![]() |
(riješeno) Ventilator procesora u radu ubrzava
Riječ je o procesoru Intel i5-3570K kojeg koristim već godinama. A u zadnjih par dana tijekom uključenog računala ventilator se jako zavrti (cca svakih desetak minuta nekad i nakok jedne minute tako otprilike), isto kao kada se uključuje.
Zna li tko u čemu bi mogao biti problem? Hvala |
Počisti hladnjak, možda se nakupilo smeća. PC ili laptop?
|
Bilo je i prije više prašine pa nije to radio. Mislim zavrtio je tu i tamo zbog prašine. Ali sada zavrti kao kada pališ PC kužiš.
Trenutno nema prašine Ili kada prstom zaustaviš ventilator pa pustiš, e tako zavrti. |
jesi mijenjao pastu? sto kaze task manager o opterecenju? graficku nemas?
|
Citiraj:
Pastu jesam. Kada zavrti sve je normalno u task manageru. Grafičke nemam, nije mi potrebna. |
kad si mijenjao pastu? možda je s vremenom nešto popustilo, jel stock fan? onaj što moraš nogice u rupu pa okrenit da stegne?
rastavi opet hladnjak i spoji ponovno, tad si isključio taj dio.. ako nije to, onda neki program u pozadini, napravi bios upgrade, napravi reset biosa na default itd sa softverske strane |
Citiraj:
Da orginal je ventilator, Štok :D bios odavna sam sredio, probam ostale radnje hvala |
Riješio program Blender, je stvarao problem.
|
Opet počelo, primjetio sam kada je PC u spavanju i uključim ga zavrti ventilator par puta zaredom.
|
Gledao sam u BIOS-u temperaturu i za nekoliko minuta je narasla do 90C stupnjeva.
Što učiniti? Hvala |
Cek, ti nakon toliko god na pce pitas sto ciniti?
Evo sto. Citiraj:
|
Imam osjećaj da i dalje vrti nešto u pozadini, provjeri antivirusne programe ...
provjeri još jednom u task manageru kaj zauzima proc kod takve vrtnje, nemre sam od sebe se dignuti na 90 stupnjeva ... |
Citiraj:
Kaj me plašiš. :D Štok hladnjak, već sam pisao gore. Neznam sve je ok. I sad temperatura oko 40 C a u BIOSU je išla do 90 C. Probam na novi windows 10, pa vidim kak će biti. |
nedavno mi se ventilator počeo baš tako ponašati, trajalo je par dana: random je svakih par minuta ubrzavao na 5-10sec i nakon toga normalno radio satima, da bi jedan dan jednostavno prestao raditi. uzeo novi hladnjak za 70kn koji na sebi već ima pastu i to je to.
|
Citiraj:
isti slučaj. provjerio drugi ventilator i radi na matičnoj ploči. riješen problem. samo mi nije jasno da ventilator nije mogao odraditi duže nego neki ostali djelovi na pc |
stavi prst u uho i budi sretan da imaš kvar od ispod 100kn, a ne da ti je krepalo bilo što drugo od glavnih komponenti :D
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:03. |