PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) HDD počeo stvarati čudne zvukove (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=313729)

jacobbb 15.08.2022. 09:54

(riješeno) HDD počeo stvarati čudne zvukove

Pozdrav,

imam disk Seagate SkyHawk Surveillance 8 TB, cca godinu dana star.

od jučer je počeo stvarat čudne zvukove. Kad ga koristim (gledam neki film sa njega, prebacujem podatke, skidam) stalno nešto pucketa, kriči. Nekad lagano u razmaku od 3-4 sec, nekad ubrzano. Snimio sam kako to zvuči kad prebacujem podatke na taj disk

https://voca.ro/1otpz6XOlD1h

Kad ne koristim taj disk sve je tiho.

Hard Disk Sentinel pokazuje da je sve odlično sa njime i u radu je normalno funkcionalan, apsolutno sve radi kao i prije.

Disk je gotovo pun (90%).

Nije valjda da već krepava ili postoji neki način kako to zaustaviti/popraviti?

dadoremix 15.08.2022. 10:00

zvuči ko da glava popizdila, da odlazi u parking ili ?

jacobbb 15.08.2022. 12:30

Parking? Misliš da ga koristim samo za backup ili da ga spremam polako za glomazni otpad? :D Ne bi volio ni jedno ni drugo jer nije bio baš povoljan (a i sa garancijom je duga priča i teško će je biti ostvariti).

Može li se ta glava popraviti?

Na službenoj Seagate stranici nakon upisa SN piše da garancija još vrijedi, jel se može ona ostvariti negdje u Hrvatskoj bez računa? Ono ko za Apple proizvode što se može...

https://i.ibb.co/1R8B9y4/Untitled1.png

nino 15.08.2022. 13:56

Ne.

Sent from my motorola edge using Tapatalk

jacobbb 15.08.2022. 14:13

Ne?

Na Seagate stranici sam se upravo registrirao i podnio zahtjev sa povrat u službeni servis u Nizozemsku. Izbacilo mi je po serijskim brojevima da imam pravo na povrat no ipak nemam pravo na Rescue Data (iako bez registracije mi je izbacilo da imam pravo i na to, no kasnije nakon registracije kad sam sve serijske brojeve ukucao je izbacilo samo zamjena, iako Rescue Data mi ni ne treba). Izbacilo mi je nekoliko službenih servisa, najbliži je neki u Austriji no izabrao sam ipak Nizozemsku jer piše da je "glavni" za Europu. Piše da šalju novi disk kroz 5-8 radnih dana, ja plaćam poštarinu prema NL, oni plaćaju natrag. Uglavnom, već sam sve registrirao i dobio papire za print. Sutra kupujem drugi disk čisto da mogu prvo prebaciti podatke sa ovog i onda do kraja tjedna ga šaljem u NL. Ako tko zna neki servis u ZG da će ga primit bez računa, neka podjeli ... računam da bi poštarina prema NL bila 100-150 kuna (tako je bilo uvijek kad sam slao u NL pakete te težine) no ne bi me puno manje stajalo ni iz Zagreba prema Svetoj Nedjelji gdje recimo Links ima svoj servis :goood:

nino 15.08.2022. 14:45

Vecnii moras uploadat invoice, zato sam napisao.

Sent from my motorola edge using Tapatalk

Chainvelocity 20.08.2022. 00:09

Si probao obrisati nepotrebne stvari? Da to ostane vise prostora i probati CHKDSK /f da vidis mozda disk ima bad blockova?

jacobbb 23.08.2022. 23:03

Ma skroz sam ga formatirao (full format od 12 sati) i ništa se nije popravilo. Izvrtio sam i raznorazne Seagate testove, popravke koji su se vrtili više od 24h i nula bodova… ali pisalo je da se moraju odraditi prije reklamacije i slanja diska natrag.

Uglavnom, u četvrtak sam ga poslao za Nizozemsku, 75kuna poštarina (premium EU paket do 1kg). Danas, treći radni dan je već stigao, u 11h dobio potvrdu da je uručen, u 14h su mi poslali neki mail da je pregledana pošiljka, što je trebalo biti u njoj, kako je zapakirana i što su našli (ocjenjuju i stavljaju kvačice jel sve ok da prihvate disk, kod mene je sve bilo ok), u 17h ponovno poslali mail “Your order has been shipped!” iako ništa nisu naveli što su ustanovili oko mog diska samo da su poslali neki disk po modelu isti kao moj i da stiže UPS-om, valjda šalju novi .. kako god, medalja za brzinu i Seagateu i NL pošti.. javim kad stigne :care:

tomek@vz 24.08.2022. 07:46

Citiraj:

Autor jacobbb (Post 3619021)
Ma skroz sam ga formatirao (full format od 12 sati) i ništa se nije popravilo. Izvrtio sam i raznorazne Seagate testove, popravke koji su se vrtili više od 24h i nula bodova… ali pisalo je da se moraju odraditi prije reklamacije i slanja diska natrag.

