sje...) PhoenixBIOS Version 4.04 Copyright 1985-1994 Phoenix Tehnologies Ltd. UMC 8880 PCI/ISA Ver.2.1 Dec 8, 94 CPU = AMD DX4 100Mhz 00000640K System RAM Passed 0015360K Extended RAM Passed 0256K Cache SRAM Passed System BIOS shadowed Video BIOS shadowed Autotyping adapter 0 Master: No Drive Detected Autotyping adapter 0 Slave: No Drive Detected Autotyping adapter 1 Master: OK Autotyping adapter 0 Slave: No Drive Detected Failure Fixed Disk 0 Press "F1" to resume, "DEL" to SETUP PRITISNEM JA F1 i dobim ovo : CPU: 100 Mhz AMD DX4 System ROM: F78C - FFFF Coprecessor: Installed BIOS Date: 01/24/95 System RAM : 640 Kb COM Ports : 03F8 , 02FB Extended RAM : 15360 Kb LPT Ports : 0378 Shadow RAM : 384 Kb Display Type : EGA - VGA Cache : 256 Kb Hard Disk 0 : 0 Mb Disketta A : 1.44 MB Hard Disk 1 : 0 Mb Disketta B : 1.44 Mb Hard Disk 2 : 1286 Mb Hard Disk 3 :0 Mb (Operating system not found) |
Re: stara kanta - problem
Citiraj:
U svakom slučaju pokreni ga sa flopy diskete pa "Scandisk" da vidiš šta će ti reć. |
Ma kakvi windowsi, šta ne vidiš da je to 100MHz :)
Najbolje bi bilo da staviš Win 95 jer je ipak 16MB RAMa pre malo za 98icu, ili 3.1(1) da staviš još najbolje... A za šta će ti ta kanta. Sa tim ni na net ne možeš jedino ako nabaviš neki stari hardware-ski modem |
win su gore. imam jedan hard gdje je 98, a na drugom je 95. ali problem je taj da biosi upće ne prepoznaju hard. dobim ovo
Hard Disk 0 : 0 Mb Disketta A : 1.44 MB Hard Disk 1 : 0 Mb Disketta B : 1.44 Mb Hard Disk 2 : 1286 Mb Hard Disk 3 :0 Mb - a mene zanima što ovo znači : System BIOS shadowed Video BIOS shadowed Autotyping adapter 0 Master: No Drive Detected Autotyping adapter 0 Slave: No Drive Detected Autotyping adapter 1 Master: OK Autotyping adapter 0 Slave: No Drive Detected Failure Fixed Disk 0 - šta bi trebao napraviti da mi se biosi vrate, recimo na tvorničke postavke, jer je tamo sve sjeb.... inače sam već jednu takvu kantu složio i služi mi isključivo za zajebanciju, kužiš ono; "šta bi bilo ako napravim ovo, šta bi bilo da ovo spojim tu, itd." |
a kako su ti windowsi opce dospili na te hardove?
|
instalirao sam s te druge kante. a kako poštima ti bios, možda je tamo kakva greška
|
Kak ne prepoznaje hard? A šta je onda ovo:
Hard Disk 2 : 1286 Mb |
ali zašto onda samo na tome ostane, ne diže se win. ja mislim da je greška u biosima, ajde pročitaj moju prvu poruku
|
Prebaci disk sa sekundarnog na primarni IDE kanal i u BIOS-u namjesti da se boota s diska HDD-0 ili šta već imaš.
|
a gdje da vratim postavke u BIOS-u na staro jer je sve pomješno, a na matično nemogu naći bateriju ili je nema ....?!
|
A zašt bi ih vraćao na staro? Ući u BIOS (F1, F2, F10, DEL, SPACE,...) i promjeni boot sekvencu. Ak baš oćeš resetirat BIOS, vidi šta piše pored svakog jumpera na ploči i traži clear CMOS, CCMOS,...
|
ja ću probati sutra slikati, matičnu, i ostalo. pa ti to pošaljem na pm. da ne gnjavimo ostale s time. može?
|
Citiraj:
black reče ti "instalirao sam s te druge kante" !? Koje ? Koja matična , proc itd ?? Pa nema šanse da se 98 digne na taj način - to bi bilo kao da ja svoj hard odnesem kod nekog sa sis-ovim čipsetom i probam dić windowse - alo ? Možda bi i uspio , moram to jednom probat...:p Ubaci ti fino flopy , restart i "fdisk":smoke: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:17. |