Uglavnom, u četvrtak sam ga poslao za Nizozemsku, 75kuna poštarina (premium EU paket do 1kg). Danas, treći radni dan je već stigao, u 11h dobio potvrdu da je uručen, u 14h su mi poslali neki mail da je pregledana pošiljka, što je trebalo biti u njoj, kako je zapakirana i što su našli (ocjenjuju i stavljaju kvačice jel sve ok da prihvate disk, kod mene je sve bilo ok), u 17h ponovno poslali mail “Your order has been shipped!” iako ništa nisu naveli što su ustanovili oko mog diska samo da su poslali neki disk po modelu isti kao moj i da stiže UPS-om, valjda šalju novi .. kako god, medalja za brzinu i Seagateu i NL pošti.. javim kad stigne :care:

Nema se tu sta ustanoviti - HDD se nikad ne reparira vec mijenja (osim ak se radi o povratu podataka al to ema veze sa jasmtvom).

Cuky 24.08.2022. 14:11

Sta bi onda rekao na "refurbished" diskove? 😁

c-shadow 24.08.2022. 15:04

Ma ne, to su "recertified" :D

tomek@vz 24.08.2022. 16:50

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3619149)
Sta bi onda rekao na "refurbished" diskove? 😁

A kaj mislis odakle zaliha "refurbished" diskova proizvodacima? Ekipa ovak pizdi ak im se iste sekunde ne popravi i/ili zamjeni dindrlica na pimpeknici jer ce im se inace vazelin osusit...go figure....popravak i testiranje diska da dobije refurbished stambilja traje malo duze i nebre to lokalni Stefek napraviti. To je proces traje mjesecima i zato > kupac dobije zamjenu 1 za 1 > pokvareno ide proizvodacu > ak poprave i pokaze se dobro > ide u prodaju kao refurbished. I to je to. Standardna praksa. Simple as that.

Cuky 24.08.2022. 23:17

Eee, al vidis da se ipak reparira u odredenom slucaju 😁

tomek@vz 25.08.2022. 08:17

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3619245)
Eee, al vidis da se ipak reparira u odredenom slucaju 😁

Ne za krajnjeg kupca koji dindrlicu na pimpeknici kupi u lokalnom ducanu. Za distributera - da.

Cuky 25.08.2022. 09:31

Ma dobro. Ovo sto sam napisao se odnosi opcenito na proizvodjace, htio sam rec da uredno prodaju refurbished diskove.

Samo je problem sto ih prodaju (bar jesu) po istoj cijeni kao i diskove koji su ganc novi, sto mi nema smisla.

Ako sam dao pare za disk onda hocu nesto 100% nekoristeno.

Nikky 25.08.2022. 09:36

Prije su uredno refurbished diskovi bili (dosta) jeftiniji,
ako su sada po skoro istoj cijeni onda je to pohlepa (nebitno jeli od proizvođača ili trgovca).

jacobbb 26.08.2022. 15:47

Upravo stigao disk. Znači od slanja u NL do primanja diska natrag tjedan i jedan dan, svaka čast :care:

Mislio sam da je propalo sve jer sam disk uzeo na njuškalu bez garancije i računa, a kad ono garancija vrijedi i bez računa.

https://i.ibb.co/f1Y4NBT/disk.jpg

Max Rockatansky 27.08.2022. 14:39

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3619280)
Prije su uredno refurbished diskovi bili (dosta) jeftiniji,
ako su sada po skoro istoj cijeni onda je to pohlepa (nebitno jeli od proizvođača ili trgovca).

Moguće da trgovci nešto smuljaju, npr. na Hitachijevim Ultrastarovima je dodan redak na naljepnici "Refurbished to HGST specifications".
Prije 2-3 godine sam kupio nekoliko 4TB u ADMu po otprilike duplo manjoj cijeni, i još su uvijek svi ok. Ideja je bila da će ih u najcrnjem scenariju crknuti pola pa ću doći na redovnu cijenu, srećom (još) mi nije smrklo :).
Prije nešto više godina je Seagate također lijepio dodatnu plavu ili zelenu trakicu, ne sjećam se više točno.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:45.